Roșii… de toamnă


       Bubuituri puternice  îmi întrerup somnul înainte de vreme, cu ochii minții simt ploaia răpăind supărată în geamuri. Lumina unui trăsnet împarte cerul în două. Tresar. Băiatul o fi ajuns acasă?, că nu l-am auzit intrând. Sniffi, în una dintre pozițiile ei ciudate, că nici yoghini n-ar reuși s-o imite, doarme netulburata lângă mine;  din când în când tresare, scoțând câte un sunet parcă tras afară din visurile ei pisicești. Mă târâi încet de sub așternuturi. E liniște. Pare că viața s-a oprit în loc. Singura care se mișcă, în ritmuri numai de ea știute, e ploaia. Și picioarele mele ce bălăngănesc leneșe la marginea patului.  
      Fac un tur de casă. În bucătărie, pe masă, o ladiță cu roșii, pe scaun, aruncată neglijent, camașa cu care fecior-miu ieșise ieri seară pătată într-o parte.  Se vede că stâlcise vreuna când le purtase sus pe scari spre casă. Mai târziu o s-o spăl, mă aud zicând în liniștea nopții. O să fac și niște zarzavat. Gândul mă face să zâmbesc, n-am mai făcut demult, de ani, cam de când am plecat din România, ca și când n-ar mai fi avut sens…
      Șterg cu mâneca roză a pijamalei de bumbac geamul aburit,  observ  ploaia cum cade în lumina galbenă împrăștiată de felinarul din fața casei,  rafalele de vând aruncă stropii mari și reci în toate părțile, în geamuri, în florile culcate la pământ  de biciul furtunii, în suflet, picături de nostalgie pentru o altă vară aproape trecută.    
     Trecută. Diversă. Bizară. Cu măști, cu soare, cu mare, cu distanză mai mult sau mai puțin socială, cu mișcarea terificantă a graficilor de contagiați și morți în sus și în jos, cu știri ce fac jocul terorii, dar și mai mult al prostiei, economii la pamânt, politici veninoase, referendum, alegeri, dezastre climatice, poliție americana innebunită, probleme personale și colective, ură, invidie, certuri hrana noastră cea de toate zilele, popoare a nimănui, guverne nonguverne, minciună, neîncredere, speranță și deznădejde deopotrivă, întoarceri din vacanță, toamnă.
    Toamna care stă să vină. Cu noi decizii, cu măsuri poate și mai drastice, cu reguli de unii respectate iar de alții nu, dar interpretate de fiecare după gradul de înțelegere, cultură și mai ales conveniență. O toamnă nouă, ciudată și complicată. Știm deja. Pentru care ne înarmăm cu răbdare și ne pregătim sufleteste de paradox, mizantropie, absurditate, stupiditate, incoerență, criminalitate, interese, multe interese.
      Eu știu că nu sunt pregătită pentru asta. Și cred că nici voi. Dar mai știu și că avem o mare putere de adaptare , voință, determinare, elasticitate, capacitate de a gândi și de a reacționa, de a schimba planuri și de a face altele, de a accepta propriile limite și de a cere ajutor la nevoie, de a înota între curenți puternici, de a rămâne în picioare chiar și în timpuri de dezechilibru, de a găsi sensul de acasă, de a merge prin ploaie și vânt la fel ca și prin arșiță, permeabili la emoții, fragili și uneori pesimiști iar alteori cu speranța în suflet.
    La fel ca raza de lumină ce se strecoară timid dar ferm printre norii grei. O rază de lumină ce va da naștere la o nouă zi, la o nouă speranță. Și-o nouă toamnă, pe care o simt deja în melancolia ce ploaia-mi picură în suflet la fel ca și-n durerea ascuțită din genunchiul drept. Lumina se largește aproape fără să-mi dau seama, zgomotele dimineții trezesc răsăritul, noaptea lasă loc zilei, mirosul de cafea urcă dădător de viață în aer.
E aproape zi. Și e aproape toamnă.

40 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Aliosa spune:

    A republicat asta pe My Blog.

    Apreciază

    1. 69 spune:

      Multumesc!

