Crăciun fără Crăciun


       Dimineața de Crăciun este întotdeauna altfel. De obicei vine cu miros de sărbătoare, de bucurie, de sarmale și cozonaci. Anul ăsta, senzația e diferită. O fi pentru că n-am făcut cozonaci, că sarmalele, în schimb, se simt de la ușa blocului, că doar le-am clocotit mai bine de două ore, ca să știe lumea că aici locuiesc români. Ori o fi, poate, de la liniștea ciudată ce, parcă contrar așteptărilor, învăluie amenințător atmosfera. Dincolo de geamul aburit al balconului, se întinde o realitate plumburie, austeră, limitată, solitară. Cerul cerne o ceață deasă, greoaie, plângăcioasă. Privirea scrutează cu dificultate orizontul fără să întâlnească țipenie de om, zgomotul unei mașini ce așteaptă ridicol de singură la semofor sparge liniștea apăsătoare, doar podoabele lucitoare din vitrinele magazinelor de peste stradă trădează faptul că ar fi zi de sărbătoare.
     Orașul gri, gol, aproape mut, demn, indiferent și elegant nu seamănă deloc cu imaginea pe care nostalgia altor vremuri o păstrează vie în amintirile mele. Crăciunul amintirilor mele era alb, alb de te dureau ochii, te dureau și mâinile de la ger și nările ți se lipeau, mirosea a fum de sobă, a cozonaci, sarmale, carne friptă și portocale, geamurile aveau flori de gheață iar darurile produceau emoții. Casele erau pline de rude, prieteni, vecini, adulți și copii, gălăgie, și îmbrățișări, și colinde, și veselie. Timpul și timpurile au estompat, din păcate, puțin câte puțin, an dupa an, aceste simțiri. Ne-au îndepărtat de tradiții, de noi înșine și unii de alții. Anul acesta mai mult decât oricând.
      Dar anul acesta totul este diferit. Până și Crăciunul e altfel. Un Crăciun fără Crăciun. Doar tradiția culinară pare să mai dea confort umanității ce poartă pe umeri greutatea unui an atât de dificil. Cadourile, urările – cele mai multe virtuale, sau alcoolul nu mai satisfac mințile și sufletele obosite, speriate, incerte. Puținele bucurii adevărate rămân cele nemateriale: îmbrățișarea unui fiu cu care din fericire încă locuiești, convorbirile în videocameră cu doi prieteni și-un frate aflați la mii de kilometri depărtare, vizita cuiva mai curajos care s-a aventurat dincolo de limitele zonei roșii ca să-și amintească emoția unui îmbrățisări fisice adevărate, urările făcute nouă înșine și celor dragi: urări de sănătate, urări de bine, de a reuși să ne reunim într-o zi, de a ne regăsi unii pe alții și pe noi înșine, de a regăsi sensul și utilitatea lucrurilor, de a redescoperi în noi bucuria, dragostea, decența și pacea. De a putea accepta schimbările. De a spera.
    Eu vă urez sănătate, putere de a merge mai departe, speranță și pace in suflete!

12 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Aliosa spune:

  La Mulți Ani, 2021 ! 🙂

  Alioșa ! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   La multi ani, Alioșa! Sa sperăm într- un 2021 mai bun, mai liniștit, mai blând. Te imbrațișez

   Apreciază

 2. Issabela spune:

  Sănătate și sfârșit de an senin și ție! Ai zis un lucru foarte, foarte tare, după mine: bucuriile adevărate care ne rămân sunt cele imateriale. Dacă… dacă e, totuși, momentul să ne desprindem de cele materiale, cât de tradiționale ar fi ele…? Exact așa mi-a venit în minte citindu-te și nu mi-a dat pace gândul până nu l-am scris 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Vremurile schimba oamenii si valorile lor, bucuriile imateriale la care ma gandeam cand scriam se refera spre exemplu la cum an dupa an muncim ca nebunii pentru cadouri scumpe de Craciun sau pentru vreo vacanta in locuri spectaculare cand de fapt timpul petrecut cu cineva drag e mai pretios decat orice altceva, ma gandeam si la faptul ca doar cand ne este greu sau ne lipsesc oameni, traditiile capata un sens diferit, o greutate diferita… un computer, o masina, o vacanta date la schimb pe o imbratisare, un gest, o carte, o floare… E drept ca traditiile materiale au rostul lor si dau confort si gratitudine, dar ma tem ca de multe ori confundam lucrurile si sunt momentele grele din vietile oamenilor, cele ca acesta, care ne fac sa ne punem intrebari si uneori sa ne dam raspunsuri… Esti foarte profunda, stii?! Mereu dai de gandit oamenilor! Te imbratisez! Sarbatori linistite

   Apreciat de 1 persoană

 3. ioansperling spune:

  Iti doresc si tie ce doresc la toata lumea: ani normali!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Doamne ajuta! Ca incep sa am probleme cu definitia conceptului de normalitate… Va imbratisez!

   Apreciat de 1 persoană

   1. ioansperling spune:

    Noi astia mai in varsta vom avea probleme sa acceptam noua normalitate cei tineri vor lua anormalul ca normal!
    Numai bine!

    Apreciat de 1 persoană

 4. Poteci de dor spune:

  Sănătate multă și încredere în mai bine și mai bun!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Multumesc, Potecuto! Sarbatori linistite iti doresc!

   Apreciat de 1 persoană

 5. Ioan M. spune:

  A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Ileana spune:

  Bună draga mea !
  Cred că pentru mulți dintre noi Crăciunul a fost și nu a fost, trist, însă Dumnezeu ne va ajuta să trecem și peste…
  Îți doresc sărbători Binecuvântate alaturi de cei dragi ! Ești tare frumoasă ! ❤️😘🤗☕️🎄❄️

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ideota69 spune:

   Multumesc mult! Ai dreptate, e un an chinuit pentru toata lumea! Te imbratisez cu drag!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.