#Sexologisme

Azi despre PLUA


    Dimineață, dar nu foarte devreme, că eu încep munca cam pe la 10,00,  două doamne se îndreptau grabite, spre un obiectiv doar de ele cunoscut. Piața albă, nu foarte populată la acea oră, nici de băștinași, nici de turiști, părea nemișcată sub soarele din ce în ce mai fierbinte. Pe o bancă, doi îndrăgostiți se giugiuleau dezinvolt, la terasa din spate un întârziat își bea fără grabă cafeaua de dimineață, o femeie și un bărbat, amândoi în jur de 60 de ani, cred nemți după culoare și cele câteva cuvinte purtate de vânt până la mine, fotografiau fericiți duomul. Doar bătăile clopotelor bisericii și cele două femei ce păreau că se fugăresc rupeau echilibrul acelui moment. Poate că tabloul nu mi-ar fi atras atenția dacă modul în care alergau, una la șapte metri distanță de cealaltă, n-ar fi fost însoțit de urletele celei din urmă, în dulcele meu grai matern: „unde pula mea fugi, fa, așa?!” Un rânjet instinctiv mi s-a întins de o parte și de alta a măștii. O, Doamne, cât îmi plac plac aceste expresii! O, Doamne, cât îmi mai place vasta arie în care vine utilizată această expresie și multitudinea de sensuri pe care o prinde în funcție de necesitățile fiecaruia. O, Doamne! Unicul regret pe care îl am în acest moment e că nu pot să-mi satifac dorința de a râde cu gura până la urechi din motive tehnice de sănătate, pentru că sunt țeapănă, fix ca o pluă cu câteva secunde înainte de momentul de glorie – nu de alta, dar să rămânem în tema numeroaselor sensuri a acestei  minunate expresii, pe care recunosc că într-un scurt moment de incertitudine, am vrut s-o înlocuiesc cu numele său de scenă, alias „penis”, dar  știți și voi că expresiile românești trebuie să-ți umple gura ca să le simți autentice – așa deci, ziceam că-s țeapănă din motive că m-a tras curentul ieri pe seară, se vede într-un moment de neatenție, că na, nu mă las eu trasă așa oricând, oricum si de orice curent, dar s-a întâmplat pentru că, știți voi, dragilor, că pe noi românii ne trage curentul uneori și, în consecință, la fiecare respirație, că de hohote de râs nici nu poate fi vorba, simt un milion de cuțite în zona spatelui urcând în sus spre gât, de parcă fetele grabite de mai sus mi-ar fi făcut un voodoo mic între două fugăreli.
    Așadar, uneori îmi dau seama, în momente unice, sublime ca acesta, că n-am acordat destulă atenție acestei expresii, si aici mă refer la expresia PLUA, dacă mai aveați dubii – o scriu cu majuscule din respect și nu-i spun cuvânt pentru că îmi pare prea sărac, date toate conotațiile, sensurile și figurile de stil prin care trece ori de cate ori avem nevoie –  cum ziceam, bag de seama că nu i-am acordat atenția meritată iar pentru asta mă căiesc amarnic pentru că, oameni buni, la noi la români, daca nu stiați, va spun eu,  plua-i stâlpul casei și trebuie să-i acordăm locul meritat, că așa zicea o prietenă dragă și mare dreptate avea. Dar în același timp, ar putea fi o înjurătură ca să-ți verși off-ul, o exclamație de durere sau o adresă la care trimiți pe cineva când te-a supărat. Ori o comună din Sardenia, la doi pași de Cagliari, fondată în perioada medievală și cunoscută pentru situl arheologic vechi din timpurile feniciene și romane. Un oraș în Croația, un port superb la mare, populat din epoca preistorică. În limba italiană, definește resturile, pleava care rămâne de la grâu spre exemplu, ba chiar, mai mult, am citit pe undeva că ar avea și o semnificație biblică dar de acest aspect nu mă ating pentru că mi e frică de afurisenii. În orice caz, să nu uităm nici sensul strict, acela de organ sexual masculin, chiar dacă nu de puține ori m-am întrebat de ce organul sexual masculin e de genul feminin (?!). Și chiar dacă răspunsul nu-mi este încă clar, cred că acesta stă-n origini, cam prin sămânța latinească zic. Nu de alta, dar dincolo de faptul că-i necesar, mă refere la organul sexual masculin, pentru necesități strict fisiologice, produce și plăcere, iar acesta nu-i un lucru de uitat ci de lăudat. Și ca să nu ne pierdem de tot în această lume minunată, figurată, conotată, propun ca de fiecare dată și definiția domnului DEX, motiv pentru care, port aici pentru voi la sfârșit de material, cu copy-paste, în italic, una dintre definițiile găsite în dicționar. Pentru celelalte, tot ca de obicei din lene, las linkul: https://dexonline.ro/definitie/pulă și nu în ultimul rând, vă salut și vă urez la mai multe. La mai multe sinonime ori metafore din care dau câteva exemple ca să nu ne vină dubii: pluă=om de nimic; organ sexual masculin, folosit pentru mictiune si copulatie; unitate monetara in Botswana; ploaie în limba bantu care cică poartă noroc; coclender = penis, folosit rar in sens periorativ; sau beat pluăa beli pluaa pârli plua, a bate plua în cap; a lua la pluă, ori puță, în sensul de o pluă mai mică sau cuc, tot o pluă dar altfel spus, și multe altele care, sincer acuma, nici nu au nevoie de explicații, pentru ca nu ești româm dacă nu le cunoști! Cum ziceam, doamnelor si domnilor, la mai multe!
pluă sf [At: TDRG / Pl: ~le / E: lat pulla] (Trv1 Penis. 2 (Înv) Nuia. 3 (Înv) Coadă. 4 (Ihtîc~la ciobanului Pietrar (Aspro zingel). 5 (Îae) Pește care trăiește în bălți, pe fundul mlăștinos sau argilos, cu corp scund, turtit, mai mult gros decât înalt, lung de 12-18 centimetri, și care aduce pagube însemnate, hrănindu-se cu puii de pește (Gobius kessleri) Si: guvidie-de-baltă. 6 (Botîc~la calului Burete pucios (Ithyphallus impudicus). 7 (Trvîs~ bleagă Individ neînsemnat, fără personalitate. 8 (TrvîeCe ~la mea? Se spune pentru a exprima un sentiment de frustrare, de neputință sau de revoltă față de o problemă dificilă în care vorbitorul refuză să se implice. 9-10 (TrvîeÎmi bag ~la Se spune pentru a exprima (disprețul pentru ceva sau) nepăsarea și renunțarea de a se mai implica în ceva greu de rezolvat. 11 (Trvdepd. bărbați; îeA sta cu ~la în mână A fi onanist. 12 (Trvd. bărbați; îae) A nu face nimic, a fi leneș și indolent. 13 (TrvîeDu-te-n ~la mea Expresie injurioasă care de obicei se adresează unui coleg sau unui prieten acuzat de lipsă de solidaritate, sinceritate, principialitate etc., cu intenția de a pune capăt relației cu acesta. 14 (TrvîeÎmi bag ~la în mă-ta Expresie injurioasă foarte răspândită între bărbați, care consideră actul sexual drept un mod de înjosire atât a interlocutorului cât și a persoanei la care acesta ține cel mai mult.

