Che cazzo zici, fã tâmpito?

on

    Asta v-o povestesc, că-i de sezon. Iulie-august. Sezonul mișcării populației cu direcția precisă spre țara de origine. Ne aflăm la final de iunie, ceea ce înseamnă că mai e puțin dacă nu cumva a început deja fenomenul migrației globale, însoțit, evident, asa cum ne-am obișnuit de-a lungul anilor, de cel al terorismului psihoantimigranți, clădit cu trudă în virtutea ignoranței și alimentat de suferințe, invidie, prostie, nemulțumire generală. Boli grave și contagioase de care suferă păturile sărace de înger, frustrate de propriile neajunsuri și nefericiri.
Așadar, se impune precizarea: Oameni buni, frații mei, haideți să nu mai fim capre râioase cu coada sus și să recunoaștem că migrația este bună! Migranții economici, că asta sunt românii de peste granițe, că despre ei vorbim, sunt importanți! Sunt importanți pentru că influențează creșterea consumului ce poartă în mod direct proporțional la creșterea economică dar și la emanciparea social-culturală, dezvoltarea serviciilor și a atitudinii civice, a bunăstării personale. Migranții nu sunt dușmanul poporului român, ei sunt poporul român, de dincolo de granițe cei drept, ce ridica PIB-ul la cer în iulie-august, cerând în schimb doar un surâs, o vorbă bună, românească, chiar dacă conștient sau nu le-a uitat sau le-a înlocuit cu cele ale limbii în care e nevoit să se exprime pentru cel puțin 11 luni din an. Să vă zic un secret: nu-i o crimă! Crimă e să nu reușim să depășim barierele ignoranței și să resetăm atitudini greșite și critici bolnave, distructive, transformându-le în comportamente corecte și de bun-simț.
    Percep o Românie frantumată, între sentimente contradictorii dar în același timp complementare, un fel de amore-odio (sic!) pentru cei care vin, pentru cei care pleacă, pentru cei care rămân. Problema dar mai ales rezolvarea ei stă în înțelegere. In înțelegerea faptului că afară sau înăuntru găsim deopotrivă oameni buni și oameni mai puțin buni, intelectuali și maneliști, snobi, plini de aere și bășini în cap, pițipoance și femei de caracter, oameni mici ce nu reușesc să depășească limitele propriei ignoranțe și persoane de cultură și valoare umană ce-ți transmit bucurie și speranță. Oameni de cultură evolută ce au înțeles că îmbogățirea limbii române cu cuvinte străine, mai ales dacă vin din limbile romanice, nu-i chiar o chestie negativă, dimpotrivă, și că problemele omenirii nu stau în silaba pe care pui accentul.
   Conclud, fericită că, după ce mi-am luat-o peste bot din toate direcțiile, interne și externe, pentru fiecare cuvânt, expresie și accent greșit, am descoperit că există oameni care, chiar și atunci când îți dau peste bot o fac într-un mod fin, cu atâta eleganță că, instantaneu, glanda rușinii, că eu ciudat dar posed una, dezvoltă secreții cu extraordinarul efect de-a te ascunde ca struțul, afundându-ți capul în propriile străfunduri. Mi s-a întâmplat zilele trecute, când fără intenție dar dintr-o obișnuintă nu neapărat greșită a omului ce vorbește mai des o limba de împrumut decât pe cea maternă, am dat-o din nou în bară lingvistică, strecurând într-o discuție cu un prieten de veche dată un cuvânt ce nu aparținea limbii române. Extraordinar este faptul că omu’ nu s-a scandalizat, nu m-a trimis în locuri de origine și nu m-a întrebat dacă am uitat de unde-am plecat, așa cum, trebuie să recunosc, mai nou sunt obișnuită. Iar eu, traversată de fiorul minunii, am gândit: Cazzo, România are o șansă!!!! El, amicul meu, voia să știe doar ce însemnă buclucașul cuvânt ce, crezându-se fiu al lumii, plecase de acasă din limba sa maternă în limba mea maternă.  Acțiune ce,  pentru mulți, azi în secolul porților și minților deschise, al erei binare, al antirasismului și antisexismului aparent și ipocrit (va zic o altă dată de ce) e, credeți-mă, o crimă. Dar de aia grea de pus pe rug, cu bătut din palme și dansat în jurul focului purificant, cu miros și sfârâit de carne vinovată.
Allors, mai zic doar că este clar că relațiile umane nu sunt perfecte dar partea fantastică e că se pot îmbunătăți. Alla prossima amici miei!