      Apreciază

  2. Aura B. Lupu spune:

    Nu cred că suntem pregătiți pentru toamnă, vara a trecut ca-n vis; mulți spun că a trecut degeaba, pentru mine nu pot spune asta ci doar că a trecut prea repede. Om vedea ce-a fi, știu doar că mi-e dor de roșiile din grădină; de astea cu gust de plastic m-am cam săturat.

    Apreciat de 1 persoană

    1. 69 spune:

      Ai dreptate, nimic nu trece degeaba, doar totul trece prea repede… in ceea ce priveste rosiile, visul meu e sa ma mut la tara si sa mananc din ceea ce produc…intr-o zi poate chiar o sa mi-l indeplinesc! Multumesc ca ai trecut pe la mine

      Apreciat de 1 persoană

  3. Issabela spune:

    Păi și roșiile? Cu roșiile ce-ai făcut, după poemul despre toamnă și a doua trezire a lui Sniffi…?
    … Am citit azi mai multe texte despre toamnă. Mi-au plăcut. M-ai impresionat și tu, prin gîndurile dintre cuvinte… Frumos totul, dar cînd mă uit pe geam sau iea din casă am senzația că probabil pe București l-a uitat toamna 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. 69 spune:

      Rosiile s-au trasformat in suc, voiam sa le fac zarzavat, dar mi-a trecut ca nu aveam toate legumele de gradina. Dar bun si sucul, buuun de sa te lingi pe degete! Cat despre toamna, vine vine, ai sa vezi… o sa-ti zic un secret, ieri dimineata cand ploaua asa cu sete, m-am gandit la tine!

      Apreciază

  4. Mishuk spune:

    eu sunt roșu… în obraji :)))

    Apreciat de 1 persoană

    1. 69 spune:

      In obraji în obraji, dar de toamnă?!🙄🤣🤣 Te imbratișez

      Apreciază

      1. Mishuk spune:

        păi am citit aici despre… toamnă…
        toamna mi-e așa… ca o doamnă blândă în fața căreia mă fâstâcesc… i-aș spune eu multe, dar ea m-ar asculta cu gândul departe… privind cu un zâmbet pal, pe lângă mine… departe

        Apreciat de 1 persoană

      2. 69 spune:

        Tu zii, ca cine stie…reactiile toamnelor-doamnelor sunt aproape intotdeauna surprinzatoate… sa stii ca tot blanda o vad si eu!

        Apreciază

      3. Mishuk spune:

        eu văd toamna ca pe o doamnă singură, undeva pe la 40 de ani… cu părul strâns în coc, cărunt pe alocuri… o doamnă melancolică… pe care parcă nimic nu o mai surprinde, clipește apăsat când necazurile vieții o încearcă, dar ascunde totul sub grimasa unui zâmbet… e puternică, însă uneori cedează, tună, fulgeră, dezlănțuie furtuni… dar se liniștește și molcom, se înfrigurează sub arămiul timpuriu… toamna are ochii mari și căprui… privirea însă e tristă, iar fiecare clipire pare un off plin de regrete… iubesc toamna, poate își va aminti…

        Apreciat de 1 persoană

      4. 69 spune:

        Trebuie sa recunosc ca a ta e mai frumoasa ca a mea… si-apoi a mea are pletele in vant n-are coc!

        Apreciază

      5. Mishuk spune:

        poate e mai tânără… sau mai… sauvage…

        Apreciat de 1 persoană

      6. 69 spune:

        poate…

        Apreciază

      7. Mishuk spune:

        prea… evaziv.

        Apreciază

      8. 69 spune:

        E doar chestie de percepție 🤔😉

        Apreciază

      9. Mishuk spune:

        :)) dacă poartă liniște în ochi și vorba-i blândă în glas, nu mai contează! mi-ai dat de gândit… și o idee

        Apreciat de 1 persoană

      10. 69 spune:

        Din cand in cand, vorba-i taioasa, ca doar in tot trebuie sa existe un echilibru. Cum am putea sa-i apreciem blandetea daca nu i-am cunoscut vijelia?! Sunt bucuroasa ca…ti-am dat o idee!