Bisexual vs biromantic


     Azi-dimineață în metrou, o gașcă de puștani între 15 și 18 ani își disputau dezinvolt sensul expresiilor bisexual vs biromantic. Un băiat blond, lung, în pragul adolescenței, cu ochi mari albaștri în dosul unor ochelari cu rame negre, îi explica prietenului său cu păr lung strâns la spate că dacă are setimente romantice pentru persoane de ambele sexe nu este obligat-forțat bisexual, ci mai degrabă biromantic. O fată la fel de lungă, slabă ca o trestie, îi dădea cu toată seriozitatea celor în jur de 16 ani dreptate. La câteva scaune distanță, câțiva adulți își aruncau priviri contrariate pline de superioritate. Un zâmbet instant îmi înflori în dosul măștii la gândul discuțiilor vremurilor mele adolescentine.
    În România anilor de dinainte de ^89, în care eu eram adolescentă, deci cu un milion de întrebări în cap în general și din care cel puțin vreo 800 de mii erau despre relații și sex, expresii de tipul  #homosexualitate, #bisexualitate, metrosexualitate și alte etichete erau rostite cu rușine și voce basă – un fel de „piei satană că se ia” – și aveau un sens ambiguu, de cele mai multe ori greșit, pentru că adulții din familie nu vorbeau despre astfel de lucruri cu cei mai tineri – acum că mă gândesc, cred că nu vorbeau nici între ei – la fel cum nici cu ei, la vremea adolescenței lor, nu vorbise nimeni. Nici în școli nu se vorbea despre relații, sex și derivatele acestuia, chiar dacă perioada liceului, știm cu toții, e cea mai periculoasă în acest sens și ceva cultură de specialitate n-ar fi stricat atunci, dacă ne gândim la explozia de tâțe, cururi, dubii și hormoni adolescentini înnebuniți, așa cum n-ar strica nici acum, chiar dacă tehnologia pare să fi simplificat dintr-un anumit punct de vedere lucrurile.
    E adevărat că lucrurile în timp s-au schimbat, că în aparență suntem mult mai deschiși la nou, mai receptivi la tot ceea ce e diferit, dar e adevărat și că noi, adulții de azi, am fost crescuți într-un context cultural închis, repres, un context, e drept, cum ziceam, azi schimbat, transformat de timp, de lungi lupte cu societatea, cu sistemul, cu noi înșine, din păcate mai mult în ceea ce privește forma și mai puțin în ceea ce privește substanța, dar fondat pe aceleași baze puternice de persecuție și toleranță represivă, aplicată celor diferiți în general. Ceea ce vreau să zic e că – și aici, fără falsă ipocrizie, mă includ – e dificil să ne comportăm dezinvolt în anumite situații când despre ele ori nu ni s-a vorbit niciodată ori ni s-a spus că sunt greșite, că sunt anormale sau că nu se face, fără să ni se explice și de ce, motiv pentru care e cu atât mai dificil să acceptăm, făcând o analiză a propriilor reacții, ceea ce, sincer, în adâncul sufletului, îmi dau seama că deja știam: că suntem toți purtători de prejudecăți, de atitudini de ostilitate și dispreț – rasism, homofobie, misoginism, maschilism, sunt doar câteva exemple – și că, de cele mai multe ori, asta se întâmplă chiar fără să știm, iar când ne dăm seama, nu vrem să recunoaștem, sau, și mai grav, atunci când vreunul își permite să ne atragă atenția preferăm să ne ofensăm în loc să ne gândim un moment că poate fi adevărat.
      Așadar, ascultând acești tineri, mi e clar că lucrurile au evoluat, că omenirea într-un fel a crescut, că fiii noștri trăiesc într-o lume și o societate diferită, sper mai bună, și că, de ce nu, avem de învățat câte ceva de la ei. Întrebarea e: avem capacitatea de a inversa rolurile atunci când vremurile și situația o impune, de a accepta schimbările dar mai ales de a învăța de la cei mai tineri ca noi? Avem capacitatea de a accepta realități diferite de cele proprii, fie ele bisexuale, biromantice ori homosexuale?
    Dincolo de întrebările pe care cred că fiecare dintre noi are obligația și dreptul să și le pună, pentru a elimina dubii mai mult de sens dar și de sex, port aici, cu copy-paste, definițiile  acestor două expresii așa cum le-am găsit pe ici – pe colo explicate de unii mai experți ca mine, că, fie zis între noi, despre cea de a doua, ignorantă cum sunt, recunosc că nu auzisem:
