50 de nuanțe de…violență

on

     Câteva săptâmâni în urmă, primesc niște poze de la o prietenă dragă, cu o cunoștință comună plină de vânătăi. Vă zic sincer, chiar dacă n-am avut prea multe afinități de-a lungul anilor cu persoana în cauză, văzând pozele, mi s-a strâns inima. De tristețe și de durere.
   Azi, citesc într-un ziar românesc din Italia că o femeie de 40 ani, româncă, a fost sechestrată și violată de cinci indivizi: italieni, români, albanezi. Mi s-a strâns din nou inima. Tot de tristețe și de durere. Dar și de furie! De furie pentru cele cinci bestii. Dar și mai mult de furie pentru toți cei care-și permit să judece victima! Printre zecile de comentarii pline de compasiune si solidaritate, din păcate, azi, in secolul XXI,  mi-au sfredelit creierul și sufletul și cele de tipul: „Așa le trebuie la toate româncele plecate să îngrijească broscari!”, ”O mama devotata la ora 10 seara ,sta in casa nu la bar “, “Ce căuta la ora aia pe stradă?!”, “Dacă unu’ era român, sigur se cunoșteau”…și alte răutăți  de acest tip ce vin să justifice și să susțină un act bestial și pentru care icoane feminine ale istoriei ca Maria Montessori, Indira Gandhi, Frida Khalo, Rita Levi Montalcini, Simone de Beauvoir o Audrey Hepburn ar vărsa lacrimi de sânge, dat fiind faptul că majoritatea comentariilor de acest tip veneau din partea unor femei; femei ce mâine pot fi ele însele în aceeași situație.
    Alors, dincolo de faptul că mi e foarte rușine, aș vrea să spun acestor doamne care cred că ceva sau cineva le dă dreptul să judece, că nu cred că reacția lor ar fi aceeași dacă ar fi fost victima unei astfel de agresiuni, sau în cazul domnilor, o mamă, o fiică, o soră… Aș vrea să mai spun și că să fii solidar cu o altă persoană doar pentru că e femeie e posibil doar în cazul în care înțelegi foarte bine sensul de a fi femeie. Ceea ce, în alte cuvinte, înseamnă să cunoști și să înțelegi nu numai femeia dar și istoria ei, cu bune și mai puțin bune, cu falimente și câștiguri, cu suferințe și bucurii.  Dar asta doar dacă vrem într-adevăr să înțelegem situația actuală,  adevărata panoramica globală a situației.
     Elena, Mariana, Iuliana, Ioana, Ana, Nicoleta, Daniela, Andrea, Corina, Elvira, Fănica, Mirela, Olga, Lucia, Maria, Doina, Cristina, Petrica, Magdalena, Valentina, Loredana, Mihaela, Viorica, Eugenia. Și toate celelalte. Care ați trecut printr-o astfel de suferință. Care sunteți și care nu mai sunteți.  Ca să ne spuneți ce ați simțit. Dacă v-a fost frică. Dacă v-a fost rușine. Dacă ați cerut ajutor. Și dacă ați avut ajutor. Dacă i-ați denunțat. Dacă cineva v-a crezut. Dacă ați sperat. Dacă i-ați urât. Dacă v-ați urât… Un nume, o statistică, o amintire în inima celor care v-au iubit, o fotografie ori un articol într-un ziar.
Ironic, când te gândești că bărbatul e cel care ar trebui să ne salveze, dar de multe ori devine cel de care trebuie să ne salvăm…
***
    Cine știe câtă suferință și teroare ai îndurat și cât de stupidă, scurtă, incertă și fragilă ți s-a părut viața în timp ce voci criminale te amenințau. Cine știe câtă durere și amărăciune ai lăsat în urmă, în sufletul fiilor, părinților, fraților, prietenilor. Cine știe cât de impotentă, vulnerabilă, singură te-ai simțit când ai urlat și nimeni nu te-a auzit. Cine știe cu ce frică l-ai privit în ochi ca să-l vezi cine e. Un monstru. O bestie. Un criminal. Al tău. Cine știe ce simți când privești la televizor emisiuni cu criminali și violatori. Acum, când nimeni mai bine decât tine știe că există viol, există discriminare, există prejudecăți, există agresiuni și există abuzuri.
     Și totuși există și PARITATE, CONSENS, RESPECT, UMANITATE! Există și faptul că, oameni buni,  NICIUN FEL DE VIOLENȚĂ, FIZICĂ, MORALĂ SAU DE ORICARE ALT TIP, NU ARE SCUZĂ!

