Apropo de cooperare globală

on


    Anul trecut pe vremea asta, după câteva luni de captivitate, ieșisem cu concluzii, întrebări, păreri, nelămuriri, lamentări. Multe lamentări. Azi, mai matură cu un an, îmi urez nu numai fizic, îmi dau seama că umanitatea reasumă anul #Covid-19 dintr-o perspectivă istorică diferită, mai amplă. Mulți cred că ceea ce se întâmplă e un tribut teribil pe care umanitatea trebuie să-l plătească naturii, o probă clară a impotenței  omului în fața forței naturii. Și totuși, în același timp, ne dăm seama că umanitatea a demonstrat că epidemiile nu mai sunt forțe naturale incontrolabile, știința a reușit să le transforme în lupte gestibile. Iar înainte sa-mi replicați tăios ca mănânc căcat, faceți comparație, vă rog, cu gripa spaniola din 1918. E drept că în secolul 21, cu tecnologia și informația actuală, nimeni nu se aștepta la o luptă om-virus atât de lungă, atât de grea, la atâția morți și atâta suferință.  E drept și că multe dintre aceste probleme există din cauza deciziilor politice greșite la nivel local, național ori mondial.
     Alors, ca să nu mai lungesc vorba, trec la concluzii. Grele concluzii:
1) Tehnologia și informatica ne-a făcut capabili să reacționăm în fața unui pericol mondial – Covid 19 – dar în același timp ne-a făcut mai vulnerabili la amenințări și pericole virtuale. Următorul pericol mondial ar putea fi un virus de data asta nu uman dar care să distrugă infrastructura digitală. Iar aici nu pot să nu aduc în discuție faptul că digitalizarea și controlul virtual, incorect utilizate, pun în pericol o parte importantă a vieții personale –  privacy – care, știm cu toții ar putea deschide poarta unor regimuri totalitariste fără precedent.  Anul 2020 a autorizat din ce în ce mai mult controlul  în masă pentru a ajuta la combaterea epidemiei. Eu, și nu pentru că sunt cârcotașă,  și ca mine alte milioane de oameni, care ne-am născut și crescut sub un regim totalitarist, mă întreb: merită să renunți la libertate oricare ar fi ea motivația?! Nu știu! Ceea ce știu însă e că e treaba politicilor și nu a tehnicilor informatici să găsească echilibrul între control și coșmaruri distopice.
2) În aceeași ordine de idei și ca să nu mă îndepartez de subiect, constat  că ar trebui  să existe niște reguli care să ne protejeze de dictatura digitală chiar și pe timp de pandemie. Mai ales pe timp de pandemie! Vreau să zic niște reguli adevărate! Iar aici mă refer la lucruri ca:
                     a) Datele personale trebuie uzate pentru a ajuta oamenii și nu pentru a-i manipula !
                     b) Controlul să existe în ambele sensuri, nu doar de sus în jos. Altfel se ajunge fix la dictatura! Vreau să zic că de fiecare dată când se mărește controlul asupra oamenilor trebuie să se mărească proporțional și cel asupra guvernelor și al marilor societăți. Transparență egală și de o parte și de altă.
                   c) Monopolul datelor. Acesta ar trebui să-l aibă o societate sanitară și nu poliția pentru că aici vorbim de sănătatea oamenilor și nu de caziere, spre exemplu.
3) Revoluția digitală a schimbat totul. Să ne gândim la agricultură, care din cele mai vechi timpuri a hrănit omenirea. Pentru mii de ani producția alimentară s-a bazat pe munca fizică, acum în schimb munca agricolă în mai toate țările civilizate e mecanizată, lucru care a permis un lockdown fără consecințe dezastruoase. Cel puțin nu din acest punct de vedere. Ba mai mult, în 1918 era imposibil sa ne gândim că birouri, școli, tribunale ba chiar bisericile vor putea funcționa în lockdown. E adevărat, trecerea la modalitatea on-line are, cum ziceam mai sus, multe inconveniente și crează încă destule probleme, dar a creat, e cazul să recunoaștem, posibilități inimmaginabile.
4) În același timp, anul 2021 a demonstrat  că meserii prost plătite și nerespectate în condiții normale stau la baza  civilizației umane în condiții de criză: infirmieri, operatori sanitari, camioniști, casieri, agenți de livrări ecc.
5) Și dacă tot am vorbit de agenți de livrări, părerea mea e că aceștia au avut un rol esențial în această perioadă, divenind la un moment dat linia de comunicare cu lumea externă fizică, firul care a ținut civilitatea unită.
6) Din păcate, stiința și tehnologia n-au reușit să rezolve criza covid 19, ci mai degrabă să transforme pandemia din calamitate naturală în dilemă politică. Țări ca Vietnamul și Australia au demonstrat că se poate înfrânge epidemia cu mijloacele disponibile, din păcate aceste instrumente au un preț economic și social foarte înalt pe care nu toate Statele sunt în gradul ori dispuse să-l plătească. Spre exemplu, președinți populiști ca cel american ori brasilian au minimalizat pericolul și au refuzat  părerile experților, difuzând teorii complotaționale în loc să pună în act planuri de oprire a contagiilor. Neglijenza și iresponsabilitatea acestor guverne au provocat moartea multor oameni. În același timp, pe la începutul dezastrului, dacă vă aduceți aminte, Guvernul Marii Britanii părea mai preocupat de Brexit decât de Covid 19! State insulare ca Taiwan, Israel, Cipru au gestionat prost controalele in aeroporturi și nu au respectat in niciun fel lockdownul. Și acestea sunt doar unele exemple.
7) Chiar dacă alte țări s-au comportat exemplar, din păcate greșelile inițiale și complexitatea  problemei  au făcut ca umanitatea să nu găsească încă, după un an și jumătate, un plan global pentru distrugerea virusului și întoarcerea noastră la normalitate. În condițiile în care, fie zis între noi, mijloacele au existat, din păcate  nu a existat înțelepciune politică. O normalitatea care, știm cu toții că nu va mai fi nicioadată cea de dinainte de Covid 19.
8) E trist să ne dăm seama că expresia „peștele de la cap se împute” e atât de adevărată! E trist să ne dăm seama că guvernele lumii, acelea care ar trebui să ne protejeze și să găsească soluții pentru umanitate, nu realizează un fapt atât de simplu: Că atâta vreme cât fiecare va juca de unul singur, virusul va continua să se extindă. Iar atâta timp cât virusul se extinde, niciunul dintre noi nu va fi în siguranță! Va omorî milioane de persoane și-n 2021. Și cine știe în viitor… Pentru că, oameni buni, dacă în 2050, un alt virus și mai grav va lovi umanitatea din nou, acest lucru nu-l vom putea numi nici calamitate naturală, nici pedeapsă divină. Va fi un faliment uman. Mai precis, un faliment politic!