„BISEXUÁL, -Ă,bisexuali, -le, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care manifestă atracție simultană pentru ambele sexe. 2. Adj. Bisexuat. [Pr.: -xu-al] ;
Despre plante și animale : care are organele de reproducere ale ambelor sexe; hermafrodit, bisexuat, androgin. [Pr.: -xu-al] – Din fr. Bisexuel”.
BIROMANTIC – Aceasta se referă la oameni care simt atracţie romantică pentru bărbaţi şi femei”.
       Conclud, zicâdu-vă că m-am prins într-un final și eu, în plin secol 21 și la aproape 50 de ani, că atracția sexuală și atracția romantică sunt două lucruri complet diferite! Dar și că nu-i exclus ca, în cazurile cele mai fericite, acestea două să coincidă. M-am prins și că dragostea și sexul și toate complicațiile derivante sunt o oglindă în care e nevoie să privești cu sinceritate, fără false rușini, iar acolo unde ai dubii și neînțelegeri să întrebi, să te documentezi, să încerci. Pentru ca să știi. Pentru că ai nevoie să știi. Pentru că avem nevoie să știm.

A băga botu’ la savarina

   Așa cum am văzut cu toții, în ultimul timp, realitățile noastre, de orice tip, universale ori personale,  s-au schimbat  mult. Abitudini noi au prins locul celor vechi, lucruri noi au fost inventate pentru a înlocui pe cele care au dispărut, iar sistemul valoric al acestora a suferit transformari radicale. Certitudinile ni se cutremură timorate înainte să se prabușească în bezna unor realități noi încă nedescoperite. Realități ce țin de viață, de plăceri, de gusturi, de limbă… E adevărat că graiul românesc dădea bătăi de cap și înainte și că despre anumite lucruri, la noi, se vorbeste puțin spre deloc și “cu perdea”, dar cred că o persoană  normală ar trebui să aibă gusturile clare cel puțin în ceea ce privește cele două arii esențiale ale existenței sale: mâncarea și sexarea, mai ales în condiții dificile ca acestea în care e clar  că prima activitate a cam prins avânt în detrimentul celei de a doua. Așadar, în acest context incert, în care până și sensul limbii se simte dezorientat, vă întreb absolut legitim, expresia „să bagi botu’ la savarină” mă trimite la patiserie ori la sexologie?! Cred că mai degrabă la dicționar, pentru că, azi, sincer, la cum stau lucrurile, eu nu știu dacă e mai obscen să vorbesc despre mâncare ori despre sexare.
   Menținandu-mă în acest cadru metaforic sexual, am făcut o incursiune pe subiect în vasta arie de cercetare pe care, generoasă, tehnologia modernă ne-o pune la dispoziție și am târât cu copy-paste, câteva, nu multe, vreo 45 așa, dintre expresiile mai mult sau mai puțin populare cu care românii definesc actul sexual, că, na, dacă nu prea ne mai futem, măcar să ne râdem:
1.A da ca-n oala cu sarmale
2. A da porumbul cu unt
3. A băga mielul la căldură
4. A ciufuli bărzoiul
5.A băga bușteanul în sobă
6. A lăsa ratonul la veveriță
7. A tencui scorbura
8. A da pedală
9. A băga milogul în traistă
10. A duce pionierul la ecluză
11. A duce bușteanul la castor
12. A coborî moșu-n beci
13. A băga paloșu-n teacă
14. A da ca surdu-n tobe
15. A forţa intrarea în clopotniţă
16. A dezmorţi meduza
17. A intra cu trenul în tunel
18. A lăsa ratonul la veveriţă
19. A vărsa cerneala
20. A deschide viitorul
21. A trage la ţintă
22. A cânta la cimpoiul cu bile
23. A băga şoseta pe clanţă
24. A subţia smântână
25. A băga maşina în garaj
26. A scufunda scafandrul în decantor
27. A da în cască la neamţ
28. A codoşi
29. A da cu biciu’
30. A da cu bidineaua
31. A da ca surdu-n tobe
32. A da în piatră seacă
33. A duce buşteanul la caş
34. A băga leibărul in sacoşă
35. A se da la găurică
36. A se da la bijboc
37. A băga veverita la scorbură
38. A impinge lotul la deal
39. A parca Cadillac-ul roz
40. A-l da pe mârlan
41. A băga vaporul in port
42. A duce barca la ecluză
43. A băga porcu-n beci
44. A scufunda submarinul in lac
45. A vizita Muntii Pădurea Neagră.
    