16 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Iosif spune:

  Esti o femeie puternica, independenta si cu o personalitate rar întâlnita la sexul frumos, mai cu seama în România, unde pare ca se traieste sub dictatura ortodoxiei, la fel ca musulmanii în Emiratele Arabe…! Felicitari pentru toate articolele pline de adevar, care demasca ipocrizia si lasitatea !
  O duminica sublima, Suflet frumos si curajos !

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Multumesc, Iosif! Poate pentru ca nu mai traiesc de ceva timp in Romania….te imbratisez cu drag!

   Apreciază

 2. Mishuk spune:

  le dai vârtos… o labă peste bot 🙂 asta și pentru că… în loc să ne vedem de ce mai aruncăm din propria ogradă, ne doare mai mult de ce behăie capra vecinului… subtil sau nu 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Le dau! Pacat ca laba mea e la picior de lemn…

   Apreciază

   1. Mishuk spune:

    :))))))) ești fantastic( de amuzantă )ă

    Apreciat de 1 persoană

   2. 69 spune:

    Multumesc!

    Apreciază

 3. papagigli spune:

  Dolcezza, as zice ca e totusi o problema. Poate doua. 😉
  First. Daca te apuci sa-mi vorbesti amestecind romana cu vietnameza, nu cu o limba de circulatie internationala, atunci mai bine … taci sau altfel spus, „fuck off!”.
  Second. Daca vorbesti amestecat, nestiind bine niciuna dintre limbi (ma refer la cele vorbite 😉 ) atunci mai bine … taci sau plec.
  Stai! C-ar mai una.
  Third. Daca interlocutorul cunoaste numai limba romana, ca maica-mea, de exemplu, atunci bine ar fi s-o vorbesti doar p-aia, indiferent cite altele cunosti. 😉
  In rest, tutto a posto 😉 😆

  Apreciază

  1. 69 spune:

   Dolcezza, problema e exact asta, ca ochelarii de cal sunt dificil de indepartat, mai ales cand tin cald la prostie! Cu atat mai mult cu cat cei care se scandalizeaza sunt de obicei cei care au probleme de „intelegere” chiar si in limba proprie. In rest, asa cum ai spus, tutto a posto.🤣 Ah, saluta mama din partea mea!🌹

   Apreciază

   1. papagigli spune:

    Sarut mina, asa voi face. 😉
    A proposito, de pe 10 pina pe 22 vom fi in Firenze. Daca te afli prin imprejurimi, am putea iesi la un espresso 😉

    Apreciază

   2. 69 spune:

    Eu locuiesc la Torino, dar din pacate de pe 3 vom fi in Romania, te vei bucura oricum de cele 3 corone fiorentine….de data asta iti cer sa-mi saluti Dante si promit ca o data viitoare bem acel caffè…

    Apreciază

   3. papagigli spune:

    Bine, te tin minte 😉

    Apreciat de 1 persoană

   4. 69 spune:

    Am eu grija🤣🤣🤣

    Apreciază

 4. ane spune:

  Am scrie de pe telefon, sterge te rog cele trei comentarii trimise de telefon 😑

  Apreciază

 5. ane spune:

  Îmi place felul în care te exprimi în articol, esti o persoana educata . Nota bene, fiecare are dreptul la libertatea de exprimare și sa și trăiască viața unde doreste.
  Sa ți fie bine mereu!

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Multumesc, Ane! Toate cele bune

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.