26 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Poteci de dor spune:

  Mă alătur optimismului tău, şi eu cred că vom ieşi cumva din asta. Şi chiar prea puţin contează ce impresie face optimismul meu. Are fiecare dreptul de a veda viaţa aşa cum a fost educat. Sau aşa cum simte. 😉
  Ai punctat totul atât de bine şi de la obiect că eu nu am completări absolut deloc.

  Apreciază

  1. Ideota69 spune:

   Mulțumesc, Potecuță! Când am venit în Italia eram atât de tristă, speriată și chinuita, apoi am început să-mi iau seama de lucruri, de oameni, de situații. M-am prins că traiam in tara pesimiștilor, cu literatură pesimista, cu lisorie pessimista, cu prezent pesimist și viitor și mai pesimist…daca istoria am inteles-o, chiar și literatura, pesimismul prezent nu îl tolerez pentru că de cele mai multe ori nu are motive reale! Așa că am jurat că atât cât pot, o sa sper, o sa fiu optimistă și o să-i molipsesc și pe alții! Iar pe cei care nu reușesc, macar o să-i enervez😂😂😂 E drept că avem existențe dificile, dar daca ne lamentam și atât nu-i că schimbam ceva in bine. Îmi place sa sper, îmi place să cred, in fond astea sunt lucrurile care ne țin pe linia de plutire, dar asta nu înseamnă că nu reușesc să fiu obiectiva măcar atât cât să văd în ce rahat ne scăldăm! Te îmbrățișez tare!