26 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Aliosa spune:

  ” În vremuri ale ÎNȘELĂTORIEI universale , a spune ADEVĂRUL , e un ACT revoluționar ” ( George Orwell) 🙂 și de foarte mare CURAJ adaug de la mine ! 🙂
  Din păcate, în ” România normală ” după unii 😦
  ANORMALĂ după MINE ,
  sunt foarte multe persoane de sex FEMININ bătute,maltratate,abuzate, violate și ucise de tot felul de INDIVIZI frustrați, inculți, fără FRICĂ de legi și DUMNEZEU ……………………
  Și tot din păcate 😦 😦 😦
  cei/cele care conduc vremelnic ROMÂNIA ,
  își aduc aminte de persoanele de sex FEMININ din categoria celor sus prezentate ,
  doar când au NEVOIE de VOTUL lor ………………

  Apreciază

  1. 69 spune:

   Adevarul n-ar trebui sa fie un act de curaj, ci un mod de a trai! Din pacate, boala-i adanc infipta in miezul lucrurilor si a oamenilor si nu-i doar o chestiune de Romania. Pare ca omenirea a uitat sensul just al lucrurilor sau poate ca nu l-a stiut niciodata… Cat despre politici, ma gandesc mereu ca e vina noastra a celor care ii alegem, dar in ultimul timp am senzatia ca nu prea a ramas mult de ales… Multumesc! O zi buna, Aliosa!

   Apreciază

 2. papagigli spune:

  Parerea mea si al legii e ca ar trebui sa cunoastem toate detaliile inainte de-a judeca o fapta. Dar presupunind ca cele relatate contin toate detaliile necesare, as spune „unde esti tu Tepes Doamne?”

  Apreciat de 2 persoane

  1. 69 spune:

   Trebuie sa recunosc ca e o intrebare pe care mi-o pun si eu din ce in ce mai des… Sunt de acord cu tine, e gresit sa judecam, dar nici nu putem tacea in fata unor astfel de fapte grele si pe care le taram in spate de un milion de ani!

   Apreciază

 3. Poteci de dor spune:

  Mi se strânge și mie sufletul când citesc astfel de păreri care parcă ar căuta o scuză abuzatorului. A zis ea ceva, a făcut ea ceva, o fi avut ea păcatele ei… mă doare la propriu.
  Am văzut, din copilărie, femei bătute. Tata a fost polițist și veneau la ușa noastră cu copiii în brațe, plângând, cerând ajutor. Erau ascultate, îndrumat, se linișteau. Nu înțelegeam multe, în familia mea nu a existat violență. Și cumva mă urmărește imaginea lor și cred că și cei care aprobă cumva comportamentul ăsta sunt la fel de vinovați.

  Apreciat de 2 persoane

  1. 69 spune:

   Asa este, pare ca degeaba ne „civilizam”, degeaba inventam lucruri, degeaba am ajuns pe luna…ferocitatea, maleficul sau cum s-o chema din noi nu reusim sa-l educam, sa-l tinem in frau, ca sa-l eliminam nici nu ma mai gandesc! E atat de dificil de crezut ca aceeasi specie care inventeaza tratamente pentru cancer, induce atata suferinta ori e capabil sa suprime vieti… Multumesc, Potecuto!

   Apreciat de 1 persoană

 4. ioansperling spune:

  Nu exista barbati care violeaza femei sau copii, bat femei sau copii! Sigur genetic fiziologic sunt masculi dar nu barbati! Barbat are ceva cu adjectivul barbatie ce exclude astfel de fapte!
  Ce sunt atunci? Animale! Iar animalele care ataca omul sunt ucise!

