Bisexual vs biromantic

on

     Azi-dimineață în metrou, o gașcă de puștani între 15 și 18 ani își disputau dezinvolt sensul expresiilor bisexual vs biromantic. Un băiat blond, lung, în pragul adolescenței, cu ochi mari albaștri în dosul unor ochelari cu rame negre, îi explica prietenului său cu păr lung strâns la spate că dacă are setimente romantice pentru persoane de ambele sexe nu este obligat-forțat bisexual, ci mai degrabă biromantic. O fată la fel de lungă, slabă ca o trestie, îi dădea cu toată seriozitatea celor în jur de 16 ani dreptate. La câteva scaune distanță, câțiva adulți își aruncau priviri contrariate pline de superioritate. Un zâmbet instant îmi înflori în dosul măștii la gândul discuțiilor vremurilor mele adolescentine.
    În România anilor de dinainte de ^89, în care eu eram adolescentă, deci cu un milion de întrebări în cap în general și din care cel puțin vreo 800 de mii erau despre relații și sex, expresii de tipul  #homosexualitate, #bisexualitate, metrosexualitate și alte etichete erau rostite cu rușine și voce basă – un fel de „piei satană că se ia” – și aveau un sens ambiguu, de cele mai multe ori greșit, pentru că adulții din familie nu vorbeau despre astfel de lucruri cu cei mai tineri – acum că mă gândesc, cred că nu vorbeau nici între ei – la fel cum nici cu ei, la vremea adolescenței lor, nu vorbise nimeni. Nici în școli nu se vorbea despre relații, sex și derivatele acestuia, chiar dacă perioada liceului, știm cu toții, e cea mai periculoasă în acest sens și ceva cultură de specialitate n-ar fi stricat atunci, dacă ne gândim la explozia de tâțe, cururi, dubii și hormoni adolescentini înnebuniți, așa cum n-ar strica nici acum, chiar dacă tehnologia pare să fi simplificat dintr-un anumit punct de vedere lucrurile.
    E adevărat că lucrurile în timp s-au schimbat, că în aparență suntem mult mai deschiși la nou, mai receptivi la tot ceea ce e diferit, dar e adevărat și că noi, adulții de azi, am fost crescuți într-un context cultural închis, repres, un context, e drept, cum ziceam, azi schimbat, transformat de timp, de lungi lupte cu societatea, cu sistemul, cu noi înșine, din păcate mai mult în ceea ce privește forma și mai puțin în ceea ce privește substanța, dar fondat pe aceleași baze puternice de persecuție și toleranță represivă, aplicată celor diferiți în general. Ceea ce vreau să zic e că – și aici, fără falsă ipocrizie, mă includ – e dificil să ne comportăm dezinvolt în anumite situații când despre ele ori nu ni s-a vorbit niciodată ori ni s-a spus că sunt greșite, că sunt anormale sau că nu se face, fără să ni se explice și de ce, motiv pentru care e cu atât mai dificil să acceptăm, făcând o analiză a propriilor reacții, ceea ce, sincer, în adâncul sufletului, îmi dau seama că deja știam: că suntem toți purtători de prejudecăți, de atitudini de ostilitate și dispreț – rasism, homofobie, misoginism, maschilism, sunt doar câteva exemple – și că, de cele mai multe ori, asta se întâmplă chiar fără să știm, iar când ne dăm seama, nu vrem să recunoaștem, sau, și mai grav, atunci când vreunul își permite să ne atragă atenția preferăm să ne ofensăm în loc să ne gândim un moment că poate fi adevărat.
      Așadar, ascultând acești tineri, mi e clar că lucrurile au evoluat, că omenirea într-un fel a crescut, că fiii noștri trăiesc într-o lume și o societate diferită, sper mai bună, și că, de ce nu, avem de învățat câte ceva de la ei. Întrebarea e: avem capacitatea de a inversa rolurile atunci când vremurile și situația o impune, de a accepta schimbările dar mai ales de a învăța de la cei mai tineri ca noi? Avem capacitatea de a accepta realități diferite de cele proprii, fie ele bisexuale, biromantice ori homosexuale?
    Dincolo de întrebările pe care cred că fiecare dintre noi are obligația și dreptul să și le pună, pentru a elimina dubii mai mult de sens dar și de sex, port aici, cu copy-paste, definițiile  acestor două expresii așa cum le-am găsit pe ici – pe colo explicate de unii mai experți ca mine, că, fie zis între noi, despre cea de a doua, ignorantă cum sunt, recunosc că nu auzisem:
„BISEXUÁL, -Ă, bisexuali, -le, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care manifestă atracție simultană pentru ambele sexe. 2. Adj. Bisexuat. [Pr.: -xu-al] ;
Despre plante și animale : care are organele de reproducere ale ambelor sexe; hermafrodit, bisexuat, androgin. [Pr.: -xu-al] – Din fr. Bisexuel”.
BIROMANTIC – Aceasta se referă la oameni care simt atracţie romantică pentru bărbaţi şi femei”.
       Conclud, zicâdu-vă că m-am prins într-un final și eu, în plin secol 21 și la aproape 50 de ani, că atracția sexuală și atracția romantică sunt două lucruri complet diferite! Dar și că nu-i exclus ca, în cazurile cele mai fericite, acestea două să coincidă. M-am prins și că dragostea și sexul și toate complicațiile derivante sunt o oglindă în care e nevoie să privești cu sinceritate, fără false rușini, iar acolo unde ai dubii și neînțelegeri să întrebi, să te documentezi, să încerci. Pentru ca să știi. Pentru că ai nevoie să știi. Pentru că avem nevoie să știm.

