Început de sfârșit?! Voi ce ziceți?

on

      Cred că munca cu oameni e cea mai dificilă, complexă, care-ți dă cele mai mari bătăi de cap dar și cea care-ți oferă cele mai multe satisfacții. Farmacia cu care lucrez aproape în fiecare zi, inclusiv sâmbăta și duminica, o găsiți în centrul orașului, în fața Duomului spre piazza IV Marzo, acolo unde sprițurile sunt bune și nu foarte scumpe. Această informație e bonus, pentru cei care ies de la mine fericiți că sunt negativi și au  chef să sărbătorească. Cât despre farmacie, gurile rele spun că e cea mai dezorganizată, dar mie îmi place să colaborez cu ei, pentru că nu sunt rigizi, sunt dispuși să găsească soluții acolo unde sunt probleme și au simțul umorului. În plus, în această zonă a orașului, oamenii sunt educați și cu bun simț, înțelegători, iar cu cei nevoiți să-și facă testul în fiecare săptămână pe motive de serviciu, chiar ne salutăm, schimbăm două vorbe, devenim prieteni. Există, evident, și excepții, spre exemplu, cei care trec, mă întreabă cât costă și-apoi îmi urlă să-mi fie rușine, de parcă tariful testului ar intra în buzunarul meu. Sau ce-i care vor să le garantez că testul pe care-l fac la noi este valid pentru toate tipurile  de transporturi și transportatori și în toate țările în care ei au nevoie să ajungă. Când le explic că rațiomentul e greșit, că eu ofer un serviciu dar nu decid situațiile în care este nevoie de acest serviciu, că la mine o persoană vine pentru că cineva a trimis-o să-și facă acest tip de test – spre exemplu: o companie aeriană ori un alt trasportator cu care urmează să călătorească, un guvern de țară unde trebuie să ajungă ori conducerea unei societăți, ori pur și simplu pentru ca așa a decis el însuși pentru a-și elimina un dubiu și a-i proteja pe cei dragi,  observ că cei mai mulți se supără foarte tare. Și știți de ce?! În primul rând, pentru că e mult mai ușor să te enervezi pe cel din fața ta și, în al doilea rând, pentru că omul când plătește un serviciu, crede că tariful e all inclusive: informații, certitudini, garanții, testul propriu-zis, indolore dacă se poate, dar și dacă nu se poate, rezultatul „a voce”, pe hârtie și pe email, ascultat lamenteli și eliminat frici și așa mai departe.
    Observ, chiar și după atâta amar de vreme de luptă cu acest inamic, că nu suntem informați, că nu dăm importanță la lucrurile simple, bazilare și de bun simț, ca de exemplu faptul că e o obligație legală, morală și socială să te izolezi și să elimini la maxim riscul de a-i infecta pe cei din jur în caz de simptome ori dubii în acest sens. Că asta nu însemnă să fii marginalizat în vreun fel, ci să fii un cetățean conștient și cu respect de tine însuți și de ceilalți. Că în cazul în care ai nevoie de un test și vii la mine să-l faci, eu îți furnizez serviciul pentru că tu ai nevoie de acest serviciu, și în acest sens încerc să-ți dau toate informațiile, chiar și să te susțin moral, dar dacă lucrurile nu stau așa cum credeai ori vrei, asta nu înseamnă că e vina mea, în cel mai corect caz ai putea să te iei de guler cu guvernul ca să ai explicațiile și răspunsurile de care ai nevoie și pe care le meriți.
    Alors, ca să rămânem în temă și ținând cont de faptul că în Italia suntem comunitatea cea mai numeroasă, și, din practică, pot să spun că am zilnic conaționali la testat, care vor fi din ce în ce mai mulți odată cu apropierea vacanței și plecărilor spre țara-mamă, o să scriu câteva infomații de ordin general în ceea ce privește testul rapid antigenic, cel pe care îl facem în punctele unde lucrez eu,  în speranța că aceste informații vă vor fi de folos:  În Torino, există în jur de 30 de farmacii care oferă serviciul de testări rapide Covid 19 – # tampone rapido antigenico – este vorba de un test rapid, așa cum îi zice numele, cu rezultatul verbal în 15 minute și pe mail în maxim o oră și care are valabilitate legală fiind recunoscut de Sistemul Sanitar Regional Italian. Testul vine executat de către un medic ori asistent medical certificat, într-un ambient sanificat, și consistă într-un examen pe un campion prelevat nas-faringe ce  caută prezența de antigeni de suprafață ai virusului. Operatiunea în sine durează câteva secunde, nu e dureros chiar dacă pacientul poate avea senzații neplăcute la atingerea mucoasei nazale. În caz de pozitivitate, persoana in cauza trebuie să se izoleze și să cheme medicul de familie care îi va da toate indicațiile și tratamentul necesar. Va urma un test molecular de confirmare a pozitivității, disponibil după 24/48 de ore și care vine supus examinării în laborator. # Testul rapid antigenic costă 30 de euro, plătiți direct în farmacie, unde puteți să faceți și rezervare, daca nu ați facut-o in prealabil la numărul de telefon sau pe site-ul #Prontotest, alegând farmacia care vă vine cea mai la-ndemână.  Toate datele necesare în caz de necesitate le găsiți în poza atașată la acest material.
     În concluzie, pentru că tot suntem la acest capitol, aș vrea să vă amintesc doar că acesta este un precis moment istoric, individuat în timp printre alte multe evenimente succedate în lungul meschinei istorii umane,  și la fel ca în toate celelate si in acest caz am senzația că, în sfârșit, omenirea se îndreaptă spre finalul acestui lung, dificil, dureros „moment”, e drept că sleiți de puteri și speranță și aproape impotenți, dar în același timp hotărâți să evităm masacrul și să luptăm până la sfârșit, pentru că natura umană e fantastică și pentru că destinul fiecăruia dintre noi e combinat cu destinele celorlalte miliarde de oameni, iar pașii din lungul vieții unuia sunt combinați cu miliardele de pași ai celorlalți, ceea ce îmi aminteste că nu suntem singuri si ca împreună suntem o forță, așa cum, și de data asta, realitatea o demonstrează. Deci, curaj, oameni dragi, suntem pe drumul cel bun!