        Apreciază

      11. Mishuk spune:

        da… toamna e schimbătoare, la început te sufocă cu căldură, apoi devine tristă cala sfârșit să te sfâșie cu furtuni :)) a trecut ceva de când n-am mai pus-o în cuvinte

        Apreciază

      12. 69 spune:

        Eu credeam că tu o pui cel mai bine in cuvinte 🤭🙄

        Apreciază

      13. Mishuk spune:

        🙂 mă flatezi. de la nivelul cocoș de munte, am ajuns la stadiul de păun. iar eu sunt un urs amărât cu blana tocită… nici de trofeu împăiat nu sunt bun :))))

        Apreciat de 1 persoană

      14. 69 spune:

        Poate 🤭🙄… Dar în cuvinte ești păun! Și asta e un Dar pe care majoritatea nu îl au, așa că fii mândru si…profita un pic că nu cred sa te arzi! Sau nu mai mult decât ți s-o fi întâmplat deja🤣🤣De împăiat in schimb chiar cred că.nu ești bun!

        Apreciază

      15. Mishuk spune:

        mai ales dacă sunt copii mari prin casă :)))

        Apreciat de 1 persoană

      16. 69 spune:

        Nu e mai tânără…tu o vezi de 40, eu, în schimb, cred că 40 are vara, toamna are in jur de 60. Sauvage?! poate, că intemperiile vieții durizeaza și nu numai…

        Apreciază

      17. Mishuk spune:

        neah… nu-mi place vara…. eu o văd uscată ca o… bătrână fără dinți, o vrăjitoare… care afurisește :)))

        Apreciat de 1 persoană

      18. 69 spune:

        Ești nașpa!🤣🤣🤣

        Apreciază

      19. Mishuk spune:

        :)))))))))) bine că nu mi-ai dat motive să zic ceva de iarnă :))))))

        Apreciază

      20. 69 spune:

        Ahahahah, sunt preventivă!

        Apreciază

      21. Mishuk spune:

        „mai bine să ne pregătim, decât să nu ne pregătim”

        Apreciat de 1 persoană

      22. 69 spune:

        corect!

        Apreciază

  5. Ana May spune:

    Așa e, vine o toamnă complicată, ne așteptăm, dar nu știu cât și câte ni se mai rezervă. Știu doar că răbdarea e cam pe sfârșite.
    Toamnă frumoasă!🍁🏵

    Apreciază

    1. 69 spune:

      Partea bună a lucrurilor e ca omul are o capacitate
      de adaptare fenomenala, partea proasta e ca nu ar trebui sa fim puși în situații atât de dificile… Te imbratișez!

      Apreciat de 1 persoană

  6. Iosif spune:

    Astfel, a fost o seară şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost o zi de …Luni ?! 🙂
    Sa aveti o saptamâna binecuvântata, linistita, cu belsug de bucurii, armonii, arome magice de cafea matinala, si o toamna rodnica, parfumata, înmiresmata, îmbelsugata, pâna anul viitor în primavara !

    Apreciat de 1 persoană

    1. 69 spune:

      Luni da! Azi! Multumim, Iosif

      Apreciază

  7. Rodica spune:

    A republicat asta pe Rodica.

    Apreciat de 1 persoană

  8. rofstef spune:

    Uuuuf, greu cu oamenii, greu cu noi.. Sper măcar să mai pot scăpa de aceste călduri care nu le mai pot suporta.. Am o curiozitate: cum ne va fi masca pe un ger de – 15 grade ? Poate cei care o poartă pe post de calorifer pentru glanda tiroidă, au o idee mai bună.. Noi să fim sănătoși ! O săptămână frumoasă îți doresc !!!

    Apreciat de 1 persoană

    1. 69 spune:

      Ai dreptate, noi sa fim sanatosi, ca belelele curg… Multumensc

      Apreciat de 1 persoană

  9. Poteci de dor spune:

    Acum am timp mai mult de urmărit zilele de pe balcon şi nu-mi vine să cred că aproape se scutură copacii. Nu, nu suntem pregătiţi, prea ne-au fugit toate…

    Apreciat de 1 persoană

    1. 69 spune:

      Asa e, Potecuto! Imi pare ca suntem intr-un film si nu in viata reala…

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.