   Apreciat de 1 persoană

 2. adrianport spune:

  La 1918 n-aveau ei tehnologii avansate dar nici Facebook n-aveau, norocul lor, au murit doar 50 de milioane. Poate sa para sarcastic si imi cer scuze, ceea ce vreau sa spun – si ma revolta de fiecare data – este ca propaganda din social media a omorat oameni si e incredibil de frustrant, cum spui si tu, ca in epoca asta, cand ar fi putut si ar fi trebuit sa fie mult mai usor pentru toti, stiinta si progresul tehnologic sa fie calcate in picioare de… de… in fine, de stim noi cine.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Exact, e inutil sa ne invartim in jurul cozii, adevarul e asta: Interese care n-au nicio legatura cu vietile si suferinta oamenilor au in schimb prioritate… social media e o alta forma de manipulare, ca televiziunile si altre cele…in sfarsit, e mult si dureros de spus! Din pacate nu e natura cea care isi ea tributul ci chiar omul distruge omul.

   Apreciat de 1 persoană

 3. ioansperling spune:

  Nu sunt cu prea multe lucruri de acord iar scrisùl pe net nu ar fi prea avantajos pentru o discutie! Un lucru trebuie insa spus: nu prea este nimic și nimeni ceeea ce (se) doreste para in circul asta planetar! Singurul avantaj prin faptul ca s-a actionat aproape identic este ca a aratat si celor mai tîmpiți, asa ca mine, ca nu exista sisteme politice antagoniste in lume! Marii „dusmani” sunt de fapt apartinatori a aceleasi bande de tâlhari care in general joacă rolul de dusmani pentru plebe!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Dar eu chiar ma bucur ca nu esti intru totul de acord cu mine! Ce ne-am face daca toti am gandi si actiona la fel?! Si-apoi e dreptul tau, in fond fiecare are perceptiile lui, asa cum e drept sa fie, functie de cum a trait pe propria piele tot acest dezastru din care, sincer, nici nu vreau sa ma gandesc cum vom iesi, daca vom iesi, economic, psihologic, social si asa mai departe. Iti urez o seara linistita!

   Apreciat de 1 persoană

   1. ioansperling spune:

    Cu „daca vom iesi” sunt de acord! Nu mai iesim! Da Doamne sa ma insel!
    Noapte buna!

    Apreciat de 1 persoană

   2. Ideota69 spune:

    Daca tu esti pesimistul de serviciu, atunci eu imi iau rolul de optimista ca sa echilibrez balanta si zic ca o sa iesim, botiti ce-i drept, dar o sa iesim! Te imbratisez

    Apreciat de 1 persoană

   3. ioansperling spune:

    Replica dintr-un italo-western: ” e plin cimitirul de optimisti”! E drept ca nu esti tu Terence Hill (lui ii era adresat) dar mi-am adus aminte ca esti italiani vero! 😉Sensul ar fi ca nu te ajuta cu nimic optimismul in cazul asta! Dar prefer sa ma insel! Noapte buna!

    Apreciat de 1 persoană

   4. Ideota69 spune:

    Traiesc in tara pesimistilor, crede-ma ca ma ajuta mult optimismul! Daca optimismul meu ma ajuta sa confortez macar zece persoane pe zi mai speriate si mai suferinde decat mine, deja in aceasta situatie ajuta mult. Vezi ca te inseli?! In orice caz, cum ziceam, reactiile noastre depind mult de trairile noastre si de situatiile pe care suntem nevoiti sa le infruntam in fiecare zi. Se simte ca nu stai bine, si mi.ar parea rau sa-ti fi cauzat si eu vreo neplacere cu ceea ce am scris. Sper de-adevaratelea in vremuri mai bune! Pentru copilul meu, pentru mine, pentru tine si pentru toti cei ca noi!

