Când dracu’ își bagă coada,


 • O avea și neatenția partea ei

         Gri, frig, umezeală, neliniște, draci. Duminică. În oase, în creier și-n suflet. Voi aveți zile de astea? Sigur că aveți! Și eu. Și nu una-două, mai multe, că ăstora nu le place să se plictisească, vin în gașcă. Și-atunci n-ai decât două variante: ori faci yoga sub plapumă până ți se pare că a trecut alinierea nașpa a planetelor din zodia ta ori treci pe la biserică, iți faci vreo trei cruci mari așa din ușă, ca să ajungă, ceri iertare la toți sfinții, morții și viii la care suspectezi că le-ai greșit și, preventiv, la cei la care există riscul s-o faci în viitor, îți bagi capul în găleata cu apa sfântă până simți că nu mai reziști, iei și câteva butoaie acasă și niște mănunchiuri de busuioc și…aștepți. Că, în fond, ce altceva poți să faci?! Nimic. Cu destinul nu te pui!
    Eu am încercat s-o fac pe șmechera, m-am dat proastă ca să trec neonbservată. Nu mi-a mers. M-am trezit ieri cu capul fix in cwr, adică cu niște presimțiri cam sumbre, dar am zis să nu le bag în seamă că, na, în felul ăsta vor trece și ele mai departe la unul mai păcătos ca mine. Am sărit din pat cu noaptea în cap, mi-am băut cafeaua c-o prietenă cu care tot încercam să mă văd de vreo două săptămâni, am glumit cu fii-miu care, din drum spre Milano, îmi trimitea mesaje sa-i transfer niște bani în cont, mesaje ce, nici prin gând nu-mi trecerea, că peste nici 24 de ore îmi va salva, dacă nu cwru’, cu siguranță cei 2 euro din cont.
    Alors, ascultați aici, dialog mamă/fiu:
 – Ma’ îmi transferi niște bani
– Da’ ce, mă, eu-s banca ta?!
– Nu ești mama mea
– Dacă tot nu-s mama ta cand uiți să folosești virgulele, atunci nu vei vedea niciun ban!
– Ups… si multe fățuci care se tăvălesc de râs.
    Cum observați, n-are virgule, nici alte semne de punctuație, boala generației actuale, dar inima de mamă trece peste amănunte de gramatică și punctuație care-i pun condiția de mamă în dubiu și-i rezolvă problema băiatului. Mi s-a părut mie așa din mers ceva ciudat în mișcările bancare, dar n-am dat importanță, că știți și voi cum e, când n-ai, nici nu-ți bați capul cu ei… Așadar, termin operațiunea, beau cafeaua facută de prietena mea special pentru mine, ne punem reciproc la curent cu amănuntele vieților noastre din ultimele două saptămâni în care nu ne-am vazut, ne facem 2 complimente, ne luăm la revedere și în același timp propriile activități. Ea lecțiile cu studenții ei la falcultate, eu activități lejere și fisice la sala de sport.
     Din mers, îmi dau seama că vizuala periferică dreaptă îmi cam dădea de ceva timp cu virgulă, un alt tip de virgulă, nu acelea din mesajele lu’ fecior-miu, așa că, la semafor, cu o privire mai atentă, constat că în locul oglinzii aveam o gaură neagră. Uneori am reacții inverse, așa ca acum, si în loc să arunc cu pixde în stânga și-n dreapta, mă pufnește râsul. Se vede că vreunul avea mai multă nevoie și s-a servit. Dar putea să-mi lase în gaură acolo un bilet cu „scusa” și 20 de euro ca sa-mi cumpar alta. Zău că nu m-aș fi supărat.
      Ziua se scurge in continuare aparent liniștită fără alte evenimente ieșite din comun. Odata ajunsa acasa, mă cufund în concepte ciudate de drept civil din care nu înțeleg nimic si din care ma trag afara doar ca sa mănând de seară o salată cu ton si sa beau un ceai de un milion de ierburi mai mult din obișnuință decât pentru efectul calmant pentru care vanzatoarea de la magazinul de ierburi mi l-a vandut, mai citesc vreo două pagini și adorm chinuit cu ochelarii pe nas.
     Dimineața își face apariția în grabă, cu cearcane si senzațiile ei minunate de aproape iarnă, cafea și oră schimbată. În timp ce cofeina îmi trezește la viață sinapsele, îmi amintesc de mișcările ciudate din cont de ieri și merg să verific. Constat cu bătai puternice de inimă că unu’  își face cumpărăturile de vreo două zile cu cardul meu. Alerg zăludă la portofel. Nu e! Preț de două ore caut în toate locurile posibile și imposibile. Nimic. Constat daunele: nu-s mari, ăsta-i avantajul când ești sărac, doar 65,99 euro; transfer ăia câțiva pe care n-apucase amicul să mi-i  cheltuie pe cardul lu’ fii-miu (nu de alta dar mă tem că se va trezi și va pleca din nou la cumpărături!), conclud că prostia și neatenția se plătește, îl sun pe Sebi ca să-i dau vestea minunată și purced la procedura normală în aceste cazuri: sun la numărul verde, blochez cardul, îmi explică angajatul băncii că pentru un alt card trebuie să denunț la poliție, dupa care, cu hârtia în dinți pot sa mă prezint la bancă pentru un card nou.
      Așadar, mi-e din ce în ce mai clar că sunt intrată în șirul acelor zile cu dureri de cap și miros de căcat. Mă gândesc că timpurile erau dure și preocupante și fără ultimele evenimente în timp ce mă pregătesc sufletește și moralicește pentru viitor,  facând exerciții de calm, de toleranță, de respect pentru reguli și pentru alții, chiar dacă viceversa, asa cum doar ce am constatat, e clar ca nu-i valabilă. La biserică n-am ajuns, că m-am apucat să vă povestesc și a cam sburat timpul și nici de yoga sub cearșafuri nu prea-mi arde, că nu-mi place sa ma yoghesc  de una singură, dar nici cu Snifi că aia trișează, dar parcă două prăjituri cu frișcă și-o cafea la barul unui castel la vreo 10 km spre est ar mai îndulci situația și vremurile.
    În fond, se zice că ce nu te omoară, te face mai puternic. Eu cred că doar mai gras și ceva mai dement, dar și asta ajută. Că la cum merg lucrurile in lume, daca nu esti nesimtit, doar nebunia și un pic de dulce te mai poate proteja pentru iarna ce va urma…

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Iosif spune:

  Simpatic …DrAcArDel ! Mare pisicher ! 🙂 ))

  Apreciat de 1 persoană

 2. Poteci de dor spune:

  Auch! Bătăi de cap şi hârţogărie şi pe la alţii, văd. Sper că ai rezolvat şi măcar nu mai poate cheltui alţi bani.

  Apreciază

  1. 69 spune:

   Resolvat la jumatate, in sensul ca l-am blocat, pentru unul nou trebuie sa urmez procedura: denunt politie, hartii, banca ecc… noi sa fim sanatosi ca belelele ai vazut ahahaha. Saptamana linistita, Potecuto!

   Apreciat de 1 persoană

 3. Ioan M. spune:

  A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.