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Aveti dreptate, dar stim amandoi ca problema nu sta in cum ii numim… In alta ordine de idei, eu nu stiu ce sunt si nici cum ar trebui pedepsiti, Pedeapsa cu moartea nu cred ca-i solutia corecta, in primul rand pentru ca ar inseamna ca cei care-o pun in act sa savarseasca la randul lor o crima si sa nu fie cu nimic mai buni decat criminalul insusi, dar si pentru ca pentru mine moartea e o pedeapsa prea usoara! De fapt moartea e o usurare, nu o pedeapsa… Va multumesc ca ati citit si ca v-ati spus parerea! O seara linistita

   Apreciază

   1. ioansperling spune:

    Asa este DAR cine ii poate tortura pe toti? Cine poate sa le faca o dauna psihica pe masura?
    In orice inchisoare se formeaza un micro-univers si ei traiesc bine merci mai departe in timp ce victimele sufera pe viată afara!
    Sa spunem atunci inchisoare pe viata doar in celula, fara sa vada altceva decat peretii , fara asistenta medicala dar avand posibilitatea de a se sinucide! Nu cred ca asta ar accepta vreo democratie insa! Aceeasi pedepsa celor care inlesnesc pedofilia traficul de carne vie!

    Apreciat de 1 persoană

   2. 69 spune:

    Traim intr-o epoca a stiintei, a descoperirilor de tot felul, a cifrei binare, sunt convinsa ca niste capete luminate, daca ar vrea, ar gasi o solutie si pentru asta…dar ma tem ca lumea nu-i a celor buni, nici a celor corecti!

    Apreciat de 1 persoană

   3. ioansperling spune:

    Din pacate cei care conduc lumea nu au nici un interes ca ea sa fie buna sau corecta, dimpotrivă! Iar rezolvarea prin știința a violentei domestice, pedofiliei, agresiunilor sexuale nu este posibila nu am auzit de gene de violator, pedofil samd. Treburile astea tin de cultura, educatie, societate, mentalitate, media samd.

    Apreciat de 1 persoană

   4. 69 spune:

    Aveti dreptate, interesele sunt altele. In ceea ce priveste stiinta, o adusesem in discutie in idea ca daca omenirea a ajuns pana aici cu descoperiri, cercetari ecc, ar putea face un efort si in domenii ca, exact cum ati zis, educatie, metalitate ecc… Dar, cum am zis deja, interesele sunt altele

    Apreciat de 1 persoană

 5. Iosif spune:

  Barbati & femei autentici, originali, adevarati OAMENI, care sa-si cunoasca originea si identitatea, sunt pe cale de disparitie, înlocuiti de mutanti genetic controlati si manipulati în exclusivitate doar de instinctele primare, lipsiti de sentimentele rationale nobile omenesti,retrograzi, retardati, involuati, atrasi, tentati, obsedati doar de consumismul carnal,lipsiti de Suflet si spirit, cu forma si aparente de oameni, însa pe dinlauntru fiare salbatice înfometete de carne si sânge proaspat de mielusei, oite si oi fara Pastori ratacite prin zavoi, de sistemele înselatoare, imitatoare, false, distrugatoare, de ignoranta, indiferenta si pacatul mostenit, transmis genetic care este de la început în NOI.

  .
  „Şi Domnul a zis lui Cain: „Pentru ce te-ai mâniat şi pentru ce ţi s-a posomorât faţa?
  Nu-i aşa? Dacă faci bine, vei fi bine primit, dar, dacă faci rău, păcatul pândeşte la uşă; dorinţa lui se ţine după tine, dar tu să-l stăpâneşti.”
  Însă Cain a zis fratelui său Abel: „Haidem să ieşim la câmp.” Dar, pe când erau la câmp, Cain s-a ridicat împotriva fratelui său Abel şi l-a omorât.
  Domnul a zis lui Cain: „Unde este fratele tău Abel?” El a răspuns: „Nu ştiu. Sunt eu păzitorul fratelui meu?”
  Şi Dumnezeu a zis: „Ce ai făcut? Glasul sângelui fratelui tău strigă din pământ la Mine.” – GeneZa –
  O seara binecuvântata, drag Suflet frumos !

