Agățatul pe net între două culturi diferite


    

        Zgomotul nesuferit al mesajelor din chatul facebook-ului îmi ajungeau de departe, parcă dintr-o altă lume, direct în creier.  Adormisem cu computerul deschis si cu ochelarii cazuți șui într-o parte. Un disperat, ieșit la agățat în prag de sarbătoare, îmi bombarda casuța de parcă rămăsesem unica femeie încă bună de fwtut pe acest pâmânt. De la un timp, nu mai răspundeam, blocam mesajele și treceam mai departe, mă prinsesem ca nu erau amuzante, nici inteligente si nici interesante… Aceleași plictisitoare abordări, aceleași replici, aceiași trandafiri și organe masculine înflorite, aceleași supărări când nu răspunzi, aceleași pretenții, de păreau născuți de aceeași mamă și crescuți  pe același calapod, indiferent de nație, de culoare, de etnie, de cultură. Cei care insistă, de obicei, sunt ai noștri, se vede că nu reușesc să accepte un refuz, nici măcar unul tacit. Italienii te salută, dacă le răspunzi, trec la conversație, dacă nu trec mai departe. Ai nostri, în schimb, și vă zic cu durere în suflet, sunt cei mai bășinoși. Egocentrici, crescuți în mijlocul unui regim patriarhal, tot pământul se învârte în jurul lor, iar femeia pare că a fost creată special ca să le satisfacă necesitățile. Distracția începe în momentul în care încerci să explici că realitatea e diferită:  mai întâi se ofensează, ca na, e victimă, mai apoi te întreabă „cine te crezi, fă?!”. După care, te fericește, dacă ești norocoasă, cu două înjurături. Daca nu, cu mai multe. Femeia single în accepțiunea unora reprezintă indubitabil femeia disponibilă. Când se prind că nu e așa, o trec subit la condiția de curvă. Posibilitatea să fi ales să traiască singură este total exclusă de stereotipul că femeii singure îi lipsește neapărat ceva, un ceva fără de care nu reușește să trăiască, un ceva ce, cu siguranță, doar el poate să-l ofere. Îmi amintesc de unul, prietenul unei prietene a altei prietene. Nu era frumos, nici inteligent nu prea părea, iar cu simțul umorului stătea și mai rău. Dar am zis că să aștept, să nu fiu superficială și să-l judec după aparență, mai ales că venea de prin părțile mele și acolo știu că se nasc oameni mișto. Din pacate, timpul – aproape 2 zile – a demonstrat ca el nu era unul dintre ei. Era atât de convins că pe el îl așteptasem toața viața că atunci când i-am explicat că n-am în intenție o relație, nici un futut pasager, ci doar o evetuală dar nu obligatorie prietenie, vestea l-a surprins și afectat atât de rău  că nici dacă am fi fost căsătoriți nu cred că s-ar fi simțit așa de rănit. Despre urmări, nu vă mai povestesc…
    După ai nostri, vin italienii, că tot am zis să fac o paralelă între agățatul în două culturi diferite. Ăștia, ce să zic, alți prețioși. Încercă din răsputeri să mențină aparența latin lover, uneori reușesc.  Doar uneori. Majoritatea sunt educați și înțelegători și, cel mai important, știu să asculte sau măcar să se prefacă, chestie ce, din puntul meu de vedere, e o artă. În general, sunt foarte liberi și preferă relațiile fără finalitate oficială. Dar compensează cu gentileța și cu modul în care știu să te pună în centrul atenției: ești cea mai frumoasă, inteligentă, distractivă ecc. Sunt educați, cu mici excepții, în funcție de zona și de nivelul de cultură din care provin. De obicei nu insistă, te lasa pe tine să decizi. Sunt convinși că iubesc femeia… În realitate, iubesc păsărica. În rest, măsuri normale, tehnică bună, galanterie, vorbă multă.
    În altă ordine de idei, am observat că nu-i nevoie să fii expert în materie ca să îți dai seama că între acești masculi de culturi diferite dar nu foarte zace o veșnică rivalitate, cine știe, rămasă poate moștenire chiar de la Traian și Decebal. Bărbații românii pe bărbații italieni îi numesc „broscari” ori „macaronari” și spun despre ei că nu sunt destul de bărbați, o fi pentru că nu dau cu pumnul în masă ori pentru că ajută la treburile casei; italienii despre români, în schimb, că beau mult și sunt violenți, dar recunosc că sunt buni meseriași. Fie zis intre noi, eu credeam că femeile sunt bârfitoare… Așadar, conclud cu un consiliu: dacă vrei să te măriți, răspunde-i conaționalului, dacă vrei să te distrezi, răspunde-i italianului, dacă vrei să ți-o iei, răspunde-le la amândoi, dacă vrei să fii liniștită, nu răspunde!
P.S.: Cer scuze excepțiilor, și dintr-o nație și din cealaltă. Și încă ceva, disperatul din chat, de la începutul poveștii, era francez. Dar despre el, o altă dată… Iubiți-vă mult!

