Da-ți dai seama cât ești de ciudată?


    Ieri – alaltăieri, în una din conversațiile cu prietena mea cea mai bună, o aud pe asta că-mi zice„Cât ești de ciudată! Iți dai seama, nu?!” Beh, uneori da, alteori nu, depinde cu cine mă confrunt, că na, ciudățenia e și ea chestie relativă. Am râs, am glumit, am bârfit, așa cum facem de o căruță de ani incoace, și-am trecut ușor peste afirmația cu care Dani mă definise. Nu-mi închipuiam că sămânța dubiului începea să încolțească încet în creierii mei. Poate că dacă ar fi venit din partea altcuiva nu i-aș fi dat atâta importanță, și pentru că știu și eu că nu intru mereu în rândurile normalității. Dar, Dani e Dani. Asta-i scumpă la zis, da-i și una cu care iți place să stai, să vorbești, să râzi,pentru că poți să fii tu, să fii dezinvolt, să te simți bine, fără false ipocrizii, fără învârtit în jurul cozii și-a  cuvintelor, fără grija de a scăpa vreo bălărie, fără ofense, supărări   și suferințe inutile.
    Cu ea a fost dragoste la prima vedere, s-a întâmplat acum 30 de ani, în izul de pește al fabricii Dunărea de pe faleză, întâiul meu loc de muncă, și solidaritate feminină, o scânteie spontană între două persone, între două femei, care s-a transformat într-o relație ce și-a afundat și crescut rădăcinile în istoria seculară a raporturilor interurmane nu întotdeauna simple sau frumoase sau bune. Un miracol. Pentru că de fiecare dată când ne vedem, de fiecare când ne vorbim, chiar și după atâția ani, mai ales după ațâția ani, e un moment special, un fapt special, crescut din  sentimente, experiențe, frici, ambiții, dintr-un trecut comun dar plin de nenumărate diversități și contradicții.
    Acum cred că înțelegeți de ce faptul că ea mă consideră ciudată m-a cam destabilizat. Pentru unii am auzit că sunt  egocentrică, egoistă, egomaniacă, picături murdare, de altfel absolut omenești, ce se scurg fără să mă atingă prea mult, care uneori mă enervează, alteori mă amuză; pentru alții sunt acidă, sclerată, nebună, premenopauzată ori nefutută. Dar ciudată?!
     Alors, o să vă povestesc de ce sunt ciudată:  Pentru că toată viața m-am învârtit în jurul a 43-45 de kile. Eram slabă și obsesionată. Mă voiam grasă, cu burtă, și cur, și celulită. Mă voiam cu forme pe care hainele să se așeze bine, nu ca pe umeraș, așa cum stăteau pe mine. Mă voiam cu fața rotundă, fără obraji supți așa cum mi se păreau ai mei. Mă voiam „grasă și frumoasă” cam cum zice proverbul…  M-am vrut așa cam pentru vreo 25 de ani. Și cum zicala „ai grijă ce-ți dorești” nu a fost inventată degeabă, într-o zi, cam după a patruzecea aniversare, am observat că ce-am vrut am cam avut: vreo 50 de kile. Și mi-a plăcut.
     Au mai trecut niște ani, copilul mi-a crescut, grijile s-au rărit, metabolismul s-a puturoșit, covidul a venit. Și într-o seară de început de martie, cu miros de viață ce stătea să înflorească, omenirea a fost nevoită să se închidă, să fugă, să se ascundă.  De un virus, de ea însăși, de un pericol nevăzut. Și odată cu ea, și eu. Am intrat cu 49 de kile și cu hotărârea să nu-mi pierd speranța. Și-am iesit după trei luni cu 59, și cu speranța că omul a înțeles ceva. M-am înșelat. Și nici să fiu grasă nu mi-a plăcut. Deci, Dani a intuit bine, cam ca de fiecare dată. Ciudățenia mea vine din faptul că pentru 25 de ani din viață m-am chinuit să mă îngraș, acum mă chinui să slăbesc! De altfel,  în mod sănătos: pui, pește, orez, legume, un milion de ceaiuri de detoxifiere si celulită, sală trei zile pe săptămână, mers pe jos. Și-o mantra zilnică în care cer scuze tuturor graselor din lume pentru cei 25 de ani în care le-am zis că suferința de a fi foarte slabă e aceeși cu cea de a fi grasă. Nu e!
    Mi-ar fi plăcut o situație de mijloc, fără bătăi de cap prea mari, fără mâncat cu grijă și cu porția, dar știu că situațiile de acest tip nu sunt pentru mine. Așa că am decis să fac o bucurie  chiar și dintr-o situație tristă ca aceasta. Că trist e, vă zic eu, când îți place să mănânci așa cum îmi place mie, să fii nevoit să te ții. Așa că mi-am creat o strategie: Mănânc mai puțin dar mai bun. Totul cât mai natural.  Până și ceaiurile au început să-mi placă, cine ar fi crezut?! La sală, îmi lucrez corpul și mintea și ochii. Occhii, cu frumusețile alea masculine bronzate si transpirate puse in miscare parcă special de Dumnezeul hormonilor  mei feminini aproape amorțiți. Aproape. Și-o să vă spun un secret: merge! Sportul cu ochii, fetelor, dă rezultate: În ultima lună am slăbit 3 kile și mă simt minunat. Mai ales atunci când ochiul mi se lipește de bicepsul, pătrățelele ori alte protuberanțe masculine sau și mai mult când vreuna dintre ele îmi și răspunde.
      Alors, concluzia o să i-o dedic Danielei, pentru că vreau să-i spun că destinul există!  Că e chestia aia care ne-a adus împreună acum 30 de ani, chestia aia care mi-a ținut-o lângă mine când nu aveam pe altcineva, chestia aia care-l face pe fii-miu să o cheme Dănuța, iar pe fiică-sa să stea la bârfă cu mine ore în șir, chestia aia care-i dă curajul și inconștiența să-mi zică așa fără urmă de rușine că-s ciudată, chestia aia care ne-a ținut aproape chiar și atunci când nu eram.  
     O să vă mai zic doar că sunt convinsă că aproape toți aveți o Daniela, așa ca mine, iar celor care nu aveți, vă consiliez s-o achiziționați. Nu de alta, dar există momente în care cineva trebuie să vă amintească cât sunteți de ciudați și că acest lucru nu schimbă lucrurile între voi…

