“Macii” Issabelei, la Torino


  “Încă nu stiu sigur” ce o să vă scriu despre ei, ” știu doar” că “Macii” , împreună cu “o îmbrățișare de departe”, au ajuns și în Italia, mai precis la Torino, la mine! Mai știu și că sunt fericită pentru asta!
   240 de pagini de scolărească, de adolescență, de tinerețe a vremurilor mele, și a tuturor celor născuți cam tot “pe-acolo”, împletită, cu o uluitoare ușurință de autoare,  cu gândurile adultului din prezent, colegi de generală de ieri transformați de timp în prieteni de azi, o paralelă între trăiri, frământari, întrebări adolescentine și explicații, ba mai mult – răspunsuri ale maturității de azi. Cam ăsta a fost primul meu gând la impactul cu #Macii Issabelei. Al doilea, însă, a fost că această femeie trebuie să aibă un curaj nebun să-și plimbe prin fața ochilor ciritici și duri ai lumii nuditatea propriei adolescențe! Chapeau!
   Recunosc că mi s-a făcut “pielea de găină” cand am citit cuvântul “Tovarășa” – cuvânt pe care copiii noștri nu-l cunosc, nu în acel contest, nu cu acel sens, dar noi cei născuți înainte de ’89, asa ca mine, știm –   recunosc și că în fața greutății frazei scrise de o fetiță de 14 ani: “eu te-aș putea ierta pentru că mă judeci strâmb crezâdu-te tu cel mai drept dintre toți….” m-am cutremurat. Mai recunosc că pe Alex l-am urât, la fel de mult cât mi-am dorit cu Sebi să se fi căsătorit, recunosc că “trotuarul celălalt” mi s-a părut soluția perfectă la multe probleme, dar și că, spre deosebire de autoare, eu am preferat “dactilografia” în locul stenografiei, tot la “Economic”, și că și eu am iubit-o pe profa de română, mai recunosc că e minunat să-ți dai seama câte lucruri poți avea în comun cu persoane pe care nu le-ai întâlnit vreodată!
   Prietenii, amoruri, suferințe, puncte de vedere vechi și noi, viață de liceu, părinți care nu înteleg nici când înteleg, “Arabella”, emoții, idoli, locuri, oameni, concluzii grele referitoare la prejudecățile de ieri puse față în față cu cele de azi, muzică… apropo de muzică, cei care nu știți ce să mai ascultați, dar și ceilalți, țineți un pix și o foaie la îndemână în timp ce citiți “Macii sunt întotdeauna roșii” (pe care, apropo, puteti sa-i comendati de aici: https://semaiintampla.com/2020/12/21/issabela-cotelin-macii-sunt-intotdeauna-rosii/ ) , și notați-vă “play lista” Issabelei, că e super. Și dacă tot suntem aici, notați și cărțile că, cine știe, poate să vi se întâmple ca și mie și să vă vină cheful de recitit “Moromeții”. Cât despre cunoștințele și informațiile Issabelei despre sport, mai ales despre fotbal, o să vă zic doar că am rămas surprinsă. Foarte. Presupun, de altfel, că și mulți băieți s-au simțit, la vremea aceea, mai mult decât surprinși, chiar umiliți. Că de dezamăgiți, nu am niciun dubiu, când mă gândesc cum roiau în jurul ei fără ca niciunul să-i atingă “premiul”, prentru că ea, printre munți de hormoni adolescentini, cauta “iubirea ideală”. Îmi amintesc câte ceva despre asta, de parca ar fi fost ieri…
     Nostalgia altor vremuri mă însoțește pe parcursul întregii lecturi, firul propriei adolescențe se împletește cu cel al autoarei. Daniela, Viorica, Fanica, Paula, Rodica, Ana, Gina, Mihaela, George, Marian si altele sunt nume ale trecutului ce-mi invadează unul după altul prezentul, aduse de furtuna sentimentelor pusă în mișcare de lectura acestor minunate rânduri, exact cum zice Issabela, aproape dureros de adevărat, ”dincolo de-atâta spațiu și atâta timp”… Dar de aici, o să vă las să descoperiți singuri firul istoriei. Știti de ce? Pentru că o să vă placă! Pentru că o sa vi se ducă direct la suflet. Pentru că merită! Pentru că vă zic eu!
https://semaiintampla.com/2020/12/21/issabela-cotelin-macii-sunt-intotdeauna-rosii/

19 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. sherazade spune:

    Why you don’t insert Google translator!?

    Apreciat de 2 persoane

  2. Issabela spune:

    Deci m-am distrat maxim în dimineața asta citindu-vă, așa cafea cu aromă de umor cald să tot bem ❤☕☕☕☕☕☕ (sper să fi pus pentru toate câte-o ceșcuță!)
    Mulțumesc!!!