 Acuma, vă mai zic doar că eu recunosc că noi femeile vorbim mult despre sex, poate chiar mai mult decât bărbații, pentru că ne place să brodăm pe baza temei, și totuși, la o analiză semnatico-erotică rapidă a listei, o primă concluzie e că niciuna dintre expresiile sinonime  mai sus notate nu cred să fi fost inventată de o femeie. Că, ziceți-mi voi, doamnelor, vă vedeți într-o conversație romantică cu bărbatul vieții voastre de tipul: draga mea, ce zici, m-am gândit să trec mai pe seară să-ți tencuiesc scorbura… Sigur, dar vezi, că după ce termini, aș avea nevoie  să-mi dai și cu bidineaua și, dacă nu-i prea mult pentru tine, iubirea mea, nu uita să bagi un lemn în foc că mi-ar plăcea ca mielul să stea la căldură…Ah, uitam, înainte să pleci, te rog, bagă și porcul în cocină,  ca  m-am săturat să-l fugăresc în fiecare zi cu biciu’.
   
Conclud, zicând că să vizităm Munții Păcurea Neagră în Cadilac roz ne-ar fi fost dificil chiar și fără toate restricțiile actuale, așa că părerea mea e să bagăm mașina în garaj și veverița în scorbură și să așteptăm să ni se deschidă din nou viitorul!

Limbi

Limba noastră-i o comoară
În adâncuri înfundată
Un șirag de piatră rară
Pe moșie revărsată”…
     Exceptând partea cu „înfundată”, despre care cred că are un sens profund, dar atât de profund, că eu nici nu reușesc să-l cuprind, cu fiecare alt cuvințel din aceasta strofă sunt de acord. Voi știți că eu iubesc limba română, iubesc fiecare cuvințel, chiar și pe cele pe care nu le cunosc dar știu că undeva, acolo, există, fiecare expresie, fiecare conotație, fiecare sens, fiecare senzație pe care mi-o dă rostirea lor. E drept că iubesc și alte limbi, și jur că expresia n-are nici un fel de conotație sexuală, dar pe niciuna ca pe cea românească. Pentru că e a mea. A fost a bunicii, apoi a mamei, iar acum e a mea. Și-a fost o vreme în care mi-a fost foarte frică să n-o uit. Nu pe cea vorbită, dar pe cea frumoasă, literară, atât de bogată, atât de plină de culori, de senzații. Pe cea care-ți dă sens, un alt sens, unul pe care nu l-ai avut înainte să o cunoști. Aceea care te face să atingi adâncimi cum nici un alt simț nu reușește s-o facă. Pentru că noi suntem cuvinte. Vorbesc, ergo sum.
       Româna e o limbă puternică, altfel cum și-ar fi păstrat caracterul latin atâta amar de ani printre toate limbile slave în care a trebuit să supraviețuiască. Ba mai mult, românul a purtat-o cu el, și-a „revărsat-o”,  așa cum spune însuși ultimul vers al strofei, în toată splendoarea ei, în toată lumea. Așa se face că, în mijloc de august, pe o căldură de-ți fierbeau gândurile și topea asfaltul, în timp ce las geamurile de la mașină în jos ca să pot să respir, aud, dintr-o altă mașină, mai frumoasă, mai curată și mai scumpă, în dulcele grai matern: „fă, nu mă fute la icre!” Întorc capul, râzând cu gura până la urechi, fericită că nu trebuie să explic vreunui străin ce-i zice tânărul frumușel partenerei ușor bosumflate din dreapta. Mă privesc amândoi și răspund la unison complicității mele lingvistice cu un surâs, după care pornesc în trombă, parcă ușor rușinați, fără să mai „frece menta” la semafor. Că doar la noi, „s-o iei pe arătură” înseamnă altceva decât să te plimbi pe câmpuri încă neplantate iar „să te fut!” nu este neapărat o propunere de a face sex. Plimb ursul agale în urma lor, înainte să înceapă să-mi curgă balele la imaginea prăjiturii din vitrina cofetăriei din dreapta mai rău ca la câinele lui Pavlov la vederea luminii, ciulind urechile în adierea curiozității, că n-aș vrea să scap nicio ocazie să-mi îmbogățesc vocabularul.
    Acuma, fără să dau cu mucii-n fasole, o șterg ușurel spre casă, că mi-a picat fața când am vazut cât e ceasul și nu vreau să mă simt toată ziua cu musca pe căciulăam alergat după cai verzi pe pereți.
P.S.:
Și tot în dulcele grai românesc, vă mai spun doar că „tufă de Veneția” e tot o expresie de-a noastră, chiar dacă din adâncurile-mi naționaliste îmi cam vin dracii când mă gândesc că la câte tufe avem noi, chiar n-am înțeles de ce a trebuit să împrumutăm una de la alții…