  Apreciază

  1. 69 spune:

   Iosif, asa cum am spus si alte dati, omul a avut mereu nevoie sa se ascunda dupa ceva sau sa dea vina pe ceva: religie, alieni, propria natura ecc. Adevarul e ca raul sta in noi, la fel cum stau si celelalte lucruri, bunatatea, iertarea samd. Depinde de care parte trage balanta, iar asta depinde de cum educam,, de cum gestionam ceea ce suntem… O seara minunata si tie iti urez!

   Apreciază

 6. Ioan M. spune:

  A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

 7. Ana May spune:

  Scuze, „intersectăm”.

  Apreciază

 8. Ana May spune:

  Mi-aș dori să apreciem lucrurile bune fără să fim nevoiți să ne intersectat cu „cele rele”.
  O zi cât mai frumoasă, cu oameni frumoși și buni!🤗🥰

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Din pacate, se pare, ca lucruri stau altfel… Multumesc!

   Apreciat de 1 persoană

 9. Ana May spune:

  Și toți acești monștri sunt crescuți și educați de mame/ femei. De neînțeles.

  Apreciat de 3 persoane

  1. 69 spune:

   Nu cred ca are legatura, in fond si cei buni sunt nascuti si crescuti tot de femei… dar ai dreptate e un nonsens! Uneori ma gandesc ca poate asa trebuie sa fie, ca fara rau nu exista bine, ca fara suferinta n-am sti ce-i aia bucurie, ca fara monstri n-am aprecia oamenii buni…daca exista, or avea rostul lor, un rost ce, cu siguranta, eu nu reusesc sa-l patrund, dar asta nu inseamna ca el nu exista! Te imbratisez

   Apreciat de 2 persoane

 10. rofstef spune:

  Ai spus niște lucruri grele, dar din păcate, așa cum zicea și Issa, tot la cine ar trebui să ajungă, nu ajung..
  Mda, când femeile ajung să se teamă de cei care ar trebui să le protejeze, atunci avem monștri printre noi. Din punctul meu de vedere, astfel de abuzuri ar trebui să fie puse ca gravitate a pedepsei, la un loc cu a criminalilor..
  Zi de marți împlinită, îți doresc !

  Apreciat de 2 persoane

  1. 69 spune:

   E dificil de judecat aceste lucruri, e si mai dificil de trait cu ele. Monstri, asa cum zici si tu, traiesc printre noi, traiau si inainte, dar se vorbea mai putin despre asta. O fi o boala sau nu, nu sunt in masura sa judec, dar stiu ca exista si asta e grav! Asa cum e grav, foarte grav, sa le gasim scuze acuzand victima. O femeie are dreptul sa mearga fara frica pe strada ori in oricare alt loc din aceasta lume fara sa se teama! Iar daca i se intampla astfel de lucruri trebuie sa stie ca nu e vina ei! Multumesc

   Apreciat de 2 persoane

 11. Issabela spune:

  Trăim într-o lume prea nedreaptă, unde nu poți conta decît pe noroc. Mai ales din acest punct de vedere.
  N-am alte comentarii, am urlat și eu de-atîtea ori degeaba, tot oamenii de bun-simț au înțeles. La ceilalți n-ajunge nimic.

  Apreciat de 4 persoane

  1. 69 spune:

   E adevarat, Issa! Stiu ca urlu in vant, dar sper ca macar vreounu/a s-a uitat in oglinda si s-a rusinat. Nu ma astept la rezultate, cel putin nu repede, omenirea a avut nevoie de mult timp timp sa inteleaga si sa schimbe lucruri, cu unele a reusit, cu altele mai putin… Sunt o idealista, daca speranta imi moare, atunci si sufletul imi moare! Te imbratisez

   Apreciat de 1 persoană

   1. Issabela spune:

    Te îmbrățisez și eu cu același idealism răsuflat… 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.