Conflictul generațiilor


Sau din ciclul “numai mamă să nu fii

…ca să mă exprim în termenii celui care mi-a inspirat viața și aceste rânduri. Allors, v-ați prins, e vorba despre fiul meu. Personaj interesant, vă zic eu că-l cunosc. Nu foarte aliniat la normele societății închise  și meschine în care trăim dar destul de deștept ca să creeze echilibru  din antiteza propriului spirit liber (foarte liber!) și societatea limitată în care trăim.
              Doar ca să vă faceți o idee despre personaj, port aici vreo două dintre dumele ce i-au salvat curu’ în momente critice, în care, zău, că dacă n-ar fi mai rapid decât mâna mea dreaptă, tare i-aș mai șterpeli vreo două.
Așadar, dialog mamă-fiu adolescent: Sebi, te maturizezi și tu  oleacă ma’ ? Răspuns scurt și fără drept de replică: Da! Dar mamele au întotdeauna replică: Când? Și el: Zilele astea!
              Sau, Eu: Aceasta este casa noastră și tu trebuie să o tratezi ca atare! Nu-i un hotel! Vii, dormi, te speli, te schimbi, mănânci și pleci din nou! Lui: Ma’ (așa mă alintă, dar ar putea fi și o formă proprie de expresie, înjumătățind cuvintele pentru a nu consuma prea multă energie), dacă te face să te simți mai bine, atunci nu mă mai spăl!
              Dar aia care-mi place cel mai mult din toate e când stăm la vorbă așa un pic prieteni, atât cât ne permite condiția mamă-fiu, iar eu îl întreb, pătrunsă de incertețele unei vieți trecute nu foarte ușoară: Seb, am fost o mamă bună? Iar el răspunde ghiduș, “Nu prea! Ți-a ieșit mai bine ca tată!“
Acum, ziceți/mi voi, părinți sau nu, cum să nu te pufnească râsul și să nu-l ierți?! Și cum să nu privești lucrurile dintr-o perspectivă diferită?! Mai blândă, mai calmă, mai altfel…
              Nu pot să nu constat dezinvoltura și bucuria cu care se prezintă în fața lumii și a vieții, ușurința cu care înțelege lucrurile, fără complicații și suferințe inutile tipice generației noastre. Dar mai ales  nu pot să nu constat forța cu care se manifestă  diversitatea de la o generație la alta. Atât de diferiți de mine și de prietenii mei la vârsta lor! Atât de deschiși la nou, la altceva!  Atât de liberi!  Și nu mă refer doar la modul în care se îmbracă sau la părul cu tunsori și culori ciudate pentru noi, dar mai ales mă refer la modul în care percep propria identitate, ori  sexualitatea, nu de puține ori pentru un partener de același sex, chestiune ce, pe vremea mea (am jurat că nu voi folosi expresia asta!) nici nu exista în mod declarat. Și, credeți-mă, că “vremea mea”  nu se întâmpla în 1817, ci la sfarșitul anilor ’90, de altfel ani cu greutate istorică ce a avut rolul său în crearea unei fracturi culturale între adulți și tineri, între trecut și prezent. Diferențe culturale relevante ce caracterizează modul de percepere diferit al identității, al sexualității, al viitorului, al unei existențe fluide și virtuale, al romantismului. Diferențe culturale ce noi, adulții, ar trebui să nu le trasformăm în cratere generaționale, încercând să înțelegem că orice epocă are jocul ei, regulile ei. Și că nu-i nimic greșit, ci doar diferit. Greșit și ipocrit ar fi să gândim că noi eram mai buni. Nu, oameni buni, eram doar diferiți. Pentru că vremurile erau diferite.  Modurile de percepție erau diferite. Sunt sigură că vă amintiți că la 20 de ani, pe cei de 30 îi consideram bătrâni, iar pe cei de 40 deja morți…
              Chiar dacă e mult mai ușor să ne ascundem capul în nisip ca struțul, dând vina pe conflictul dintre generații (expresie interesantă, că dacă tot trebuie să dăm un nume la orice, atunci măcar să fie unul interesant: schimbări climatice, conflict generațional, justiție ambientală ecc, cam în felul ăsta și cam pe aceeași linie de importanță), de fapt interesul nostru, ba mai mult, datoria noastră de adulți,  e să creăm puntea justă între o generație și alta. Pentru că la 40-45 nu suntem morți și nici bătrâni, suntem adulți. Adulții ce sper din toată ființa mea că, de tineri, ne-ar fi plăcut să întâlnim și să avem aproape. Adulți capabili să asculte dar și să înțeleagă, adulți care nu judecă, adulți care au înțeles că respetul e chestie reciprocă, că muzica, gustul, morala sunt relative și personale, adulți ce au înțeles că nu e chestie de toleranță reciprocă ci de a găsi cele câteva puncte comune, de a le cultiva, de a crea continuitate. Pentru că, într-un fel, ei sunt noi. Ereditate unică, diferită, irepetabilă. A mea, spre exemplu, ereditatea zic, e brunetă, hetero, cu barbă, păr lung, negru, amestec ciudat de bunătate, talent, inteligență, lene, simț al umorului și cultură… Putea fi și mai rău! Dar cu siguranță va fi mai bine! Pentru că-i unu’ ce învață, crește,oferă, trăiește cu ușurința și bucuria proprie tinereții. Așa cum de altfel trebuie să fie!

7 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Iosif spune:

  *chiar

  Apreciază

 2. Iosif spune:

  Sunt într-adevar superbi si minunati, însa extrem de hotarâti, alintati, încapatânati, determinati, nu ciar întotdeauna motivati… 😉
  O toamna sublima, binecuvântata cu sentimente de iubire nobila, autentica, absoluta, atemporala, Suflete minunate !

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Mulțumesc, Iosif! Sunt total de acord! Toamnă minunata îți urez și ție!♥️🌻

   Apreciază

 3. Poteci de dor spune:

  Eu îi iubesc pur şi simplu. Pentru libertatea pe care o emană în tot. N-am unul al meu, dar am în jur. Şi sunt minunaţi. Uite, şi al tău, pe bune, noi am fi avut replici aşa? Şi nu pentru că nu comentam (că asta nu e din seria aia) ci pentru că nu eram aşa dezgheţaţi. Şi nici vremea mea n-a fost în aceeaşi vreme cu Vlad Ţepeş, tot ieri a fost. Dar atât de diferit a fost totul.
  Şi s-a maturizat zilele astea? 😀

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Multumesc! Asa e, sunt minunati! Trebuie sa-ti dezvalui un secret, in sufletul meu sper sa nu se maturizeze de tot niciodata!

   Apreciază

   1. Poteci de dor spune:

    Mă gândeam eu că e aşa 😉

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.