18 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Ioan M. spune:

  A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

 2. condeiblog spune:

  În fond, nu e de rău… Ciudat se traduce prin deosebit de restul, altfel, mult mai bine decât comun, nu-i așa? 🙂 În limba bulgară, din care se pare că își are originea, înseamnă minunat, sau extraordinar. Daniela chiar este o prietenă grozavă.
  O mai fi existând fabrica aceea de pește? Tare dor îmi este de peștele nostru… Ai zis iz de pește ca și cum ar fi ceva neplăcut, dar papilele mele gustative au altă părere… Sau amintire. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Daa, Daniela e extraordinara! Si nu, „iz de peste” n-are nicio conotatie negativa in acceptiunea mea, ar trebui sa ma vezi cand trec pe langa bancurile de peste in piata, cand altii stramba din nas, eu imi umplu narile cu parfumul lui, sunt nascuta, crescuta cu picioarele in balta, ar fi ciudat sa fie altfel! Multumesc! Iti urez o seara minunata!

   Apreciază

 3. Jo spune:

  Asa o ciudatenie mi-ar fi placut si mie. 🙂 Si eu m-am ingrasat in pandemie. Dar metoda mea de revenire la ce-a fost este sa nu mananc seara. Rontai o aluna, mananc un fruct, dar asta-i tot.

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Buna si metoda asta! Am incercat-o si eu, dar eram asa de trista ca m-am lipsit… Important e sa ne atingem obiectivele, metoda ne-o alegem in functe de necesitati, de fiecare…

   Apreciat de 1 persoană

 4. Issabela spune:

  Eu am altă ciudățenie, printre multe altele: să nu văd, să n-aud de pătrățoși 😀😀😀
  Așa că vreau și eu în club. Stau afară, pe bancă, fumez la aer curat, mai notez un verset… 🤔😎

  Apreciază

  1. 69 spune:

   Bine, ti-i lăsăm tie pe aia urâți, între un verset și-o țigară, iar cu patratosii o să mă sacrific eu și Potecuța… Te îmbrățișez!

   Apreciat de 1 persoană

 5. Poteci de dor spune:

  Ce-am vrut să întreb, la sala aia te primeşte şi numai pe post de spectator? Să ştiu ce planuri îmi fac. 🙄
  Eşti delicioasă aşa cum eşti!
  Să vă fiţi mereu la fel de sincere şi de vesele!

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Daca plătești abonamentul, de ce nu?!🤔🤣🤣 in fond și aruncatul cu privirea e tot un sport🤣🤣 Mulțumesc, Potecuto! Te imbratișez

   Apreciază

 6. Iosif spune:

  Una dintre cele mai scumpe Daniele îmi este chiar surioara mea cea mica, iar dintre toti fratii si surorile mele, ea este cea cu care ma înteleg aproape perfect, chiar mai bine decât cu mama, însa, doar prin intermediul skype ului, dpdv. geografic, aflate la mii de km. extreme de mine, una în West, cealalta în Est.
  P.S. Acum am înteles perfect de ce ti-ai ales acest ciudat pseudonim… 69 🙂 ))
  Un week end binecuvântat cu bucurii si prietenii de neuitat drag Suflet minunat !

  Apreciază

  1. 69 spune:

   La fel și eu cu Daniela mea , suntem la 2000 de km distante dar asta n-a fost niciodată o problema per noi! In ceea ce privește numele blogului, mi-ar placea sa știu de ce crezi tu că l-am ales…. De fapt e yin si yang, dar cum imi plac lucrurile drepte, l’am pus în picioare și așa a ieșit 69… dincolo de gluma, conotația nu era obligatoriu sexuale. Mulțumesc, Iosif!

   Apreciat de 1 persoană

   1. Iosif spune:

    Pai, eu cred ca acest simbol numeric, are o conotatie u infinite semnificatii ale binelui si raului universal, al vietii si mortii în general, al luminii si întunericului abisal, al echilibrului absolut AAAE central, ori al neantizarii extremelor din abisal, iar din pmdv. (subiectiv) ti-ai ales acest simbol pentru a-ti testa puterea de seductie (atractie gravitationala) a opozantului ..gen xy.

    Apreciat de 1 persoană

 7. fata, imi place rau de tine! rau tare! n-ai cum! esti sarmanta! ai o nebunie frumoasa! atragi ca un magnet! 🤗

  Apreciat de 2 persoane

  1. 69 spune:

   Multumesc! O sa-ti spun un secret: cred ca cine se aseamana, se aduna! Asa ca, esti fata desteapta, concluziile le tragi singura! Te imbratisez tareee, fata, ca si tu imi esti draga!

   Apreciat de 1 persoană

 8. Florin spune:

  Îs mai mulți ciudați pe WP.

  Apreciat de 2 persoane

  1. 69 spune:

   Ar fi ciudat sa fie altfel…

   Apreciat de 2 persoane

   1. Florin spune:

    Șî eu îs.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.