7 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Poteci de dor spune:

  N-aş fi ştiut nici eu să spun exact ce-nseamnă biromantic.
  Aş vrea să răspund cu da la întrebarea ta. Aş vrea. Să fie un da convins. Dar… faptul că nu avem puterea nici de a accepta o părere diferită de a nostră, ba-l împroşcăm cu tot noroiul din noi pe cel în cauză, mă face să mă îndoiesc sincer. Noi nu prea cred. Ei, cei care vin după noi, da, cu siguranţă. Au altă „stofă”. Deşi, culmea, sunt aspru judecaţi de „perfecţii” vremurilor noastre.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   trebuie sa-ti zic ca in timp ce citeam comm tau m-a luat cu frisoane la propriu, de cat de directa si adevarata este analiza ta a oamenilor si a timpurilor! Multumesc, Potecuto! Multumesc si pentru ca imi face bine sa vad ca mai sunt oameni care gandesc ca mine pentru c,a uneori, cand ma infierbant rau pe diverse teme, iti dezvalui ca am momente in care ma intreb daca nu cumva sunt nebuna ori defecta ori imi place sa caut nod in papura societatii, a sistemului, a umanitatii in general! Sper ca nu! Si mai sper in generatiile viitoare, exact asa cum ai zis tu!

   Apreciază

   1. Poteci de dor spune:

    Nu, nu eşti nebună, nici nu exagerezi, nu eşti decât obiectivă. Şi asta e de preferat şi de apreciat.
    Ştii de ce mă tem eu? Am momente în care îmi amintesc de noi elevi de liceu sau studenţi sau abia angajaţi. Cât elan, câte vise, câtă putere, cât de multe lucruri frumoase aveam de oferit şi eram capabili să o facem. Şi cât de brutal ne-au fost tăiate aripile de… de cei din jur, de viaţă, de vremuri. Şi mă gândesc acum la faptul că noi, bunicii, părinţii, fraţii mai mari, vecinii sau prietenii celor care acum învaţă să zboare, nu facem absolut nimic pentru ca ei să nu ajungă la resemnarea noastră. Din contră, stăm nepăsători şi tăcem şi îi lăsăm pe alţii să-i împroaşte cu atât de greşitul şi de greţosul „generaţia asta nu-i în stare de nimic, ăştia ştiu numai de telefoane şi prostii, ăştia dacă ar fi chemaţi la război…”. De parcă ei au fost la război. De parcă ei au clădit poporul ăsta cu mâinile goale. De parcă ei au construit o lume. Unde-i binele ăla pe care ei pretind că l-au făcut şi dacă e aşa, de ce-am ajuns aici?
    Nu am copii. Dar eu nu pot să tac când aud sau citesc clişeele astea scuipate de unul sau altul cu o superioritate greu de digerat. Vârsta nu-ţi dă dreptul să tai aripile unui copil. Tu ai fost ca el, el mai are mult până să ajungă ca tine deci lasă-l să-şi trăiască anii pe care tu deja i-ai trăit.
    Şi mi-e teamă, spuneam, că noi tăcem, îi învăţăm şi pe ei să facă la fel, şi vor ajunge şi ei ca noi acum, să se revolte şi să constate că e prea târziu…
    Îţi mulţumesc mult!