    Apreciat de 1 persoană

   5. ioansperling spune:

    Stai linistita nu mi-ai cauzat „nici o neplacere” chiar ma bucur pentru tine si pentru toti care mai spera la mai bine! Imi plac optimistii desi de multe ori imi este mila de ei! Eu sunt mai neamt decat nemtii desi roman 100%! Nu te lasa inselata de glumele mele sau de prostioarele mele! Sunt f. sec si obiectiv! Foarte direct si putin dispus de a face cea mai mica abatere de la adevar! Nu tin sa-mi fac prieteni, asmiratori dar imi place daca se intampla! Nici cu ei nu sunt altfel decat cum sunt cu toata lumea! Am o sensibilitate deosebita pt rau, catastrofe, necazuri…Nu ma prea insel in privinta lor desi o doresc intr-una! Daca nu-om muri te vei convinge! inca odata: tare vreau sa ma insel! Si inca odata Noapte buna!😊

    Apreciat de 1 persoană

   6. Ideota69 spune:

    La mai bine n.as sti sa zic, ca e mult prea relativ si ca expresie si ca expectativa din punctul meu de vedere, eu sper in putina liniste, intr-o casuta la tara si trait bio, cu oameni de treaba dar inteligenti in jur, putina arta, putina cultura, cum vezi nu-mi trebuie mult ca sa-mi fie bine, dar cum ziceam e un bine subiectiv… apoi sunt destul de egoista ca dincolo de gradina lumii sa privesc mai mult in curticica proprie. Noapte buna si tie!

    Apreciază

 4. sticri spune:

  Da, cooperarea glogala trebuie sa existe. Unul din scopurile acestei pandemii a fost sa dovedeasca ca fara o conducere centralizata si fara actiuni coordonate nu se poate face mai nimic.
  Deci, acum oamenii au constientizat prin frica necesitatea unei conduceri globale. Intrebarea mea este daca aceasta conducere o sa lucreze pt binele oamenilor sau o sa-si urmareasca agendele de inrobire a oamenilor.
  E mult de spus aici dar nu e locul.
  Uite, o sa-ti spun ceva, deja posturile TV si media in general au observat o oboseala/plicriseala a publicului pe tema acestui virus. Ca atare o sa vezi ca in scurt timp, cate luni, o sa se schimbe „muzica” si o sa vezi discursuri despre schimbari climatice din ce in ce mai mult. O sa vezi ca o sa inceapa posturi cunoscute precum CNN,BBC sau FOX sa transmita astfel de dezbateri. E interesant ceea ce se doreste, dar te las pe tine sa descoperi, mai tarziu … 😊

  Apreciază

  1. Ideota69 spune:

   Iti spun un secret: am renuntat de cativa ani la TV, iar intamplarile din
   ultimul an si modul in care si-au „facut televiziunile treaba” mi-au demonstrat inca o data ca am facut bine. Sincer as fi vrut sa vad ca macar intr-o perioada nefasta ca aceasta, sa fi devenit un mijloc de infomarmare, un mijloc de educare a poporului, un mijloc de speranta, de compansiune, de ajutor propriu, dar lasati… ma uit ce-i drept pe internet la anumite programe pe care le retin sa zicem mai „obiective”, inca citesc ziarele, dar doar ca nostalgie a vremurilor cand le faceam…cat despre restul, sunt de acord cu tine in ceea ce priveste frica ce a facut oamenii sa-si dea seama ca nu traiesc singuri si ca in fata unui pericol colosal se lupta impreuna si nu unii cu altii ori cel putin asa ar trebui sa fie. In ceea ce priveste intrebarea ta, chiar daca o simt retorita, o sa spun totusi ca marile puteri au lucrat intotdeauna pentru interesele proprii si asa vor face in vecii vecilor amin! Multumesc pentru ca ai impartasit aici felul in care vezi lucrurile!

