Stop violența!


   Despre Laurette a scris toată lumea. Unii cu solidaritate, alții cu milă ori cu supărare, mulți cu furie, dar și mai mulți cu răutate. Foarte mulți o numesc curvă ori parașută de parcă acest lucru e o scuză pentru violența fizică, psihică ori de alt tip, alții își dau cu părarea ca și cand ar fi fost în aceeași cameră când s-au întâmplat lucrurile și mai toți o judecă de parcă ar avea dreptul. Constat cu tristețe profundă, ba chiar cu teamă și ceva silă ceea ce am devenit, ceea ce suntem, cu teamă, mai ales pentru că nu cred că e un fenomen trecător, cred că așa-i natura noastră, ipocrită, și cu silă pentru că dintre cei care-o judecă, cei mai răi, mai vehemenți și mai însetați de sânge sunt femei. Suratele Lorettei, acelea care, cine știe, într-o zi s-ar putea afla exact în aceeași situație. Bravo, doamnelor! Bravo vouă celor care considerați că ea și toate celelalte Laurette din lume își merită soarta! Pentru că mâine, dacă nu chiar azi, cea care-și merită soarta vei fi tu, ori eu, ori alta!
    Dar despre Luarette o să-i las să scrie pe cei care știu s-o facă mai bine ca mine, eu doar o să actualizez un material mai vechi, din iulie anul trecut, în care tratam exact același greu, spinos, chinuit argument: #violența! Ceea ce îmi demonstrează că fenomenul n-are treabă cu zona, cu timpul și vremurile, ori cu personajele, are treaba chiar cu natura umană!
 
50 de nuanțe de…violență
Publicat de Ideota69 on 27 iulie 2020
     Câteva săptâmâni în urmă, primesc niște poze de la o prietenă dragă, cu o cunoștință comună plină de vânătăi. Vă zic sincer, chiar dacă n-am avut prea multe afinități de-a lungul anilor cu persoana în cauză, văzând pozele, mi s-a strâns inima. De tristețe și de durere.
   Azi, citesc într-un ziar românesc din Italia că o femeie de 40 ani, româncă, a fost sechestrată și violată de cinci indivizi: italieni, români, albanezi. Mi s-a strâns din nou inima. Tot de tristețe și de durere. Dar și de furie! De furie pentru cele cinci bestii. Dar și mai mult de furie pentru toți cei care-și permit să judece victima! Printre zecile de comentarii pline de compasiune si solidaritate, din păcate, azi, in secolul XXI,  mi-au sfredelit creierul și sufletul și cele de tipul: „Așa le trebuie la toate româncele plecate să îngrijească broscari!”, ”O mama devotata la ora 10 seara ,sta in casa nu la bar “, “Ce căuta la ora aia pe stradă?!”, “Dacă unu’ era român, sigur se cunoșteau”…și alte răutăți  de acest tip ce vin să justifice și să susțină un act bestial și pentru care icoane feminine ale istoriei ca Maria Montessori, Indira Gandhi, Frida Khalo, Rita Levi Montalcini, Simone de Beauvoir o Audrey Hepburn ar vărsa lacrimi de sânge, dat fiind faptul că majoritatea comentariilor de acest tip veneau din partea unor femei; femei ce mâine pot fi ele însele în aceeași situație.
    Alors, dincolo de faptul că mi e foarte rușine, aș vrea să spun acestor doamne care cred că ceva sau cineva le dă dreptul să judece, că nu cred că reacția lor ar fi aceeași dacă ar fi fost victima unei astfel de agresiuni, sau în cazul domnilor, o mamă, o fiică, o soră… Aș vrea să mai spun și că să fii solidar cu o altă persoană doar pentru că e femeie e posibil doar în cazul în care înțelegi foarte bine sensul de a fi femeie. Ceea ce, în alte cuvinte, înseamnă să cunoști și să înțelegi nu numai femeia dar și istoria ei, cu bune și mai puțin bune, cu falimente și câștiguri, cu suferințe și bucurii.  Dar asta doar dacă vrem într-adevăr să înțelegem situația actuală,  adevărata panoramica globală a situației.
     Elena, Mariana, Iuliana, Ioana, Ana, Nicoleta, Daniela, Andrea, Corina, Elvira, Fănica, Mirela, Olga, Lucia, Maria, Doina, Cristina, Petrica, Magdalena, Valentina, Loredana, Mihaela, Viorica, Eugenia. Și toate celelalte. Care ați trecut printr-o astfel de suferință. Care sunteți și care nu mai sunteți.  Ca să ne spuneți ce ați simțit. Dacă v-a fost frică. Dacă v-a fost rușine. Dacă ați cerut ajutor. Și dacă ați avut ajutor. Dacă i-ați denunțat. Dacă cineva v-a crezut. Dacă ați sperat. Dacă i-ați urât. Dacă v-ați urât… Un nume, o statistică, o amintire în inima celor care v-au iubit, o fotografie ori un articol într-un ziar.
Ironic, când te gândești că bărbatul e cel care ar trebui să ne salveze, dar de multe ori devine cel de care trebuie să ne salvăm…
***
    Cine știe câtă suferință și teroare ai îndurat și cât de stupidă, scurtă, incertă și fragilă ți s-a părut viața în timp ce voci criminale te amenințau. Cine știe câtă durere și amărăciune ai lăsat în urmă, în sufletul fiilor, părinților, fraților, prietenilor. Cine știe cât de impotentă, vulnerabilă, singură te-ai simțit când ai urlat și nimeni nu te-a auzit. Cine știe cu ce frică l-ai privit în ochi ca să-l vezi cine e. Un monstru. O bestie. Un criminal. Al tău. Cine știe ce simți când privești la televizor emisiuni cu criminali și violatori. Acum, când nimeni mai bine decât tine știe că există viol, există discriminare, există prejudecăți, există agresiuni și există abuzuri.
     Și totuși există și PARITATE, CONSENS, RESPECT, UMANITATE! Există și faptul că, oameni buni,  NICIUN FEL DE VIOLENȚĂ, FIZICĂ, MORALĂ SAU DE ORICARE ALT TIP, NU ARE SCUZĂ!

