BILANȚ


    Cineva, un bărbat cred, scria pe o pagina de socializare că  “vârsta-i doar un număr”… Mie-mi vine așa, automat, pe țeavă – că dacă vorbim de numere, de ce sa nu vorbim și de țevi ?! – să întreb : da’ ce fel de număr, sexual, de riduri, de dureri de oase și încheieturi, de crise de menopauză ori un număr, mă rog, de sarmale, ca să ne menținem în temă festivă?!
    Când eram puștoaică, toți îmi ziceau să nu mă grăbesc să cresc, că timpul rezolvă în mod iremediabil acest aspect, că mă voi trezi într-o dimineață… bătrână! La mine acest aspect s-a rezolvat mult mai rapid și n-a avut treabă cu timpul, ci cu fatalitățile vieții. S-a rezolvat în ziua, nu, în anul, în care au murit parinții, când am încetat să mai cresc și-am îmbătrânit într-o clipită. De aici și infantilismul cronic ce mă caracterizează!
    În orice caz, într-o dimineață, nu demult, m-am trezit și-aveam 46. Un număr, cum zicea amicul de mai sus. Un număr ce confirmă cele zise: e adevarat, timpul fuge, se umple și se golește, apoi se umple din nou. De evenimente, de griji, de probleme, de fericiri, de greutăti, de împliniri. Ale etății adulte, dar nu se oprește ! Ieri m-am întors din vacanța de vară, iar azi e Crăciunul. Apropro, Sarbatori cu bine la toată lumea! Și, trebuie să vă zic că azi, în fața bilanțului anual, aș vrea, așa pătrunsă de solidaritate cum mă simt în aceste zile magice,  să fac front comun cu masa, și să zic că a fost un an de căcat, dar nu pot, pentru că, sincer, culorile ce-mi domină simțămintele în aceste momente sunt multe, uneori vii, alteori închise, triste, dar cu siguranță nu maro. Că, să fim sinceri, de căcat în viață eu am avut, și încă ce. Se vede că unii, așa ca mine, se nasc predispuși, și e ăsta de fapt motivul pentru care îmi iau dreptul să afirm că problemele adevărate sunt altele. Dar asta nu înseamnă că nu putem sa ne lamentăm de banalitățile propriei vieți, vreau să zic doar că eu prefer să notez în curriculum-ul vieții evenimentele pozitive, experiențele acumulate, trăirile, care, chiar și cele dureroare, ne îmbogățesc și întregesc. Dar și pentru că e mult mai simplu așa, gandiți-vă cam cum ar arăta un curriculum de 976 de pagini de căcat. Cam greu de lecturat!
       Alors, vreau să zic că a mai trecut un an, un an la fel ca toți ceilalți și totuși atât de diferit. Un an în care am râs, am plâns, am muncit, am studiat, am băut în fiecare dimineață cafeaua jos la Mihaela, am mâncat un million de porcării, am plătit sala dar n-am slabit pentru că am ajuns de prea puține ori pe-acolo, un an în care am iubit, m-am certat, am urlat ; un an de frustrări, de oboseală, de esitări, de lipsuri în anumite situații și surplusuri în altele.  Un an în care am vizitat locuri minunate, la propriu – am văzut minunațiile Toscanei, și Napoli, Caserta, Sorrento, Sanremo, București, Tulcea, Timișoara, Lugoj, Milano, Imperia, Arezano… si cu sufletul, pe unde a bântuit fii-miu, că să știți voi că nu există loc pe acest pământ unde să meargă el și eu să nu fiu – Londra, Barcelona, Madrid, Amsterdam ecc.
       Un an în care am cunoscut o mulțime de persoane, diverse, amuzante unele și deloc altele, interesante, distante, am uitat unele și am întâlnit altele, single, căsătoriți, acopiați, poliîndragostiți, hetero, gay, deopotrivă oameni, care mi-au dat consiglii, m-au ajutat sau m-au pus la încercare. Un an în care am studiat, am scris mult și-am vorbit și mai mult. De  ieri și de azi, de futilități sau de chestii grele, ca iubirea, ura, diversitatea, rasism, feminism, acogliență, integrare. Un an în care am pierdut din vedere prieteni vechi și mi-am făcut alții noi, prezenți, ce fac parte din viața mea azi, un an în care am lăsat să plece anumiți oameni din jurul meu, cei falși, cu două fețe, ce-mi îngreunau existența, și-am lasat să intre aer, să respir ca să pot să simt, ca să pot să gândesc, să pot să fiu. Ca să pot să guvernez frica de a mă perde, de a mă sufoca, de a nu reuși. Uneori am dominat-o eu, iar alteori m-a condus ea, cert e că am ajuns aici, la final de un alt an. Mergând, alergând, mâncând, copulând, iubind, trăind. Uneori bine, alteori rău, dar căutând mereu echilibrul în complexitatea evoluției existenței mele.
      M-am trezit într-o dimineață din acest încă an și-aveam 46, și flori, și prieteni, și surprize. Și persoana cea mai dragă mie aproape. Și-am înțeles că fiecare dintre noi avem handicapuri dar că nu contează dacă învățăm să trăim cu ele, cu ale celorlalți dar mai ales cu ale noastre, și-am promis indulgență celorlalți și mie și c-o să fiu mai puțin snoabă. Asta nu știu de ce am promis, dar am promis! Și cu dubiul in cap, îmi târșâi existența incertă a celor 46 spre final de an și început de un alt An, urându-vă Timp.
      Timp pentru a fi fericiți, pentru a râde, pentru a număra stelele, pentru a crește, pentru a ne regăsi, pentru a ierta, pentru a iubi. Pentru a trăi. Pentru că mulți nu-l au. Va îmbrațisez tare. Pe toți!