Pizda ma-sii

      Îmi era dor să ne sexologim. Și m-am gandit că și vouă, că n-am mai făcut-o cam de mult. Eu cred că frumusețea unei limbi vine din simbolistica și conotațiile ei. Barbații pot să confirme. Și femeile, că doar și ele-s oameni. Iar românii și mai mult. Că ne-a înzestrat Dumnezeu și romanii și toate națiile care-au mai trecut peste noi și pe la noi cu această minunată, complicată, nuanțată limbă română. Să ne gândim la gramatică: ce chin, ce jale, ani de studiu, și-apoi o dai în bară. N-ai cum altfel, e într-o continuă mișcare. Sau scriitura: cratime, diacritice. Și sensurile, milione de sensuri ale aceluiași cuvânt. Pizda mă-sii! Exact. Să luăm ca exemplu cuvântul Pizda, că doar ce l-am folosit nu cu sensul propriu dar în înjurătura seculară simbol național. Îl scriu cu literă mare pentru că eu respect Pizda. În toate formele și sensurile ei.
      N-o să vă vorbesc despre originea cuvântului și nici nu voi încerca explicarea evoluției lui fonetice și semantice pentru că nu sunt vreun expert dar mai ales pentru că am văzut că și aceștia, experții, au grave probleme când vine vorba de stabilirea etimologiei cuvântului. Unii  zic că vine de la slavi, alții că de la indoeuropeni. Ca să nu mai lungim vorba, o să vă zic eu de unde  vine: Cu siguranza, dintre picioarele femeii! Și cu siguranță o găsim în gura tuturor românilor, femei, barbați sau sex incert, fără discriminari, cu o enormă arie sinonimică în fruntea căreia împărățește, suverană, ea, Pizda. Așadar, după o incursiune literarsexologică, cu scop educativ, port aici o frântură din frumusețea graiului mioritic: vulvă, sex, uter, adâncitură, lola, arici, vagin, beci, bijboacă, amforă, avere, capitala fericirii, carceră, mândră, atracție, bârlog, bomboană, buburuză, bucațică, colibă, dihanie, capcană, carburator, bancomat, carnivoră, cauza vieții, capșună, ceașcă, păcătoasă, ceaun, carnea muierii, carnivoră, centrală, cetate, ciocolată, desdtinație, dihanie, doamnă, zonă secretă, dulceață, fagure, farfalină, făcătoare de minuni, ciumă, cloșcă, fătătoare, feministă, frumusețe, fund, gainusă, găoace, cuib, gură, gură fără dinți, fundatură, garaj, găoace, ghiocel, graniță, inimioară, hodoroagă, ghioc, găurice, frăguță, garaj, fundătură, gară, holeră, javră, josnicie, scârbă, hău, jucărie, incubator, inspirație, intimitate, intrare, ispită, împăcătoare, împărăție, păcătoasă, întuneric, lacomă, libertate, lighioană, loc de refugiu, loc dorit, loc de taină, lolita, lotus, lucrătoare, ispită, lucru bun, lucru rău, madamă, magnet, margaretă, mohair, marfă, matrice, măiastră, mimoză, mincinoasă, minune, mireasă, mironosiță, mititică, modestă, moluscă, monaliză, păgână, moțată, muză, naștere, natură, năpârcă, neagră, neastâmpărată, nebuneală, nervoasă, nesătulă, nebuneală, neostoită, nișă, nufăr, ocară, orhidee, ouătoare, parte femeiasca, partid, patimă, pădure, păroasă, pasărică, păstaie, păgână, păpușă, peșteră, perlă, pirania, pisică, pișătoare, pitpalac, pitulice, pișoarcă, pivniță, poarta fericirii, poarta raiului, pocitanie, pofticioasă, pivniță, pijdoc, pridvor, bijboacă, prințesă, privilegiu, proastă, provocare, puică, punctul cu pricina, punct secret, punctul slab, punct nevralgic, punct nostalgic, primadonă, privilegiu, rândunică, purgatoriu, puță, rai, regină, redută, rușine, sac fără fund, savarină, sclava iubirii, scoică, rușine, scorbură, smochină, sobă, socoteală, spurcată, steluță, strâmtoare, tabu, taină, triunghiul bermudelor, taină, templu, tunel, ulița satului, urâtă, uretră, vampă, văduva veselă, urâciune, văgăună, veverița, vizuină, vultur, vulvă, zambilică, zâmbet vertical, voluntară, vulper, zemoasă, zestre, zgaibă, zonă intimă și lista ar putea continua, poate nu la infinit, dar sigur foarte aproape. Și toate acestea nu reprezintă decât confirmarea faptului că varietatea de sinonime a unui cuvânt atestă vechimea unui termen evitat, tabuizat de vorbitori. În acest sens, trebuie să recunosc că unele, de fapt, cele mai multe, le-am purtat cu copy-paste de prin toate regiunile patriei, iar altele mi le-am inventat. Sau poate nu, că e dificil de crezut că mai există azi ceva la care să nu se fi gândit vreun altul înaintea mea.
    Și dacă încă mai există cineva care nu a înțeles despre ce vorbesc, voi purta, din obișnuință, și sensul dexic al cuvântului: pizdă sf [At: TDRG / Pl: ~de / E: vsl пизда] (Trv) 1-2 Vulvă (la femeie sau) la femelele mamiferelor. 3 (Îc) ~da țigăncii Mică plantă erbacee din familia labiateelor, cu miros neplăcut, cu flori purpurii, roze sau (rar) albe (Lamium purpureum) Si: sugel, țigancă, urzică moartă. 4-5 (Trv; prt) Persoană (matură) de sex feminin. 6 (Trv; prt; îe) A da în ~da mă-sii A înjura pe cineva, trimițându-l înapoi în locul de unde s-a născut, pentru a exprima dezaprobare, dispreț, respingere, revoltă față de acea persoană Si: a înjura de mamă. 7-8 (Trv; prt; îla) Dat în ~da mă-sii Care (a fost sau) merita să fie înjurat de mamă, datorită caracterului său urât. 9 (Trv; îae) Demn de admirație datorită tupeului său, care îi aduce reușite importante.
    Un ultim gând: credeți că expresia “Du-te-n pizda mă-tii! “ face referire la origini,vreau să zic la etimologia cuvântului? Că, dacă-i așa, atunci domnul facebook, care am auzit că, devenit subit pudibònd, ar fi interzis cuvântul Pizda in casa proprie, n-ar mai avea niciun motiv s-o facă. Mie deocamdată nu mi-a blocat nicio postare și, cum știți, nu mă rușinez să-l folosesc, dar cine știe… Că, știți cum e, în…margareta acoperită nu dă gunoaie. Tot din folclorul românesc.

