#Sexologisme

on

A băga botu’ la savarină

    Așa cum am văzut cu toții, în ultimul timp, realitățile noastre, de orice tip, universale ori personale,  s-au schimbat  mult. Abitudini noi au prins locul celor vechi, lucruri noi au fost inventate pentru a înlocui pe cele care au dispărut, iar sistemul valoric al acestora a suferit transformari radicale. Certitudinile ni se cutremură timorate înainte să se prabușească în bezna unor realități noi încă nedescoperite. Realități ce țin de viață, de plăceri, de gusturi, de limbă… E adevărat că graiul românesc dădea bătăi de cap și înainte și că despre anumite lucruri, la noi, se vorbeste puțin spre deloc și “cu perdea”, dar cred că o persoană  normală ar trebui să aibă gusturile clare cel puțin în ceea ce privește cele două arii esențiale ale existenței sale: mâncarea și sexarea, mai ales în condiții dificile ca acestea în care e clar  că prima activitate a cam prins avânt în detrimentul celei de a doua. Așadar, în acest context incert, în care până și sensul limbii se simte dezorientat, vă întreb absolut legitim, expresia „să bagi botu’ la savarină” mă trimite la patiserie ori la sexologie?! Cred că mai degrabă la dicționar, pentru că, azi, sincer, la cum stau lucrurile, eu nu știu dacă e mai obscen să vorbesc despre mâncare ori despre sexare.
   Menținandu-mă în acest cadru metaforic sexual, am făcut o incursiune pe subiect în vasta arie de cercetare pe care, generoasă, tehnologia modernă ne-o pune la dispoziție și am târât cu copy-paste, câteva, nu multe, vreo 45 așa, dintre expresiile mai mult sau mai puțin populare cu care românii definesc actul sexual, că, na, dacă nu prea ne mai futem, măcar să ne râdem:
1.A da ca-n oala cu sarmale
2. A da porumbul cu unt
3. A băga mielul la căldură
4. A ciufuli bărzoiul
5.A băga bușteanul în sobă
6. A lăsa ratonul la veveriță
7. A tencui scorbura
8. A da pedală
9. A băga milogul în traistă
10. A duce pionierul la ecluză
11. A duce bușteanul la castor
12. A coborî moșu-n beci
13. A băga paloșu-n teacă
14. A da ca surdu-n tobe
15. A forţa intrarea în clopotniţă
16. A dezmorţi meduza
17. A intra cu trenul în tunel
18. A lăsa ratonul la veveriţă
19. A vărsa cerneala
20. A deschide viitorul
21. A trage la ţintă
22. A cânta la cimpoiul cu bile
23. A băga şoseta pe clanţă
24. A subţia smântână
25. A băga maşina în garaj
26. A scufunda scafandrul în decantor
27. A da în cască la neamţ
28. A codoşi
29. A da cu biciu’
30. A da cu bidineaua
31. A da ca surdu-n tobe
32. A da în piatră seacă
33. A duce buşteanul la caş
34. A băga leibărul in sacoşă
35. A se da la găurică
36. A se da la bijboc
37. A băga veverita la scorbură
38. A impinge lotul la deal
39. A parca Cadillac-ul roz
40. A-l da pe mârlan
41. A băga vaporul in port
42. A duce barca la ecluză
43. A băga porcu-n beci
44. A scufunda submarinul in lac
45. A vizita Muntii Pădurea Neagră.
    
 Acuma, vă mai zic doar că eu recunosc că noi femeile vorbim mult despre sex, poate chiar mai mult decât bărbații, pentru că ne place să brodăm pe baza temei, și totuși, la o analiză semnatico-erotică rapidă a listei, o primă concluzie e că niciuna dintre expresiile sinonime  mai sus notate nu cred să fi fost inventată de o femeie. Că, ziceți-mi voi, doamnelor, vă vedeți într-o conversație romantică cu bărbatul vieții voastre de tipul: draga mea, ce zici, m-am gândit să trec mai pe seară să-ți tencuiesc scorbura… Sigur, dar vezi, că după ce termini, aș avea nevoie  să-mi dai și cu bidineaua și, dacă nu-i prea mult pentru tine, iubirea mea, nu uita să bagi un lemn în foc că mi-ar plăcea ca mielul să stea la căldură…Ah, uitam, înainte să pleci, te rog, bagă și porcul în cocină,  ca  m-am săturat să-l fugăresc în fiecare zi cu biciu’.
   