15 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. bernard25 spune:

  Bonjour merci de ton passage bisous BERNARD

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   merci à toi, Bernard!

   Apreciază

 2. Poteci de dor spune:

  Dacă femeia bătută era soţie de preot şi stătea la coadă la lumănâri toată lumea îi plângea de milă. Aşa, uite că parcă e de pus la zid că a luat bătaie. De parcă se schimbă situaţia în funcţie de CV-ul victimei.. Mi-e frică de lumea-n care trăim.
  Sunt îmbrăcată-n rochie azi. Nu de seară, una de zi cu zi. E mai sus de genunchi, că-s mică de înălţime şi cu una lungă arat ca-n sac şi uite că n-am chef să port rochii lungi, e dreptul meu să n-am.
  Dacă, Doamne fereşte, mă agresează un animal pe stradă când plec spre casă, facem pariu că sfinţii ăştia care o judecă pe femeia asta se vor apuca să-mi caute prin trecut şi vor spune că atunci când eram mică nu mâncam morcovii din ciorbiţă şi aşa-mi trebuie? Că ce exemplu le dau eu copiilor că nu mâncam legume? Şi vor fi măicuţe care vos spune că dacă mi-a trebuit rochie n-am decât să suport consecinţele?
  Mă laşi să-mi fie silă? Mulţumesc!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Exact, Potecuto! Ai prins esenta lucrurilor ca de fiecare data! Asta urlu mereu si mereu de am ragusit, am obosit, ca n-are treaba una cu alta, ca daca unul e violent sa-si dea una in cap ori sa mearga la psiholog, ori nu stiu! Si de idioti, mironosite si asa mai departe care considera ca vreuna „si-o cauta” ori „cum iti asterni asa dormi” nici nu mai zic! Eu iti multumesc!