24 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Aliosa spune:

    Weekend plăcut ! 🙂

    Alioșa ! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Ideota69 spune:

      Multumesc, weekend minunat si dumneavoastra!

      Apreciază

  2. Ecoarta spune:

    Bun articol! Bun rău de tot! Eu nu prea folosesc FB, deci nu am „probleme”, dar am cont de IG. Acolo îmi expun lucrările. Şi am o poză cât un bob de mazăre. Ce dracu vede ăla, nu ştiu! Arsenalul e acelaşi dacă te muşcă şarpele şi-i răspunzi la banalul „hello or hi”! Cum nu am timp de baliverne, şterg din start notificarea. Dar nu numai „ei” ies la atac, că şi „ele” îşi încearcă norocul!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Ideota69 spune:

      Eu cred ca nu prea are treaba cu poza, nu exista explicatii logice, cat despre „ele”, mi-a povestit si mie cate ceva un prieten, din cate am auzit sunt mai rele ca barbatii, in sensul de vulgare, insistente ecc…cu mine nu a incercat niciuna, ca altfel as fi scris si despre ele. Multumesc mult pentru apreciere!

      Apreciat de 1 persoană

  3. Ioan M. spune:

    A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

  4. Ideota69 spune:

    Exact despre asta e vorba, Potecuto! Ca la niciunul ii vine in minte sa te intrebe tu ce parare ai, nici daca vrei sa fii salutata sau agatata! Daca raspunzi, nu-i bine, daca raspunsul nu-i place, esti curva, daca nu raspunzi esti nesimtita si asa mai departe…. In secolul XXI, trebuie sa urlam ca FEMEIA ESTE O PERSOANA! FEMEIA ARE DREPTURI! ARE DREPTUL SA RASPUNDA CUM VREA ORI SA NU RASPUNDA! ARE DREPTUL SA DECIDA PENTRU EA!

    Apreciat de 3 persoane

    1. sticri spune:

      Ma scuzati ca ma bag…🤣🤣, tu spui aceste chestiuni unei tari care la sat are vorba „Omul si femeia lui”..🤣🤣🤣, asta spune tot despre mentalitatea noastra….din pacate.

      Apreciat de 3 persoane

  5. Issabela spune:

    azi te citii întâi pe fb 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Ideota69 spune:

      E adevarat! Multumesc Issabela!

      Apreciat de 1 persoană

      1. Issabela spune:

        aoleu, șterge-mi un i, te roog :))))))

        Apreciază

  6. sticri spune:

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Apreciat de 1 persoană

    1. sticri spune:

      Ca o gluma, pune si tu o poza pe retelele alea sociale cu una mica si indesata/grasa care „se uita” precum Basescu si cred ca vei scapa de „petitori”..🤣🤣

      Apreciat de 2 persoane

      1. Ideota69 spune:

        ahahahaha, nu vreau sa scap, vreau sa fie educati…tot ca o gluma! Ca sa stii ca astia cand pleaca la agatat, nici nu cred ca se uita la poze, un fel de daca pica, bine, daca nu, cade… imi amintesc de un baietas de 24 de ani de care nu scapam si pace, fecior-miu are 23, deci no comment…. eu ma amuz, ca na, nu-s nici cretina, nici virgina, dar exista reguli, bun simt, respect ecc, ori macar asa ar trebui sa fie, evident in ambele sensuri, ca am auzit ca femeile care pleaca a agatat is chiar mai rele ca barbatii…

