2021: Ninge cu speranță


        După nebunia bubuiturilor de astă noapte, prima dimineață a anului avertiza o liniște parcă dintr-o altă lume, magică. Fulgii mari, albi și mulți cădeau în armonia  silențioasă a orașului, în parte poetică, în parte amară, de parcă natura voia să acopere toată merda de peste anul ce doar s-a încheiat. Nici cele câteva grade peste zero, care faceau într-un mod aproape dureros de realist ca mantia albă să se transforme  în noroi sub pași, nici resturile petardelor de care mă împiedicam ici-colo pe trotuar, nu reușeau să spulbere senzația de pace oferită de acel unic moment.
     Mă plimbam fără țintă și fără direcție, aerul rece îmi mângâia fața și mâinile, și-mi plăcea. Din când în când, pe străzile dosnice unde nu mai bântuia niciun alt picior uman, îmi dădeam masca jos, așa ca să simt gerul în plin. Nu era Crivățul copilăriei mele, dar senzația mâinilor înghețate pe care nu voiam cu nici un chip să le bag în buzunare și cea a fulgilor ce-mi intrau în ochi semăna cu un dar cu care doar universul e capabil să ne mai stupească.
    Am mers mult, doar de dragul de a mă mișca și de a simți natura căzând peste mine, peste case, peste mașini, fără să mă gândesc, fără să mai fac planuri – așa cum obișnuiam  la început de fiecare an – fără așteptări, fără promisiuni, doar într-un soi de mulțumire stranie pentru această zi, solitară dar împăcată, gata parcă de a accepta tot ceea ce va urma:  lucruri pe care nu le înțeleg, oameni care nu-mi plac, acțiuni  pe care nu le aprob, chiar și răul cu care  realitatea ultimului an m-a făcut să înțeleg că uneori suntem constrânși să trăim.
    Șirul uman pe care il zăresc în fundul unei alei dosnice, îmi prevestește un moment sublim cu gust și aromă  de elixir al vieții, cafeaua noastră cea de toate diminețile, fie ea chiar și în pahar de carton la purtător.  Mă așez la coadă și aștept liniștită să-mi vină rândul, între timp observ cele trei persoane din fața mea, o femeie și doi bărbați, împachetați bine, la fel ca și mine, cu fulare, geci si căciuli. Oameni calmi, liniștiți, surâzători, care se salută, își fac urări și glumesc prietenește ca și când s-ar cunoaște de-o viață. Cerul cerne în continuare împreună cu fulgii albi un praf al speranței parcă, speranța unui nou început. Îmi iau paharul cu lichid prețios, mă salut și-mi urez de bine cu colegii de coadă, și mă îndepărtez râzând cu gura până la urechi la gluma nesărată a unui domn între două vârste la adresa „bastardului 2020”. M-aș așeza pe o băncuță, da-s toate ude, așa că mai fac două ture de vecinătăți și-o poză în vitrina unui magazin de încăltări, și când îmi simt picioarele și mâinile bocnă, fac stanga-mprejur mulțumită spre casă.
    Sforăitul liniștit al pletosului  în duet cu cel al blănoasei, eufonie interioară maternă, ce-mi mângâie auzul încă de la intrare, întregește sentimentul de pace al unei dimineți aproape perfete. Lipsește, pentru câteva minute încă, doar felia din cel mai urât tort, ca și când ar fi vrut să se ia la întrecere în urâțenie cu tot anul abia trecut, ca să completeze prima dimineață a primei zile din primul an al unui prim deceniu.
    Vă urez un An Nou altfel, mai blând, mai calm, mai buni, mai înțelepți…

9 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Thanks for following my blog. Your support is appreciated. Best wishes for 2021

  Apreciat de 1 persoană

 2. Aliosa spune:

  La Mulți Ani, 2021 ! 🙂
  Alioșa ! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 3. Ioan M. spune:

  A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

 4. Poteci de dor spune:

  An nou cu bucurie, sănătate şi inspiraţie multă!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Multumesc, Potecuto! Si ce-mi urezi tu mie, iti doresc eu tie! Te imbratisez

   Apreciat de 1 persoană

 5. Invisible spune:

  An nou fericit iti doresc, sa te bucuri la fel de lucrurile marunte ca si de cele marete! ❤

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Multumesc! La multi ani!

   Apreciază

 6. genovevadans spune:

  An Nou fericit, cu realizari frumoase si multa inspiratie! 🙂 Daca scrii in prima zi a anului, inseamna ca vei scrie tot anul. Brava! La multi ani, cu sanatate si voie buna! 😀

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Mulțumesc! Să știi că anul ăsta am vrut de adevăratelea să scriu din prima zi! Mereu am „altceva” de făcut și apoi îmi pare rău… Un an minunat și tie!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.