10 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Louis spune:

  Amical bonjour de France !

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   bonjour à toi…de Italie!

   Apreciat de 1 persoană

 2. bernard25 spune:

  Bonjour Mon Amie ET BELLE DAME
  Ce jour un petit bonheur passe chez toi

  Un petit bonheur c’est dès le réveil
  de pouvoir se lever et de pouvoir marcher
  C’est d’entendre le chant mélodieux des oiseaux
  qui expriment leur joie pour ce jour nouveau
  C’est de voir le soleil pointer à l’horizon
  dont les chauds rayons feront bientôt éclore les bourgeons
  Un petit bonheur c’est le rire d’un enfant
  qui nous transmet sa joie d’être là
  Un petit bonheur oui un petit bonheur
  C’est d’avoir un ami avec qui partager
  les joies et les soucis quelquefois rencontrés
  C’est aussi d’admirer un joli paysage
  et savoir apprécier le rythme des saisons
  Tous ces petits bonheurs qui croisent notre chemin
  il faut les attraper, savoir en profiter
  car en leur compagnie la vie est si jolie !
  un petit bonheur un petit bonheur pour toi pour toujours
  Amitié , belle journée ou soirée
  Bisous Bernard

  Apreciază

  1. 69 spune:

   bonjour Bernard! Et merci pour vos belles pensées

   Apreciază

 3. Iosif spune:

  EU…UE… cred ca, (9999)Noi, unA suntem, o formula bio-fizico-chimica si matematica magica, paradoxala, atemporala, multidimensionala cu n+1 necunoscute, scrisa de o mâna nevazuta comandata de o Întelepciune Absoluta (AAAE) înainte de a exista cea mai neânsemnata particula elementara de materie solida din care este facut pamântul si elementele grele caracteristice…
  La multi ani ! O(9)Noua viata, binecuvântata-n fiecare dimineata, drag Suflet frumos !

  Apreciază

  1. 69 spune:

   La mulți ani, Iosif!❤️

   Apreciază

 4. Poteci de dor spune:

  Să fie colorat şi anul ce vine, cu împliniri! La mulţi ani!

  Apreciază

  1. 69 spune:

   Mulțumesc! La mulți ani! Te îmbrățișez cu drag!

   Apreciat de 1 persoană

 5. Mishuk spune:

  în continuare, vârsta e doar un număr… pe toate planurile. eu cel puțin așa consider. poți să ai 50 și să trăiești ca la 20 sau invers, să ai 20 și să… privești universul din fundul patului, cu pătura peste cap gândind la ce e mai rău… despre bilanț, fiecare cum poate! cei care trag linie, trag linie… eu unul mă gândesc că mai e timp, mai vine un an, și ce nu a mers acum… sigur într-o zi va avea bifă :))) sau fac update 😛
  până atunci, hai noroc, în anul ce vine. sifonul îl dau eu 😛

  Apreciază

  1. 69 spune:

   Eu zic că-i ceva mai complicat decât…un număr. Că de aia-s femeie, că să complic lucrurile! 🤣🤣🤣 La mulți ani! Te îmbrățișez cu drag❤️

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.