7 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. sticri spune:

  Am si eu o intrebare. De ce sa ma duc la farmacie sa fac acel test antigen cand il pot cumpara si mi-l pot face singur acasa? Daca e sa compar cu Ro, acel test e destul de scump, pe aici il gasesti in farmacie la.jumate de pret. Nu ma intreba despre calitatea lor pt ca habar nu am 😂😂
  PS: Dupa ce am bagat acel betigas pe nas pana la marcajul care se gasea pe betigas, mie mi-au dat lacrimile si mi-au cam curs mucii, de asta spun ca mai bine il fac acasa.
  PSS: Asta sa o iei ca o gluma, bine ca nu-s in China pt ca acel.betigas se baga in „alta parte” ..😂😂

  Apreciază

  1. Ideota69 spune:

   Sa stii ca’ la mai toti le curg mucii aici la.mine, la unii chiar și balele…asta-i tot în glumă! In serios, in schimb, îți zic că ai nevoie sa faci testul la farmacie ori în alte puncte acreditata de Ministerul sănătății pentru că doar așa rezultatul e certificat de un medic. Mie greu sa cred că cel pe care ți-l faci tu acasa, chiar daca mucii-s aceiași, ți-l accepta vreo companie aeriană ori vreo vamă sau școala copilului ecc. Seara liniștită îți urez!

   Apreciat de 2 persoane

   1. sticri spune:

    Multumesc!
    Am facut o singura data un test acasa si nu mai vreau 😂😂, am si termometru cu infrarosu si oximeter.
    Dar acum sunt major si vaccinat 😂😂😂😂 asa ca pot calatori, chiar mi-a folosit acest certificat.
    Ai intalnit persoane care sunt expuse la virus si care nu fac nici boala si nu au nici anticorpi?

    Apreciat de 1 persoană

   2. Ideota69 spune:

    Pe 11, ma vaccineaza si pe mine, cu partea ailalta a expresiei, adica partea cu”major”, in schimb, recunosc ca am dubii, ca in ultimul timp imi pare ca am cam dat-o in mintea copiilor, dar in teorie, ar trebui si eu peste 2 saptamani, sa pot sa demonstrez cu documente ca sunt majora si vaccinata… Cat despre persoane care sunt expuse la virus si nu prezinta niciun fel de simtome, am intalnit:la mine de obicei vin persoane care vor sa iasa din tara ori sa intre in diverse institutii si care stau bine dar anticorpi iau dat de gol si au iesit pozitivi… In cealalta oridine de idei, medicii mei lucreaza aproape toti in compartimente Covid, sunt expusi zilnic la virus, unii dintre ei tin doar masca si se dezinfecteaza, sunt toti evident vaccinati, niciunul nu a mai dezvoltat boala dopa ce au fost vaccinati si nici n-au mai iesit pozitivi la teste…

    Apreciat de 1 persoană

 2. orededrum spune:

  Mulțumesc, și ție o seară frumoasă !

  Apreciază

 3. orededrum spune:

  Mulțumim că ți-ai făcut timp să oferi aceste informații !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Eu iti multumesc ca le-ai citit! Sper din suflet sa foloseasca celor care au nevoie! O seara minunata!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.