    Apreciat de 2 persoane

    1. Ideota69 spune:

      Daaa, pai unde-ai vazut tu cafea mai buna decat aia barfita?! Dar doar pentru ca te iubim, in sfarsit, si oleaca pentru ca ne place barfa. Mie, ca nu pot sa vorbesc in numele tuturor… zic aia misto care nu face rau la nimeni dar ne tine aproape… Buna cafeaua, mai vrem!

      Apreciat de 1 persoană

      1. Issabela spune:

        câtă dreptate ai, bârfa asta pozitivă n-are și ea un poem al ei, un imn, ceva, trebuie musai 😀😀😀❤

        Apreciat de 1 persoană

      2. Ideota69 spune:

        Sa stii! Numai cand ma gandesc la cati bani economisim pentru ca o barfa buna la momentul potrivit te tine departe de depresie si de psihologi…trebuie sa-i inchinam ceva, daca nu un imn, macar un pahar

        Apreciază

  3. anasylvi spune:

    Si mie mi-a placut mult cartea Issabelei, iar fotbalul imi place si azi… Chiar aseara m-am uitat la Inter-Juve (desi nu sunt fan al lor, dar e derby, asta e clar). ❤

    Apreciat de 2 persoane

    1. Ideota69 spune:

      Eu mai mult cu „Macii” decat cu fotbalul, dar va inteleg, microbistelor! Multumesc!

      Apreciat de 1 persoană

  4. Ioan M. spune:

    A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciat de 2 persoane

  5. eu am fost preocupata cu baietii aia care roiau in jurul ei! pix mi-a trebuit acolo, zau! 😊 una peste alta, recenzia scrisa de tine are atata suflet in ea si e atat de frumoasa incat imi doresc sa mai citesc o data cartea! felicitari! ♥️

    Apreciat de 3 persoane

    1. Ideota69 spune:

      Da, cu baietii, recunosc ca am fost si eu la inceput preocupata, dar apoi mi-am zis ca stie ea sa aleaga ca sa nu culeaga…apoi erau multi, ai dreptate, nu mi-ar fi ajuns o recenzie, mi.ar fi trebuit o carte daca as fi vrut sa scriu 2 vorbe despre fiecare…. In orice caz, tu ai ghicit, chiar din suflet am scris-o, apoi cand scriu despre un text care mi-a placut, scriu exact ca sa-i fac si pe altii sa-l citeasca! Te mai imbratisez o data, ca-mi cam placi

      Apreciat de 3 persoane

      1. 🔥💯♥️ cu toata inima! asteptam o carte de la Torino scrisa de tine, fata frumoasa. desteapta si haioasa nu mai zic! pupici!

        Apreciat de 2 persoane

  6. stai ca o mai citesc o data! ce play lista? unde-i playlista? mi-a sxapat playlista! 🤭😊

    Apreciat de 3 persoane

    1. Ideota69 spune:

      ahahaha, ai vazut ca trebuia sa tii pixul la indemana! Cred ca facem un club si-o mai citim toate inca o data

      Apreciat de 2 persoane

  7. Poteci de dor spune:

    … şi pentru că te susţin şi eu când ne spui tu! 😉
    Tu mă faci să o recitesc, aşa spumos ai scris despre ea.

    Apreciat de 3 persoane

    1. Ideota69 spune:

      Eram sigura ca cineva o sa ma sustina, ba mai mult, chiar la tine m-am gandit! Si-apoi, daca zici asa, atunci cred ca o mai citesc si eu inca o data…te imbratisez, Potecuto!

      Apreciat de 3 persoane

      1. Poteci de dor spune:

        Îţi mulţumesc mult! Te îmbrăţişez şi eu!

        Apreciază

  8. Issabela spune:

    Îți mulțumesc mult pentru o primire așa frumoasă! M-am întrebat și eu dacă-i curaj, nebunie sau literatură ce fac, dar, la urma urmei, a vorbi despre noi înșine cu sinceritate nu poate fi decât frumos. Aș mai adăuga atât, despre fotbalul din care azi nu mai știu o iotă: sper că ai remarcat că întâmplarea face că pe banca școlii generale am lăsat scrijelit AC TORINO…

    Apreciat de 3 persoane

    1. Ideota69 spune:

      Meritul e al tau! Sigur ca am remarcat ca erai tifosa di AC Torino… ca sa fiu sincera, eu nu cunosc decat „Juventus” si doar pentru ca traiesc aici… Alors, a vorbi despre noi insine e frumos, cum zici tu, dar sunt sigura ca nu-i deloc usor, asa ca, chiar daca ma repet, jos palaria! Acum ca am terminat Macii, ce sa zic, o astept urmatoarea, ca, na, acum stii unde s-o trimiti… Te imbratisez cu drag si iti urez ca Macii tai sa ajunga pe cat mai multe campuri!

      Apreciat de 3 persoane

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.