Corpul femeii

on

       “Ce bună-i asta, frate! Hai s-o depășim ca s-o vedem și din față… ĂĂĂ, da‘ ce babă este!”
    Povestea nu-i a mea, e a unei prietene, dar pun pariu ca vi s-a întâmplat multora dintre voi. Baba avea pe atunci (să tot fie vreo 10-12),  vreo  30 de ani. Poate un pic mai mult.  Bună atunci. Bună și acum. Ceea ce vreau să scot în evidenză este faptul că idealul frumuseții feminine este dat de cultura, cerințele și judecățile societății: E babă, e grasă, prea lucrată ori prea fleșcăită,  vopsită, prea slabă, blondă, asexuată, prea nudă ori prea vestită, frumoasă ori urâtă. Toate acestea sunt caracterici ce au un singur numitor comun, vechi de mii de ani de istorie si cultură, corpul nostru, doamnelor! Lucrurile stau cam așa: ai un corp, ai probleme. Chiar și atunci când am învățat să-l iubim, să-l acceptăm, să nu-l mai urâm pentru orice minimă diformitate dată de standardele hetero-impuse, chiar și atunci când am învățat să decidem singure cum să-l îmbrăcăm, cum să-l depilăm sau cu cine sa-l condividem, rămâne oricum o problemă a societății. Un obiect public ce veșnic va trebui să dea socoteală unui tribunal de judecători autoproclamați, femei sau bărbați. Corpul e al nostru, dar în același timp e al tuturor, pentru că e expus la votul si consumul colectiv si pentru asta trebuie să respecte reguli precise dictate de consensul civil.
     Am avut aproape toată viața de adult 43 de kile. Gena bună, arderi rapide, viață dificilă… Eram cea care n-avea niciodată voie să se plângă. Nici atunci când mergea în mâini, nici când se pornea furtuna și toți îi aminteau sa-și ia niște pietre în buzunare sau cât e de norocoasă că nu se poate îmbolnăvi decât de două boli, de piele și de oase. Fericirea de a avea frați băieți și prieteni intelectuali… În tot timpul ăsta, eu îmi doream să fiu grasă. Și cum expresia “ai grijă ce-ti dorești” n-a fost inventată degeaba, pe la 40 așa, au început schimbările. Să fi fost anii,  să fi fost faptul că în acel an îmi luasem permis și n-am mai mers pe jos, ori faptul că tot atunci mă lăsasem de fumat, nu știu să vă zic. Pot să vă spun, în schimb, că de la 43 (kg!) am trecut la 50 (kg!). Pot să vă spun și că mi-a plăcut. Dar și că anul acesta, în cele trei luni de isolament, stress de examen și drumuri între frigider și birou, mi-au mai adus alte 7. Ceea ce nu mi-a mai plăcut. Pentru că 4 din ele s-au cam pus pe burtă. La ceilalți în schimb, îmi pare că le-a plăcut. Cu precădere la bărbați. Poate și pentru că acuma când intru într-o încăpere, întâi intră țâțele, după aia eu. Context în care, îmi dau seama că nu mai contează cât sunt de inteligentă, ori dacă am vreun talent artistic ori cine știe ce profesie decenală exercitată în lume sau un curaj nebun de a ajuta voluntar  copiii din țările africane. Pentru că sunt femeie și femeia e în primul rând corpul său, în toate sensurile: estetic, politic, cultural, reproductiv. Și nu veniți să-mi ziceți că e același lucru și pentru bărbați, pentru că nu e. Fără intenția de a minimaliza, vă spun că greutatea ce gravează istoria feminină nu e comparabilă cu pătrățelele abdomenului contemporan, cu metrosexualitatea sau cu calviția.
    Femeia nu trebuie  să fie grasă, dar nici slabă. Și trebuie să fie tânără. Cât mai tânără. Pentru că îmbătrânirea la femei e diferită de imbătrânirea la bărbați. Pentru femei înseamnă deteriorare, în timp ce pentru bărbați e ca vinul, cu timpul  devin afascinanți. Grizonatul e carismatic, femeia cu părul alb e babă. Dacă recurgi la chirugie ești superficială, dacă vorbești de celulită, problemele lumii sunt altele. Dacă îți expui corpul, ești curvă, dacă nu ești feminină e o crimă. Îmbătrânirea  e un lux pe care, dacă te-ai născut cu fantă, e dificil  să ți-l permiți (dacă nu ești o milf!).
     Toate astea se întâmplă în secolul XXI, când încă vorbim în șoaptă despre menstruație ca să nu cumva să “impresionăm” vreun coleg bărbat, în ciuda anilor de paritate, de activism, de propagandă, ceea ce înseamnă că de fapt mentalitatea noastră nu a avansat cu niciun pas în secole de existență. Și așa va fi până vom înțelege că corpul nostru este templul puterii noastre și nu condamna noastră la prejudecăți. Pentru că, exact, e al nostru, doar al nostru, tot al nostru!
 (C.A)