Muia din dex nu din Piata Victoriei

Scuzați-mă! Nu pot să mă abtin! Gândul înființării unei rubrici educative de limbă, maternă sau nu – nu contează, important e sa fie de limbă și să fie educativă – ce mă bate de ceva timp, m-a făcut să prind din zbor momentul disecării celei mai iubite și purtate din gură în gură, ca să zic așa, expresii actuale. Expresia lunii (august!) – muie! O sa fiu scurtă. Și la obiect. Exact ca subiectul în discuție!
Din pur patriotism și ca să nu mă îndepartez de activitățile cotidiene naționale, adică sexul oral general și fără limită de vârstă, că am văzut și copii purtați de valurile tulburi ale (in)conștienței părintești în mijlocul evenimentelor în speranța poate de a răspunde urmașului neamului, în mod practic, la o etate infantilă, la întrebări complexe de tipul: Ce-i viața, tată? Răspuns: o muie! – mă folosesc de domnul google ca să ajung la domnul dex pentru a-mi spulbera incertețurile personale legate de conceptul ultrasupermegamediatizat.
Dar și din nostalgia anilor trecuți, când domnul dex nu era încă îmbogățit cu expresia ce face obiectul zbaterilor mele lingvistice de sex, pardon sens, și formă de moment, când capete luminate și limpezi de redacții de oraș românesc fumegau a neputința și neștiința punerii pe hartie a cuvântului în forma corectă – adică, O fi cu i sau nu o fi cu i ?! Asta-i întrebarea!
Și în stilu-mi caracteristic caracterizat de lenea indusă de miracolul tehnologiei moderne copy & paste, port aici părerea tehnico-dexică pentru toți cei care, ca și mine, mai au în străfundurile minții incomplet maturizate teama de a nu fi duși cu muia de vreun sens fară sens sau conotații sexual-sensuale indecise:

