Intre a fi sau a nu fi


      Tehnologia ne-a deschis o fereastră nouă. Iar aici nu mă refer la cea prin care privești cerul, ci la aceea de 40 de cm, aceea a monitorului,  prin care privești o altă lume, una necunoscută, care oferă posibilități diferite, emoții diferite, prieteni diferiți, un mod de viață diferit, o identitate diferită, o nuditate diferită. O lume în care întâlnim oameni pe care nu i-am văzut niciodată, în care putem să avem un milion de prieteni chiar dacă în viața reală nu reușim să ne ținem aproape nici măcar doi, o lume în care cunoaștem emoțiile și pasiunile cele mai intime a unor oameni pe care în realitate nu-i vom întâlni niciodată, descoperim posibilități lavorative la care acum câțiva ani nici măcar nu ne gândeam ori creăm pasiuni amoroase pentru oameni care de cele mai multe ori zic că sunt ceea ce nu sunt.
      Puțini dintre noi știu că algoritmii sociali, motoarele de căutare sunt create pentru a ne oferi ceea ce ne dorim: confirmări, prietenii, iubiri. Sau, mai degrabă, ceea ce lăsăm să se înțeleagă că ne dorim, deschizându-ne poarta spre surpriză, bucurie, stupoare, toate sentimentele ce în viața reală nu sunt deloc ușor de atins. Cu alte cuvinte, ceea ce lăsăm să se vadă că avem nevoie: relații amoroase, pasiuni pierdute, speranța regăsită într-o altă dimensiune decât cea reală, cam tot ceea ce identitatea virtuală reprezintă – o realitate diferită, complicată, de multe ori înșelătoare,  o altă dimensiune a acelorași personaje într-un alt univers, cel binar, în care, într-un fel sau altul, fiecare dintre noi s-a lăsat prins, la început din curiozitate, apoi din varii considerente,  alunecând în această lume nouă, diversă, creată la granița dintre iluzie și realitate, absurditate și inconstiență, uneori doar pentru o conversație, un flirt cu un necunoscut, un răspuns la vreo intrebare.
    O să vă zic un secret: nu-i nimic rău în asta. Posibilitatea de a pendula între două lumi atât de diferite e normal să ne umple de curiozitate: de o parte o lume reală, tridimensională, gestuală, atât de puternic caracterizată de contactul fizic, de mirosuri, de carne, iar de cealaltă, o dimensiune nouă, aceea a imaginației, liberă, incertă, intrigantă și in același timp atât de incompletă. În fața tehnologiei, așteptările se transformă, realitatea virtuală impune limite ce dau siguranță și fac imaginația și fantezia să iasă la suprafață și să exprime emoții, un alt fel de emoții, diverse de cele fizice. Ca un paradox, incertitudinea, distanța fizică, posibilitatea de a decide fără limite și scheme sociale impuse, elimină riscul unei implicări adevărate, iar asta crează o stare de siguranță pe care cred că nici unul dintre noi nu a mai simțit-o în relațiile tradiționale. Nu spun că-i o realitate mai bună, spun doar că-i una nouă, diversă, la care e bine sa ne adaptăm cu prudență și maturitate, așa cum facem în orice situație nouă.

9 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Poteci de dor spune:

  Dacă nu te minţi pe tine prea mult, încercând să-i minţi pe alţii, realitatea asta nu-ţi poate face niciun rău, ba e chiar mişto, mie-mi place.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   E misto, Potecuto, ai dreptate. Tine de fiecare dintre noi sa stabilim limitele exact ca si in lumea reala, sa o tratam ca pe o oportunitate de crestere si nu ca pe una negativa, malefica, problema e ca nu toti inteleg ca randuielile omenirii, virtuale ori nu, necesita reguli ca sa n-o ia razna chiar de tot.

   Apreciază

   1. Poteci de dor spune:

    Aici e cheia, în acele reguli, ai perfectă dreptate 😉

    Apreciat de 1 persoană

 2. ioansperling spune:

  „o realitate mai bună, … diversă, la care e bine sa ne adaptăm” ca si bautura, drogurile…😉

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   E o realitate diferita ce, din cate observ, a luat un avant teribil…dar „realitatea” in sine n-are nicio vina, in fond e omul cel care creaza, cel care distruge…

   Apreciat de 1 persoană

   1. ioansperling spune:

    Desigur de noi depinde totul insa drogurile ( alcoolul, viata virtuala, samd) fac ca sa depinda de noi pana la o vreme dupa care trec ele la carma

    Apreciat de 1 persoană

   2. Ideota69 spune:

    …e adevarat, dar tot omul le-a adus in viata altor oameni! Chestiunea este vasta, problema grava e ca de pe urma ignorantei, a nestiintei se profita iar cand este vorba de bani e inutil sa vorbim de control… in sensul asta, ajunge sa ne gandim ca vicii, ca alcool, tabac, jocuri de noroc, sunt monopol de stat si asta nu pentru a ne proteja ori a controla viciul, ci pentru a controla sumele. Oricat ne invartim in jurul lucrurilor, adevarul e ca nu suntem decat niste manipulati, iar altii castiga de pe urma slabiciunilor noastre… din pacate, realitatea virtuala e o forma de manipulare perfecta, de aceea zic ca e nevoie de limite, de prudenta, de control. Dar, cum spuneam, argumentul e vast si dificil, iar interesele multe. O zi buna!

    Apreciat de 1 persoană

 3. Invisible spune:

  Eu percep virtualul mai mult ca tinand de domeniul imaginatiei decat de realitate. Desi stiu ca exista realitatea virtuala, nu reusesc deloc sa o vad asa. Sunt un pic defecta, stiu 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Nu esti defecta, suntem diferiti, e normal sa avem perceptii diferite. Si, cine stie, poate ca a ta e aceea mai aproape de…realitate! Te imbratisez

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.