Femeia

on

    Înaltă, elegantă, mândră, frumoasă, cu părul în vânt, pășea ondulat, dar ferm, pe tocurile înalte. Un zâmbet pe jumătate ironic, jumătate ghiduș, îi înflorea în coada ochiului stâng pe sub masca asortată, la auzul comentariilor apreciative, voci purtate de vântul de martie din mijlocul unui grup de bărbați și #femei opriți pe trotuar ca să-i facă loc să treacă. Îi plăcea să fie admirată, îi plăceau complimentele. În fond, vanitatea e o caracteriscă feminină, dar una care nu a omorat pe nimeni. Sper.
     Îmi plăcea și mie, o vedeam des trecând pe acolo, o urmăream cu privirea până se pierdea în lungul străzii, o imagine frumoasă, un pic distorsionată de geamul caffeteriei prin care o observam. Uneori îi zâmbeam complice, alteori doar o admiram, dar de fiecare dată mă întrebam care o fi povestea ei, ce fericiri, iubiri, dureri, secrete vor fi închise dincolo de eleganța, aproape perfectă pe care o oferea ochilor lumii. Mi-ar fi plăcut sa-i vorbesc, să ne împrietenim, sa ne spunem secrete. Că și mie îmi plăceau pantofii, și complimentele, și inteligența, și umorul. Că și eu purtam pe umeri, la fel ca și ea, greutatea dar și frumusețea unei condiții atât de chinuită și variată în timp, a unei responsabilități antice, a unei lupte dusă cu mine și cu toți ceilalți. Aceea de a fi #femeie!
   Condiția femeii a evoluat mult, mai ales în ultimii ani. Din cele mai vechi timpuri, femeia era considerată inferioară  atât din punct de vedere fizic cât și intelectual, era exclusă din viața politică și socială, rolul ei era acela de a se ocupa de treburile domestice și de a crește copii. Nu avea drept de vot și nici dreptul de a-și exprima propria părere.
   Timpul, lupta și sacrificiile, de multe ori umane, a unora dintre predecesoarele noastre au schimbat mult situația femeii în zilele noastre: #Femeia a obținut egalitate în drepturi, cel puțin pe hârtie! E drept că în multe zone a lumii este încă subiect de inegalitate, ajunge să ne gândim la diferența de salariu sau la mediul politic. E drept să ne amintim și că în multe țări, spre exemplu cele orientale, femeia este considerată un obiect, că în fiecare an auzim de foarte multe cazuri de violuri, de violență fizica si psihica, și care de prea multe ori au sfârșit cu  moartea, pentru că tot de prea multe ori au fost trecute sub tăcere de frică sau de rușine.
   Dar e drept să spunem și că situația femeii s-a îmbunătățit din ce în ce mai mult, în toate ariile existenței sale. Și că acest lucru a fost posibil pentru că au existat în istorie femei ca Ioana D’Arc, recunoscută pentru curajul de a lupta în razboiul de 100 de ani și care a fost acuzată de erezie, sau ca Ecaterina Teodoroiu a noastră din primul razboi mondial, femei care s-au distins pentru talent, ca Emma Watson, sau în știință, ca Marie Curie ori  Rita Levi Montalcini, femei cu influență în politică, vezi Margaret Thatcher, Lady D – umanitara prințesă tristă, și multe altele care au modificat destine și au scris istoria: Anna Bolena, Patty Smith, Anna Frank, Marlene Dietrich, Coco Chanel, Evita Peron, Maria Teresa di Calcutta, femei simple și mai puțin simple, femei importante ori comune, mame, neveste, amante, surori, prietene, femei ca tine, ca mine și ca amica noastră cu pantofi cu toc și părul în vânt  de la începutul poveștii. Femei care într-un fel sau altul au dăruit ceva omenirii! Dar care n-au avut prezumția de a fi salvate de cineva și nici aceea că ar fi salvat pe cineva… Și, nu în ultimul rând, e corect să spunem că totul a fost posibil și pentru că există bărbați inteligenți și deschiși la discuții, la nou, la diversitate, care au înțeles și acceptat adevărata valoare a femeii în lume în general și în viețile lor în special!  Onor loro! Onor nouă!

5 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Ioan M. spune:

  A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

 2. ane spune:

  Frumusețea femeii izvorăște din sublim și simplitate. 🌼

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Eu nu stiu de unde izvoraste, dar cred ca ai dreptate tu! Mutumesc, Ane! Te imbatisez

   Apreciat de 1 persoană

 3. Poteci de dor spune:

  La mulţi ani, draga mea!

  Apreciază

  1. Ideota69 spune:

   Multumesc, Potecuta! La multi ani si tie, fata draga!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.