MUIE s. f. (Argotic) Gură. I-a dat peste muie. GR, S. VII, 120 ◊ Expr. A duce cu muia = a face promisiuni înșelătoare, a convinge cu minciuni, a amăgi, a înșela; a duce cu vorba, a duce cu zăhărelul. Cf. BL II, 174, BUL. FIL. V, 191. L-am dus cu muia pînă mi-a împrumutat plugul. COMAN, GL., cf. MAT. DIALECT. I, 231. – Și: mîie (BUL. FIL. IV, 172) s. f., moi (BL II, 174) subst. – Din țig. mui.

muie [ BL II, 174 / mâie, moi / (rar) mui / mui] () 1 Gură. 2 () A duce cu ~ia A face promisiuni înșelătoare a amăgi, a înșela. 3 () A duce cu vorba. 4-5 ( bărbați; ) A da ~ (A invita o femeie să practice sau) a practica sexul oral. 6 ( a da ~) Invitație la sex oral adresată unei persoane indiferent de sex, cu intenția de a jigni, de a înjosi. 7 Gest făcut prin ridicarea degetului cel mai lung de la mână și strângerea celorlalte patru, eventual orientându-l în direcția gurii, cu semnificația de muie (4-6). 8-9 (Rar; ) A da ~ la statuie A sfida (lumea în general sau) simbolurile ei consacrate.
MÚIE s. v. gură.
MÚIE (; folosit adesea și mai ales în expresii) Gură, fleancă. (din mui (Graur, Juilland))
múie – () Gură, plisc. mui (Graur 174; Juilland 169). Se folosește aproape exclusiv în forma și în expresii.
múie s.f. (reg. argotic) gură; (în expr.) a duce cu muia = a amăgi, a înșela, a duce cu vorba.
Pentru a spulbera orice urmă de dubiu dar și pentru o profundă documentare, vă las aici sursa https://dexonline.ro/definitie/MUIE cu multă… dragoste!

Panza de paianjen

Un elefant se legăna/Pe o pânză de păianjen/Și pentru că pânza ținea/A mai venit un elefant/2 elefanți se legănau/Pe o pânză de păianjen/Și pentru că pănza ținea/A mai venit un elefant/3 elefanți… Wow, da’ groasă pânza asta!
E dificil de crezut că unul dintre cele mai cretine cântece ale copilăriei a reușit sa-mi inspire un context deloc infantil. Dar da, pânza de păianjen și elefantul fac obiectul atenției mele pe parcursul acestor rânduri. Și mă încântă gândul că până la urmă unul din toată turma aia de elefanți reușește sa rupă pânza. Și pentru că, trebuie să recunosc, eu dau dreptate și pânzei, că în anumite cazuri, ea, pânza, trebuie să fie prețioasă și selectivă, că doar nu se poate lăsa ruptă așa de orice…animal! Nu! Animalul trebuie să fie elegant, pardon elefant, sa aibă trompă si nu orice trompă, ci una specială!
Mă refer la abstinență, care adusă în discuție sub forma “cine mă, aia care a prins pânze de păianjen?”, nu sună chiar a încântare, dimpotrivă, și pe bună dreptate, vă zic eu, că știu! Știu și că de cele mai multe ori e chestiune de alegere. În sensul că, o femeie de vârstă fertilă, dotată de un minim de inteligență si respect pentru ea însăși, dacă are de ales între un cretin și o pânză, va alege pânza! Și când o femeie alege pânza abstinenței în schimbul mult râvnitului Penis Erectus, nu înseamnă că este obligat-forțat frigidă cum greșit vine etichetată în ambiente masculine și nu numai, pentru că, dragii mei, împânzita nu și-a pierdut facultatea de-a avea emoții erotice, orgasm, satisfacție sexuală etc., ci doar a crescut și a înțeles într-un mod diferit raportul cu ea însăși, a înțeles că sexul e un act prețios, complex, vital, nu doar o împerechere umană, a înțeles că poate să aleagă.
Motivele pentru care o femeie adultă, normală, cu corp absolut normal ce simte dorință, emoție etc., decide să strângâ picioarele și să-și impună palete sexual-emoționale, vă garantez că nu țin de vreo formă de masochism feminin neînțeles. In sprijinul acestei afirmații, voi enumera aici câteva:
1. Pentru că s-a săturat de puța bleagă ce-i pendulă în vecinătăți de prea mult timp fără satisfacții sau, la pol opus, de domnul Penis Egocentricus, veșnic preocupat doar de modul în care Planeta Albastră se-nvârte-n jurul său;
2. Sau pentru că, odată vremea adolescenței trecută, n-o mai dai din motive de simpatie, circumstanțe sau rușinea de-a fi rămas unica single din gașcă;
3. Sau pentru că ai decis să nu mai accepți compromisuri cu viața, cu tine, cu ceilalți, ai decis să nu mai accepți comportamente de kkt, minciuni, lipsă de atenție sau de dragoste ori sentimente improbabile;
4. Sau pentru că nu vrei să fii roata de rezervă a nimănui…a vreun nimănui ce încă plânge după un amor pierdut, a vreun nimănui cu nevastă sau iubită sau a vreun nimănui ce vreodată a însemnat ceva pentru tine dar dacă a devenit nimănui atunci vreun motiv va fi existat…