20 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. 69 spune:

   Superb! Merci!

   Apreciază

 1. Iosif spune:

  🙂 😀 😀 … Canadian Security Intelligence Service

  Apreciază

 2. papagigli spune:

  Donna, mi-ai ascuns faptul ca apreciezi manelele 😆

  Apreciază

 3. Iosif spune:

  Csf ?… Ncsf !… Nimeni nu e vinovat, ca pamântu-i lung ori lat, sau oval, rotund ori plat, ori ca omu-i controlat, de sistemul 69 programat, rob al propriului pacat. orgolios, nervos, frustrat, dragul meu, mic emigrant… 🙂 😀 )))

  Apreciat de 1 persoană

 4. papagigli spune:

  Evident ca pentru un redus important e unde-si tine mintea, nu daca are suficienta si e-n stare de functionare. Redusul, in eventualitatea ca are asa ceva, poate s-o tina si-n lada cu scule, ca tot putina si vatamata e.
  Referitor la doamna din poza, n-are de ce sa-mi multumeasca. N-am facut decit sa constat o realitate. Realitate de care sunt sigur ca si ea e constienta 😉

  Apreciat de 1 persoană

 5. Iosif spune:

  Pandemia mondiala cea mai grava, nu este „Covid 19” ci perceptia (ne)omului lipsit de inteligenta si rationament logic, care pe parcursul evolutiei intelectuale si-a pierdut identitatea facerii primordiale, limitat la o gândire primar-instinctuala sexuala, decazut cu mult mai jos decât specia animala irationala.
  Un Weekend binecuvântat, cu aspectul Sufletesc curat, evoluat spre transcendenta la nivelul elevat, de Lumina Divina luminat si de Cuvântul AAAEliberat drag Suflet minunat !

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Weekend linistit, Iosif! Te imbratisez cu drag

   Apreciază

  2. papagigli spune:

   Bai Iosife, tot la laba ai ramas? Esti diabolic mai baiete. Am spus ca nu mai frecventez blogurile in care-ti vomiti idioteniile si ma urmaresti in mod obsedant. Te-ai gindit vreodata-n mintea ta putina, ce reprezinta „69”? Bey, asta nu-i vreu numar de psalm, e o fantezie sexuala, toanto. Bati cimpii cu dementele tale si macar de-ai fi coerent, dar inghesui cuvintele fara nicio noima. Despre ce „inteligenta si rationament logic” latri cind postul se refera la atractia fizica pe care o exercita o femeie? Asta una, si a doua, „gindire primar-instinctuala sexuala”? Mai laba, daca e vorba de gindire nu poate fi instinctuala. Iar tu, prin ceea ce afirmi, referitor la sex, esti de-a dreptul anormal. Omenirea face sex mai mult din placere, nu doar pentru perpetuarea speciei, asa cum probabil faci tu, animalule. Chiar ti-e greu sa judeci inainte de-ati vomita timpeniile? Iar sex-apeal-ul e o caracteristica pur umana care nu are nimic de-a face cu gindirea primara. Gindirea primara era animalica, asta daca o poti numi gindire. Vezi-ti dracu de tenebrele care-ti muncesc putinul creier care-l mai ai.

   Apreciază

   1. 69 spune:

    Baieți, nu știam că între voi zace o iubire atât de profundă! Dați cu 69, că rezolvă orice problemă. Mă rog, aproape orice problemă… Oricum ar fi, nu uitați că eu vă iubesc pe amândoi!