   Apreciat de 1 persoană

   1. sticri spune:

    Am si eu o nelamurire 😊. In imaginea de mai sus ce este acea bentiță verde de deasupra ochelarilor. Am doar o banuiala ca ar putea sa fie o ramasita de la o viziera, dar nu sunt sigur …

    Apreciat de 1 persoană

   2. Ideota69 spune:

    e cadrul de la viziera, dar viziera o trasesem sus ca nu vedeam sa inserez rezultatele ca masca, ochelarii aburiti si viziera deasupra nici nu vreau sa-ti zic cam cam cum e….

    Apreciat de 1 persoană

   3. sticri spune:

    Stiu cum e cu viziera, m-au dotat si pe mine cu o viziera. Era o cutie pe care scria „scut facial”..😂😂, am rezistat doar 10 min cu ea pe cap.

    Apreciat de 1 persoană

   4. Ideota69 spune:

    eu stau cu ea me mutra 1- 3 ore dimineata si tot asa dupa-amiaza, o mai ridic dar doar cand nu-i nimeni si dupa ce dezinfectez tot daca a trecut vreun pozitiv…eu nu sunt atat de expusa ca doctorii care fac testele dar tot mi e frica ca vin in contact cu toate persoanele, le iau datele, completez fisele, le explic cum functioneaza, ii linistitesc atat cat se poate si le trimit rezultatele prin email. Intr-o zi am avut 4 pozitivi din 14 testati, in drum spre casa am facut atac de panica! In ziua aia as fi vrut sa imi apara in fata unul care zice ca nu exista virusul…

    Apreciat de 1 persoană

   5. sticri spune:

    Eu am un mare semn de intrebare si anume de ce unele persoane, chiar daca sunt expuse, pur si simplu nu fac boala si nu iau virusul. Eu am fost expus de mai multe ori, dar am aflat abia peste o sapt sau 2 ca persoana cu care am stat a fost depistata pozitiv. Nu e o lauda asta, nu asta doresc sa spun, ci e doar o intrebare. E adevarat ca port masca intotdeauna dar am observat ca acest virus se agata mult mai repede de unii decat de altii.

    Apreciat de 1 persoană

   6. Ideota69 spune:

    Am inteles ca depinde de organismul fiecaruia, apoi nu se ia chiar atat de repede cum vor unii sa creeze panica. Sa fii expus direct inseamna in ambient inchis fara masca. Daca tu tii masca corect, cu gura si nasul acoperit, si-ti dezinfectezi mainile de fiecare data cand e necesar, eviti agromerarile ecc e dificil sa ti se intample. De aia ma enervez pe televiziunile de cacat, ca trebuiau sa gaseasca modalitatea corecta in care sa explice oamenilor exact cum stau lucrurile, sa ne educe pentru astfel de situatii prin care n-am mai trecut si in care nu stim cum sa ne comportam ca sa nu ne facem rau nici noua nici celor din jur…. acum ar fi cam tarziu sa inceapa oricum, pentru ca nimeni nu mai are incredere in ceea ce spun ori fac!

    Apreciat de 1 persoană

   7. sticri spune:

    Daca TV ar linisti si ar explica lucrurile si-ar pierde din audienta. Frica si esecul aproapelui creste audienta. Dar … asta e

    Apreciat de 1 persoană

   8. Ideota69 spune:

    dar si-ar castiga un pic de credibilitate…

    Apreciat de 1 persoană

 5. Jo spune:

  Tu ești în fotografie? 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Eu sunt!

   Apreciază

   1. Jo spune:

    ❤️ Referitor la articolul tău, probabil așa se face selecția naturală. Cei puternici vor trăi să prindă virusul din 2050, cei slabi vor pieri.

    Apreciat de 1 persoană

   2. Ideota69 spune:

    Probabil…doar ca selectia naturala mi se pare cam…artificiala! Cei slabi vor pieri mai ales pentru ca nu produc… in fond, ne invartim ne sucim si tot acolo ajungem… Multumesc!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.