Nu zic că împânzita urăște sexul sau bărbații sau că a renunțat definitiv la ei. Dimpotrivă, spun că ea iubește sexul îndeajuns de mult ca să-i dea greutatea, valoarea corectă. Dar pentru asta trebuie să fie liberă să aleagă pentru că sexul înseamnă libertate, libertatea de a da și de a primi satisfacție fizică, psihică, spirituală, expresie a iubirii și a respectului, dar sub nicio formă instrument de rezolvat frustrari, dureri adânci și vechi, nesiguranțe! Și mai zic că fiecare dintre noi sa-si trăiască sexualitatea așa cum are chef, fără a da prea multă importanță la etichete, ironii, termeni… Și pentru că, sincer, suspectez că inactivitatea sexuală nu va duce la creșterea niciunui fel de pânze, draperii sau noi himene în zonele noastre umide și intime.

Mozolul

Mozoliți-ne domnilor!
Afinitatea, alchimia între două persoane se caută, se construiește, parcurgand stradă, timp și situații împreună, dar se simte din primul moment. Și dacă nu chiar din primul-primul, siguranța faptului că ceva de calitate va ieși (sau nu!) vine în momentul sărutului, sărutului cu limba, mozolului în limbaj popular. Această minunată acțiune, preludiul relației aș indrăzni să zic, nu numai al actului sexual cum greșit se crede de cele mai multe ori, e cea care deschide porțile sau…le închide, după caz! Că poate, dacă ai mai mult de 16 ani, ți se va părea o chestie banală, dar pe care, domnilor (și doamnelor!) mulți nu știu s-o facă! E ca atunci cand te prezinți la un interviu pentru o nouă slujbă cu un CV prost făcut. Si nu e vorba doar de tehnică ori de prezență, e adevărat că ochiul are și el partea lui, ca și nasul de altfel, că doar nu te duci la prima întalnire în pantaloni scurți și puțind a transpirație, că nu ești prost să-ți fuți norocul înainte chiar de-al cunoaște, dar momentul decisiv e cel al sărutului. Atunci îți simți partenerul, îl percepi, îl guști, te adaptezi, îl cauți și-l găsești! Dacă-l gasești!
Sărutul, vreau să zic cel orgasmic, care poartă în pat, îți cam spune la ce să te aștepți. In sensul că dacă omul în schimb de mozolul secolului îți oferă un sărut tremurat din vărful buzelor, cast, fin, ca și cand i-ar fi frică să nu distrugă fragilitatea momentului, n-o să te aștepți la vreo divă porno și varii kamasutre! Fără a minimaliza importanța sărutului cuminte evident, dar ăla e pentru fii, frați etc. etc. și alte ocazii și locuri nu tocmai explozive. Acuma nu vă speriați și nu vă apucați de făcut exerciții interminabile de lins pe toate parțile lingurița din cana de cafea. Ca doar nici noi n-om fi experte, că nu există o școală a mozolului doar pentru doamne. Și nici nu e vorba de cine știe ce tehnici centrifugate sofisticate de limbă ci mai degrabă de interceptarea ritmului, vitezei, dorinței celuilalt.

Sărutul e fundamental. Sărutul n-are varstă!
Am auzit că după 40 nu prea se mai face, că nu se cade, că nu mai suntem puști – și eventual pistoale, că doar e epoca terorismului, nu cea a iubirii! Că, deh, după vreo 20 de ani de căsnicie nu ți-o mai veni să-ți înfilezi limba pană-n traheea doamnei și invers, dar cred că ar trebui să experimentezi măcar o dată, în parc, pe băncuță, cu limba, lung și apăsat, în văzul tuturor! Poezie și sange. Galopant. Sintonie suflet și corp. Și dorința de-a continua. Ca la 16 ani. Atenție, există riscul să-ți placă! Dar și ca unii, puritanii spre exemplu să-și exprime dezacordul zicand că-i rușine sau chiar păcat, invidioșii că-i nebunie s.a.m.d! Totul fals! Eu sunt pentru sărutul liber. Și-o să spun că rușine e să te cerți nu să te săruți și că păcat ar fi să n-o faci, dar și mai păcat ar fi să n-o faci bine. Că sărutul e artă, e perseverență, e dedicație, e sentiment, cu gust, cu atingeri, cu salivă pe jumatate de față, cu bătăi puternice de inimă!
E testul de intrare în marea aventură a unei relații, dar și unul dintre ingredientele principale pentru a menține flacăra dragostei vie. De aia dragi doamne, acordați-i adevărata importanță și nu aruncați în vant nici măcar unul, dar nici nu inventați dureri de cap sau ciudate indispoziții, lipsindu-vă astfel de una dintre cele mai minunate plăceri ale vieții, sărutul. Sărutul cu limba, mozolul! A nu se citi molozul, că ăla vine la sfarșit, cănd o relație se năruie, pentru a defini dărmăturile, ca o consecință. A lipsei de mozol!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.