    Apreciat de 3 persoane

 2. Ioan M. spune:

  A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Exact, Potecuto! Noi suntem generatia care a inteles gresit ca opulenta inseamna bogatie, ca sa dai spaga pentru permisul copilului inseamna sa-l ajuti, ca sa consumi cat mai mult fara sa te gandesti la consecinte e normal, ca sa dam vina pe stat, pe societate, pe sistem e o solutie ca si cand acestea n-am fi chiar noi, ca sa distrugi ecosistemul fara sa simti niciun regret ori sa iei de la natura ca si cand ti-ar fi datoare e absolut normal, sa razi de „anormalitatea” altuia cand barna ta iti scoate ochiul, acestia suntem noi cei care spunem ca „pe vremea mea era mai bine” ori ca „noi eram mai buni”, acestia suntem noi cei care ne permitem sa judecam generatiile future ca si cand nu ne-am fi adus contributia la creatia lor, fara sa ne treaca prin minte ca e obligatia noastra de a gandi, de a ne ingriji de viitorul pe care il lasam in ereditate…Ne lamentam in permanenta de parca generatiile tinere ar avea vreo datorie la noi si nu invers! Gata, nu mai zic nimic! Mereu ai acest efect asupra mea! Te mai imbratisez o data!

   Apreciat de 1 persoană

  2. condeiblog spune:

   Acei inși care încep să le vorbească tinerilor așa…„de sus”, cu aerul că ei le-au trăit și le știu pe toate, sunt doar niște simpli oameni care au ajuns până la tavanul unor experiențe și s-au umplut de suficiență. Atât. Mai mult nu pot bieții, pentru că nu-i lasă acest obstacol, plafonarea. Sigur că sunt primii care se grăbesc să facă generalizări și să dea sentințe. Este păcat că tocmai ei sunt și cei mai vocali. Odată îi întâlneai doar pe banca de la poarta casei, ori pe lângă scara blocurilor. Acum mai rău, s-au emancipat și au intrat și în rețelele de socializare 🙂 În fine, mai bine să mă întorc la sursa gândurilor, articolul propriu-zis… Fain de tot! Nu îmi place să vorbesc despre generații, că parcă m-aș exclude în felul acesta de a mă putea considera veșnic tânăr. Dar dech! 🙂 Una e să te închipui și alta e chiar să fii. Și nu pot să nu-mi aduc aminte că în copilărie, neștiința noastră era una de tip îngeresc. Să ne comparăm cu cei de azi, care le află atât de din vreme pe toate? Noi chiar nu știam nimic despre sexul opus, aveam doar o vagă idee pe unde e, dar nu și cum arată (desenele din toaleta școlii nu erau prea concludente 🙂 ) Și atunci de ce să te miri că am luat multă vreme de bună „informația” că toți homosexualii sunt totodată și hermafrodiți, iar asta înseamnă că ei sunt o săptămână (sau lună? de asta nu mai sunt sigur) băieți, iar în următoarea vor fi fete din nou. 🙂 E-hee!… Ia să ne fi ascultat pe noi Ideota, pe vremea aceea când nu ne lipsea niciodată din buzunare papura verde, ca să nu fim surprinși cumva „nepregătiți”.

   Apreciat de 2 persoane

   1. Ideota69 spune:

    Dar de-adevaratelea m-ai transportat in timp si mi.ai adus aminte de o colega din liceu care se pupase si ea cu un baiat intr-o seara pe la coltul blocului, iar a doua zi era disperata ca ar putea sa fie gravida… cand am intrebat-o unde au fost, ce-au facut, daca si-au dat hainele jos, ca, na, eram si noi curioase si despre lucruri atunci se afla asa din gura in gura nu de la domnul google, ea a raspuns cu o alta intrebare: „dar ce, trebuia sa ma dezbrac?” , intrebare ce evident a intrat in istoria licelui si pe care s-a ras ani de zile. Acum, cand ma intorc in vremuri nu pot decat sa ma gandesc cat eram de ignoranti, chiar naivi uneori si asta exact din lipsa de informatie corecta si necesara, de educatie in acest sens…. In sfarsit, despre generatii si conflictele lor, eu nu mai zic nimic, ca de cate ori ating tema nu fac decat sa ma enervez, pentru ca imi dau seama ca lucrurile ar fi atat de simple daca am accepta faptul ca nu exista o generatie mai buna decat alta, exista doar generatii diferite pentru ca formate in conteste diferite… Multumesc din suflet pentru fiecare cuvant minunat si pentru amintiri pe care recunosc ca se asternuse un pic de praf!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.