Conclud, zicând că să vizităm Munții Păcurea Neagră în Cadilac roz ne-ar fi fost dificil chiar și fără toate restricțiile actuale, așa că părerea mea e să bagăm mașina în garaj și veverița în scorbură și să așteptăm să ni se deschidă din nou viitorul!

27 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Ioan M. spune:

  A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

 2. Ruxy_Bi spune:

  Cred că expresia „a da ca surdu-n tobe” ți-a plăcut maxim, de ai trecut-o pe listă de 2 ori. Sau îți place muzica. 🙂
  „A deschide viitorul” mi se pare cea mai tare. Frumos, elegant, cu stil.
  Restul expresiilor sunt foarte plastice. Îmi imaginez contextul în care un el e nevoit să vorbească atât de criptat, probabil mai trage și cu ochiul ori îi face vreun semn discret pe sub masă duduii vizate.
  Aș socoti (ca să se asorteze cu socoteala) că bărbatul care bate apropourile astea, a stat puțin de vorbă și cu Bachus, ceea ce i-a activat imaginația mult mai puternic.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Si veveritele imi plac ca si pe alea le-am dublat… dar „a deschide viitorul” si eu o gasesc cea mai tare, cat despre celelalte, ai dreptate, asa cum am si scris, mi-e greu sa cred ca vreunul e capabil sa faca o invitatie intr-o asemenea maniera, dar imi place sa ma distrez scormonind, din cand in cand, in profunzimile populare ale limbii noastre. Multumesc!!

   Apreciat de 1 persoană

 3. Ecoarta spune:

  Chiar sunt „ignorantă!” Recunosc! Nu le ştiam , dar no! M-au distrat multe dintre ele. Şi da, multe veverițe, ratoni (!?).
  Interesant, oricum!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Sa stii ca si eu m-am mirat de cata cultura in acest sens are poporul roman mai ales legata atat de puternic de tema naturi…se vede treaba ca din natura venim, la natura ne intoarcem… Multumesc!

   Apreciat de 1 persoană

 4. daca faci un reality show sa ma inviti si pe mine! 😂 n-ai vazut asa ceva…
  ce sex and the city? !😂 sexologisme by 69 😉

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Intr-o zi o sa le adun intr-o carte, apoi sa stii ca nu-i o idee rea asta cu reality show, stai pe aproape ca te tin de nasa!

   Apreciat de 1 persoană

 5. 😂 auzi fata? esti tare! tare de tot! ce flirting ce bla bla bla, ce motion, ce emotion! veveritele, savarinele si toate cele…hot as fuck! 😂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Fata, multumesc! Nu stiu cat de tare sunt, ca pe aicea cu sexul se sta prost, asa ca ii dau si io cu savarine si in ultimul timp is cam moale, spre pufoasa… din alt punct de vedere, cineva mi-a zis ca am exagerat cu veveritele, dar i-am zis si eu adevarul ca ce sa fac daca-mi place natura… Te imbratisez fata, ca si tu esti tare!

   Apreciat de 1 persoană

 6. Aliosa spune:

  🙂 🙂 🙂

  Apreciază

 7. Issabela spune:

  😀😀 nu mi-ar fi dat prin cap că-s sexuale și nici nu le știam, e clar, nu-s așa erudită cum credeam…!
  Admir migala muncii tale etno-folclorice, draga mea 😀❤❤
  Deși p-aia cu Cadillacul n-o prind neam!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   😂😂😂 crede-mă, Issabela, că nici eu nu am prins sensul la toate, dar mi-am zis că, na, io-s născută-crescuta în Dobrogea, nu pot sa am pretenția sa înțeleg toate regionalismele sexuale ale bogatei noastre limbi 😂😂 si-apoi Cadillac Cadillac dar și roz pe de-asupra…în orice caz, rămâne să mă mai documentez că nu prea am avut timp și am făcut-o superficial, iar astfel de argumente merita aprofundate cu atenție 😂😂😂

   Apreciat de 1 persoană

   1. sticri spune:

    Dobrogea? 😁
    Cat de mica-i lumea…😁

    Apreciat de 1 persoană

   2. Ideota69 spune:

    Daa, e mica! Si mie mi-a demonstrat viata ca lucrurile stau exact asa! Vin de la Tulcea, acum traiesc la Torino

    Apreciat de 1 persoană

   3. sticri spune:

    Eu sunt chiar din Cta dar evident ca stiu ce e si prin Tulcea. Tu stii cum este, pe aici ca esti din Cta sau Tulcea e cam tot acelasi lucru.
    Eeee, pana o sa apari prin Ro, o sa fie un pod nou peste Dunare la Macin, practic langa Macin

    Apreciat de 1 persoană

   4. Ideota69 spune:

    Fratele meu locuieste in Lumina de Cta…cât despre pod, am auzit cate ceva, Doamne ajuta, chiar daca, sincer, când am fost acum un an și jumătate am simțit atâta degrad, atâta mizerie, ipocrizie ecc de-am plecat cu inima ruptă în mii de bucăți! Te îmbrățișez ❤️

    Apreciat de 1 persoană

   5. sticri spune:

    Lumina e la 20 km de Cta, s-au construit case frumoase in ultimii ani;, ce sa zic, lumea se schimba greu asa ca ipocrizia ramane, asta e….
    O seara buna!

    Apreciază

 8. sticri spune:

  Te felicit pentru curajul tau de a scrie despre aceste chestiuni si mai ales pentru rabdarea de a culege atatea expresii. Recunosc ca pe unele nu le stiam si chiar a trebuit sa ma gandesc putin sa le inteleg 🤣🤣.
  Cica de cand cu miscrea Black Lives Matter nu mai ai voie sa spui Muntii Padurea Neagra si nici Marea Neagra 😂😂😂, acum nici nu mai stiu de unde izvoraste Dunarea si unde se varsa 🤣🤣🤣🤣
  Sa ai o zi linistita, mie mi-a placut articolul!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Poteci de dor spune:

   Sticri, am înţeles că putem spune că Dunărea izvorăşte din Munţii Pădurea alb închis.
   Mulţam, Doamne, că m-am născut la timp. Acum mulţi ani, când am dat BAC-ul, nu era nebunia asta 😀

   Apreciat de 2 persoane

   1. sticri spune:

    Si se varsa in Marea alb inchis? 😂😂😂😂😂
    Chestia asta o citisem undeva, nu mai stiu unde, practic era un banc.
    PS: Si eu ca si tine am dat „Bac comunitar” 🤣🤣 mie mi-a placut ca nu a trebuit sa invat absolut tot la lb rom. Eu dadeam sa copieze la matematica si primeam la romana..🤣🤣

    Apreciat de 1 persoană

  2. Ideota69 spune:

   Multumesc! N-am avut niciodată prea mult par pe limba, ca să rămânem în sfera metaforică, si-apoi.consider ca frumusețea unei limbi sta exact in bogăția ei! E drept, că se găsesc și unii care-mi dau peste bot că cică femeile nu vorbesc și nu scriu așa, dar pe ei îi ignor ca e clar că nu poți să placi la toți… Cât privește Dunărea și Marea Neagra, îmi pare rău pentru ele că au rămas fără identitate…apropo, atunci nici „zonele umede” nu mai sunt umede…

   Apreciat de 1 persoană

 9. Poteci de dor spune:

  Am priceput logica, am înţeles sensul cam la toate. Dar una nu-mi dă pace: ce face buşteanul ăla la caş? Dincolo de metaforă, zic. 🙄

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Sa știi că și eu am avut probleme cu bușteanul dar n-am aprofundat că nu știu de ce m-a purtat cu gândul la sexul între persoane de același sex și nu voiam ca vreunu’ să mă ia drept sexistă..că nu sunt!

   Apreciat de 1 persoană

 10. ioansperling spune:

  Sincer am vrut sa inteleg ce vrei sa transmiti …se pare ca ratonii tobele si veveitele sunt f. importante ca se repeta…dar am ramas cu mintea si ochii pe poza cu savarina si…n-am mai reusit!
  O fi varsta! De la o vreme dulcele are de a face chiar cu zaharul!

  Apreciază

  1. Ideota69 spune:

   😂😂😂cred că ai dreptate! Cât despre dulcele, sper că are de a face doar cu zahărul și nu cu diabetul…că savarina în cantități prea mari, știi tu…

   Apreciat de 1 persoană

   1. ioansperling spune:

    De diabet nu imi mai e frica ca ne cunoastem de mult! De savarine in schimb mi-e frica! Noroc ca pe aici nu se gasesc!
    Oricum cum sa-ti mai bagi botul? Cu masca?😉

    Apreciază

   2. Ideota69 spune:

    Da, cu masca, un fel de sex oral protejat 😂😂😂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.