Temeri


      Din ochiul somnoros al soarelui, o rază mangâia timid omenirea, vestind o altă zi blândă, luminoasă de octombrie. O simțeam strecurându-se, încet dar insistent, prin draperia grea, crem. Toamna își făcuse loc în rostul timpului lin, cu un pulover în plus pe umeri,  o ploaie rece aici, o frunză îngălbenită dincolo, o durere în genunchiul stâng, un strop de melancolie rostogolită pe obrazul drept, în timp ce gânduri  altfel, mai simțite parcă, plutesc pe aripile unui pelegrinaj existențial, așa ca o ședință de psihoterapie cu noi înșine, frumoase dar complexe, uneori dureroase dar necesare, prea dure sau prea sincere, ce ating coarde sensibile, intime ale propriei ființe.
    Clopotele bisericii de peste stradă, bătând ritmul trezirii la viață a unei noi dimineți, mă trag brusc din profunzimi. Vocile străzii, motoare, o frână la semafor, un autobuz în stație, balamale de porți grele în deschidere urcă încet spre înălțimea etajului unde locuiesc. Senzația de pace mă face să mă strâng leneșă pentru încă o clipă, una lungă, în căldura patului. Îmi simt gândurile și bătăile inimii, plăcerea supremă a conștiinței propriei existențe. Și, undeva într-o presență vecină, și pe aceea a celorlalți.
    Realitatea se strecoară fără zgomot, un pas de la somn la trezire, de la vis la luciditate. E duminică. În turul abitudinal matinier, îmi arunc un ochi la fii-miu prin ușa întredeschisă, opera bestiei Sniffi. De sub asternuturi, văd ieșind patru picioare, așa că încerc să nu fac prea multă gălăgie.  Nu-mi va fi greu, azi zi de studiu, că mâine două prime teste, drept privat și economie politică. Nu înțeleg de ce le-au pus în aceeași zi, de parcă n-ar fi fost și așa destul de greu. O să vă dezvălui un secret: sunt terorizată! În ultima săptămână n-am avut nici măcar o zi în care să nu mă fi gândit măcar o dată să renunț. Dintr-o dată, totul îmi apare complicat și dificil. Înfricoșător.
      Trăiesc dintotdeauna această teroare de lucruri noi, necunoscute, de oameni noi pentru care nutresc vreo formă de admirație, și de fiecare dată port cu mine un sens de inadcvatețe, presumptos și chinuitor,  paralizant. Ca și când, cu cât lucrurile sunt mai dificile, cu atât satisfacția e  mai mare.  O privire scurtă în trecut îmi amintește că n-am făcut niciodată lucruri simple. Nici ușoare. Una peste alta, îmi dau seama că și de această dată, chiar de la început, de când mi-am propus acest obiectiv, nu m-am simțit niciun moment  la înălțime. Chiar dacă rațiunea îmi spune că sunt pregătită și că-mi va plăcea, există ceva în mine, un soi de parte masochistă care nu-i gata, la care-i place suferința, care tremură pentru mizeriile lumii, ale mele și ale voastre, o parte care refuză să-și cultive limitele public, acelea care ne definesc, de parcă s-ar teme să nu treacă fina graniță ce protejează propria umanitate.
     Soarele a umplut cerul cu lumina blândă, dulce de toamnă. Și-a spulberat, măcar pe moment, un pic din temerile mele. Are întotdeauna acest efect. Mă întorc la cărțile noi, cu pagini lucioase, mirosinde a tipografie, conștientă că anii viitori vor fi grei, că uneori mă vor surprinde si alteori mă vor trăda, că îmi vor confirma lucruri și îmi vor infirma alte lucruri, dar și că am un debit cu mine însămi, acela de a încerca, de a mă expune la viață, la evenimente, așa cum vin, bune sau mai puțin bune…

5 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Iosif spune:

  O binecuvântata si minunata toamna, draga puternica Doamna !

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Multumesc, Iosif! Sfarsit de saptamana minunat si tie!

   Apreciază

 2. Poteci de dor spune:

  Îţi ţin pumnii să fie bine, să treacă perioada asta grea şi aglomerată.

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Multumesc, Potecuto! ma mai apuca disperarea, ca suntem bagati intr-un milion de chestii, da-mi trece, ca oricum n-am de ales… Te imbratisez

   Apreciat de 1 persoană

 3. Ioan M. spune:

  A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.