   Apreciat de 1 persoană

 3. Ecoarta spune:

  Nu sunt de acord cu violența, nici cea fizică, dar nici cea verbală!
  Nu ştiu ce a pățit fata aceea!

  Apreciază

  1. Ideota69 spune:

   Nici eu nu stiam pana ieri, apoi am citit o stire, si inca o stire si tot asa, ca la noi place circul si toata lumea isi da cu prespusul dar uita ideea principala, si anume ca violenta reprezinta o violare a drepturilor umane!
   Femeia asta, se pare una cu „caracter si viata indoielnica” – asta am citit-o pe undeva, ca un fel de scuza in favoarea „batausului” , a fost batuta de un individ intr-o camera de hotel! Pentru mine idea principala e „a fost batuta”, restul e context!

   Apreciat de 1 persoană

   1. Ecoarta spune:

    Oare cei/cele care au arătat-o cu degetul şi-au împroşcat cu venin sunt în totalitate „morali”?! Curați ca lacrima!? Intrebarea e retorică…

    Apreciat de 1 persoană

   2. Ideota69 spune:

    Lacrima lui Iuda! Ca stii tu cine arunca primul piatra…

    Apreciat de 1 persoană

 4. ane spune:

  Sunt doua lucruri distncte. Una e sa mwrgi in camera de hotel cu un barbat insurat, ea logodita … apoi a dat si ea a dat si el . Nu s au inteles probabil la onorariu si srviciu prestat de ea. Evident ca a fost provocat de ea, indiferent de situatie nu sustin agresivitatea fizica,dar nici cea verbala. Ce cauta in hotel cu un om insurat si doi copii.
  Primavara faina!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Cum ziceam, violența nu are scuza! Din celelalt punct de vedere, judec fenomenul,.nu persoana. Pardon, persoanele, pentru că în „afacere” erau două și nu cred că cealaltă era cheie de biserică…dar nu asta-i punctul, ci faptul că nimic nu ne dă dreptul nici la violență, nici să judecăm victimele și că o brumă de solidaritate nu ne-ar strica la niciunul dintre noi! O seară bună și ție!

   Apreciat de 2 persoane

 5. sticri spune:

  Aici sunt 2 aspecte de luat in considerare.
  1. Violenta sub orice forma care nu e acceptabila.
  2. Caracterul-natura acestei femei Laurette.

  Cu violenta nu sunt de acord dar referitor la caracterul acestei femei, eu ma abtin………

  Ea doreste cu orice pret sa se vorbeadca despre ea, nu conteaza ce, astfel ii creste „cota”. E negresa, e dotata (numai plastic) arr grija sa se promoveze ca fiind sexy deci are toate atuurile unei „cantarete de opera” 😜😜 …

  Eu am o explicatie de ce femeile o ataca mai mult decat barbatii. Barbatii o considera un „obiect” iar femeile o „stricata” care trebuie tinuta departe de casa.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Ideota69 spune:

   sigur, departe de casa sau de barbatii lor care nu pot sa-si tine ouale in pantalono dar evident nu este vina lor, ci tot a unei femei! Dar despre ce vorbim?! cum am mai zis, nu ma intereseaza caracterul ei, problema pe care o pun e ca VIOLENTA ramane VOLENTA in orice context ori situatie! Nu are scuze!

   Apreciat de 2 persoane

   1. sticri spune:

    Pai am spus ca sunt contra violentei dar nu trebuie sa popularizam asemenea „personaje”
    E ca si cum as vorbi acum despre niste interlopi dintr-un cartier „ciudatel” care fac numai „nefacute” si brusc sa-i plang de mila primului care a mancat bataie…. Pt ce?
    Deci, violenta e o chestiune iar „individa aia” e cu totul alta poveste…….

    Apreciază

   2. sticri spune:

    Ea face parte dintr-o „omleta” unde se bat intre ei, se pupa apoi, etc….
    E vorba de niste categorii de oameni..

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.