    Apreciază

   2. papagigli spune:

    Nu stiai pentru ca n-aveai de unde. Asta e un pripasit care cutreiera blogurile pentru a-si deversa ejectiile. Abordeaza un singur subiect, desi in necunostinta de cauza, indiferent de tema postului. E un narcisist care are convingerea ca e in posesia adevarului ambsolut si noi toti ceilalti, niste vai mama noastra. Abordeaza un aer de superioritate nejustificat si nu pregeta in a-i insulta pe cei ce nu-i impartasesc dementa. Are personalitati multiple trecind de la dulcegarii scabroase la blesteme si alte „urari de bine”. Eu, la fel cu multi altii, i-am atras atentia de mai multe ori, dar a continuat in nesimtirea care-l caracterizeaza sa-si continue tiradele imbecile. Atunci l-am extirpat de pe blogul meu. Asta insa ia produs mutatii mentale si dupa ce m-a bombardat cu zeci de mesaje cretine, mi-a prezis c-o sa mor in trei ani. Ani, luni, zile, nu mai tin minte exact, dar la asta se preteaza nenorocitul asta. N-are mindrie si nici coloana vertebrala. Bun simt, nici macar atit. E unul pe care-l dai afara pe usa si-ti intra pe geam. Cita lume ai vazut ca-i abordeaza „subiectul” si se angajaza in vreo discutie cu el? Nimeni. Ii da intruna cu luminile, puritatile, tatii si cumnatii. L-as numi bigot, dar nici macar de bigotism nu sufera. E exact ca doamnele din filmele porno care in timp ce si-o trag in toate orificiile, il invoca pe Barosan si pe Junior, gen Oh my God, oh my God! sau Ah Jesus! Cam asta e „Iosif” si e si periculos. Parerea mea e ca idiotul, in dementa lui se crede vreun Messia. Dar asta e doar o parere generata de superioritatea pe care o afisaza fara niciun fel de fundament.
    Si inca ceva, daca-l iubesti pe el e contra naturii sa ma poti iubi si pe mine 😉

    Apreciază

   3. 69 spune:

    Ai dreptate, nu stiam, atat pentru ca nu aveam de unde, cat si pentru ca nu va cunosc, nici pe voi, nici, evident, dinamicile dintre voi, motiv pentru care de altfel nici nu comentez… Si inca ceva, cum „contra naturii” ma caracteriseaza, as zice ca e loc destul petru amandoi in inima mea…

    Apreciază

   4. papagigli spune:

    Cum crezi, dar nu stiu daca e sanatos sa-ti suprasoliciti inima cu virtualisme contrastante 😉

    Apreciază

   5. Iosif spune:

    A fi Om e lucru mare, nu-ti porti mintea-ntre picioare !

    Apreciază

   6. Iosif spune:

    P.S.Almul 69… cadOu !

    Apreciază

 6. papagigli spune:

  Si asta (ca nu stiu de ce s-a dus commentul pe jumatate) din doua motive.
  1. Diferenta dintre un el si-o ea este exact diferenta intre o ea si-un el. Punct. 😆
  Si
  2. Pentru ca o femeie care se doreste dorita (ma refer la partener, nu la fistecine) trebuie sa arate bine ( cocheta, aranjata, pedanta, epilata, rujata, manichiurata, pedichiurata si inca altele)
  De ce? Simplu. Pentru ca poate barbatul sa vrea sa te vrea, dar daca nu-i zgindari nervul cu aspectul, va ramine inert, jos, indiferent cite biblioteci ai citit. Pe cind la doamne e mult mai altfel. Inteligenta, manierele elegante, vrajeala si felul de-a fi, ii pot desface picioarele fara sa-si dea seama, indiferent daca respectivul individului e mai ca dracu.
  Si pentru ca ai postat si-o poza, pot spune, cu mina pe … inima 😆 ca doamna din imagine e chiar … buna. 😉

  Apreciază

 7. papagigli spune:

  Bineinteles ca din punct de vedere fizic, fizionomic si sexual una-i omul, alta-i oama. Si ast

  Apreciază

  1. 69 spune:

   Doamna din imagine iti multumeste, Papa, si-ti ureaza un weekend minunat

   Apreciază

 8. Issabela spune:

  Foarte frumoasă și pertinentă pledoarie, o susțin în totalitate. Am remarcat aceleași stări de fapt de cîte ori am avut chef de ele.

  Apreciat de 2 persoane

  1. 69 spune:

   Multumesc, Issabela! Tu stii cum sunt eu, cand imi vine zic! Uneori mai frumos, alteori mai putin frumos, depinde, asa cum bine zici si tu, de stare. O seara frumoasa!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.