        Apreciat de 3 persoane

      2. sticri spune:

        Asta-mi aminteste de Irinuca lui Dragnea si de prietena fiului sau care era mai mare in varsta decat Irinuca…
        Deci, se poate…🤣🤣

        Apreciat de 1 persoană

      3. Ideota69 spune:

        Deci da! Si daca nu ma crezi, o sa-ti dezvalui ca am unul care se tine de ceva timp sa-mi fotografieze picioarele! Deci, cum ziceam, se poate orice! ahahahaha

        Apreciat de 1 persoană

      4. Poteci de dor spune:

        Nu prea contează poza, Sticri. Pe FB-ul de blog am fix poza de profil de la blog şi încă vreo două cu peisaje, rămase cred de la distribuiri de poezii de pe blog.
        Şi primesc mesaje cu „ce oci frumoşi ai” sau „ce frumi esti”. Păi nu-s eu o splendoare? 😀
        Mi-a scris unul „bună”. Îi răspund „bună ziua” şi-mi văd de treabă, las telefonul pe lângă mine, fără să mă mai uit la el. Şi am găsit… râuri valuri de mesaje de la ce faci frumi, eşti singura, vrei să mă vezi şi pe urmă a trecut la din alea grele, cu urări de frigider, că de ce nu-i răspund.

        Altul care mi-a scris în engleză, nu ştiu de unde era, mă salută, răspund, întreabă dacă am prieten, îi urez o zi bună şi la revedere şi nu apuc să-i dau block că-mi scrie, tot în engleză, că dacă nu vreau să mă întâlnesc cu el de ce i-am răspuns la salut?
        Voi înţelegeţi că un bună ziua, pentru unii, înseamnă la 6 jumate la mine sau la tine? Şi vorbesc de pagina de blog care n-are nume, da?

        Apreciat de 4 persoane

      5. sticri spune:

        E interesant ce-mi spuneti voi aici, pot zice ca zic mersi ca nu-s femei si nu se iau de mine..😂😂 si daca mai e cateodata cineva cate „ma calca pe nervi”, apelez la „arsenalul portuar” pe care-l stiu de nevoie si care in general ma scoate din situatiile in care intalnesc asemenea oameni.

        Apreciat de 2 persoane

      6. sticri spune:

        E interesant ce-mi spuneti voi aici, pot zice ca zic mersi ca nu-s femeie si astfel nu se iau de mine..😂😂 si daca mai e cateodata cineva care „ma calca pe nervi”, apelez la „arsenalul portuar” pe care-l stiu de nevoie si care in general ma scoate din situatiile in care intalnesc asemenea oameni.
        PS: Am corectat putin msg anterior

        Apreciază

      7. Poteci de dor spune:

        Hopa! Vrei să spui că noi n-am fi în stare? Ne subestimezi? Fii atent:
        Bn. Cf? Aratzi bn, ctzi ani ai? Vrei poza mea? De ce nu vb cu mn? Ce tiam făcut? Ejti fuarte rău. Dar nu vrei să iesim la o cafea? Raspundemi. De ce numi rasp? Esti ca toti barbati, vreti numa prostiii, nu vre-ti iubire.

        M-am descurcat? Mno, să nu zici că n-ai fost abuzat 😀 😀

        Apreciat de 3 persoane

      8. sticri spune:

        Daca eram prin Saudi Arabia deja erai arestata acum …. 🤣🤣🤣🤣🤣

        Apreciat de 1 persoană

      9. Poteci de dor spune:

        Am ştiut eu unde să mă nasc 😀

        Apreciat de 3 persoane

      10. Ideota69 spune:

        hahahahaha, esti superba! pe asta mi-l copii si-l dau mai departe cand e cazul!

        Apreciat de 1 persoană

      11. Poteci de dor spune:

        Aşa. Schimbă, după preferinţe, cafeaua cu ce vrei tu 😀
        Mulţumesc!

        Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.